Anouk Ballot en Janine Pelgrum zijn binnenkort dé gezichten van Natuurmonumenten Achterhoek. Foto: Meike Wesselink
Anouk Ballot en Janine Pelgrum zijn binnenkort dé gezichten van Natuurmonumenten Achterhoek. Foto: Meike Wesselink Foto:

Helemaal op hun plek in het bos

ACHTERHOEK - Samen beheren ze de facebookpagina Achterhoek-Natuurmonumenten, maar ook in real-life trekken de boswachters Janine Pelgrum en Anouk Ballot samen op. Dat wordt alleen nog maar meer, want vanaf dit najaar zijn de twee hét gezicht van Natuurmonumenten Achterhoek. Achterhoek Nieuws trof de dames op het prachtige landgoedje Het Enzerinck, nabij 'kastelendorp' Vorden.

Door Meike Wesselink

Het Enzerinck is een verborgen pareltje, zo eentje waar Anouk en Janine trots op zijn als boswachters én als natuurliefhebbers. Het landgoedje tussen Vorden en Almen -Starings dochter behoorde tot een van de eerste bewoners – is privébezit, maar het bospark er omheen is in beheer van Natuurmonumenten en na ruim zeventig jaar weer in ere hersteld. De historische wandelpaden zijn opnieuw toegankelijk gemaakt, de oude kasteelvijvers zijn uitgebaggerd en het rozeneiland heeft weer een smeedijzeren boog waar weelderig rozen overheen hangen als de jonge klimplanten over een paar jaar tot wasdom zijn gekomen.

De oude oprijlaan die uitkomt op het Grote Veld heeft aan weerskanten weer een dubbele lindelaan en als kers op de taart stappen we halverwege het 'rondje landgoed' Grootvaders Huisje binnen; een speeldomeintje voor kinderen dat in de jaren twintig achter op het landgoed is gebouwd en is opengesteld voor publiek. Een piepklein huisje met alles erop en eraan; luikjes, een verandaatje en een rieten dakje mét schoorsteen. Het is niet voor grote mensen gebouwd, dus we moeten bukken om binnen te geraken.

Ondertussen praten Anouk en Janine honderduit over het herstelplan, over de natuur in het algemeen en over hun stoere baan. Overduidelijk dat de twee helemaal op hun plek zijn in het bos. De dames zijn boswachter, maar geen handhavers. Boswachters communicatie en recreatie om precies te zijn. Anouk in het gebied de Graafschap, waarop ook het Enzerinck ligt, Janine 'waakt' over Montferland en Winterswijk. En ook al zijn we niet daar, zo beeldend als Janine vertelt over 'haar' gebied, zo zie ik het bijna voor me. Ik zie het plankenpad op het Korenburgerveen zich een weg banen dwars door het moerassige gebied en stel me de kraanvogel voor die daar vorig jaar voor het eerst broedde. Ook de graanakkers rondom het Bergherbos hóór ik bijna wuiven en ik zie de korenbloemen langs de akkerrand staan. "Van Vorden tot Winterswijk zijn er zoveel verschillende landschappen te vinden. De Achterhoek is gewoon super", aldus Janine die in Vorden woont en in Winterswijk werkt.

'Meepraten en - helpen om gebied opnieuw vorm te geven'

Ze legt uit hoe ze vorig najaar een bijeenkomst belegde voor omwonenden van het op-en-top Achterhoekse natuurgebied Bönnink, nabij Winterswijk. "We wilden weten hoe de gebruikers het gebied zelf ervaren, welke plekjes ze graag bezoeken en waarom. Erna pas hebben we de bevindingen van onze ecologen en biologen geïnventariseerd. Wat opvalt, is dat omwonenden inhoudelijk erg goed op de hoogte zijn van hun gebied en omdat we daar de kwaliteit willen verbeteren, betrekken we hen niet alleen bij onze plannen, maar willen we ook graag dat ze meepraten en liefst ook meehelpen om het gebied opnieuw vorm te geven. Binnenkort komen we met de uitkomsten en kunnen omwonenden zich inschrijven voor een werkdag." Anouk vult haar collega aan: "Een van de boerderijen hier verderop op landgoed Hackfort wordt bestierd door de elfde generatie pachtboer. Zijn expertise is voor ons heel waardevol en het is daarom belangrijk om samen in contact te blijven."

Veelal is het dus communicatie waarmee de dames zich bezighouden. Anouk: "We zitten tachtig procent op kantoor en mogen twintig procent buiten spelen. Vanachter de computer zoeken we de samenwerking op met andere partijen, organiseren evenementen en nodigen daarvoor mensen uit. We schrijven nieuwsbrieven, beheren verschillende online pagina's, sturen vrijwilligers aan en ondersteunen het team. Maar de krenten in de pap pikken we er ook uit als we excursies begeleiden of een inventarisatie houden in een gebied."

"Soms vraagt herstel van een natuurgebied om rigoureuze maatregelen", legt Janine uit. "Het kan zijn dat omwonenden die een gebied als hun achtertuin beschouwen, erg schrikken als er opeens een rij bomen moet wijken. Maar als je kunt uitleggen waarom je iets doet, dat hier op het Enzerinck bijvoorbeeld een authentieke lindelaan weer in ere is hersteld, dan begrijpen mensen het meestal wel."

Natuurmonumenten beheert niet alleen 355 natuurgebieden, maar heeft ook zo'n driehonderd objecten in beheer: kastelen, boerderijen, molens en zelfs bunkers. "Dat zijn soms geldverslindende projecten", legt Anouk uit. "Nu en dan krijgen we financiële steun van bijvoorbeeld Provincie Gelderland, maar onze 700.000 leden hebben we daar ook bij nodig."
"Mensen zien genieten en merken dat ze zoveel uit de natuur halen, dat vind ik het mooiste van mijn werk", glimlacht Janine die ook in haar vrije tijd veel buiten te vinden is. Het Grote Veld is een van de gebieden die ze koestert, maar ook van haar moestuintje kan ze erg genieten. Anouk heeft zich met haar gezin verder weg op een boerderijtje even buiten Zieuwent gevestigd. "Ook een droom die is uitgekomen."

Anouk en Janine zijn allebei actief op twitter, samen beheren ze de facebookpagina van Natuurmonumenten Achterhoek en contactgegevens van beider dames zijn terug te vinden op de site van Natuurmonumenten. Graag gaan ze het gesprek met u aan.


www.natuurmonumenten.nl

www.facebook.com/natuurachterhoek

twitter.com/bosw8erjanine

twitter.com/bosw8eranouk