Het Kasteel Anholt, gelegen op één kilometer afstand van de Nederlandse grens. Foto: Theo Huijskes
Het Kasteel Anholt, gelegen op één kilometer afstand van de Nederlandse grens. Foto: Theo Huijskes

Een bezoek aan kasteel Anholt

Combinatie museum, park en hotel

Door Theo Huijskes

ISSELBURG (D) - Vrijdag 29 juli 2016. Een zonnige dag met aangename temperaturen voor een dagje uit. Op deze ideale uitgaansdag kiezen nogal wat mensen voor een bijzondere toeristische trekpleister: Kasteel Anholt, gelegen op circa 30 kilometer afstand van Groenlo en Lichtenvoorde. Een bezienswaardigheid in trek bij jong en oud, die de laatste twee decennia een ware metamorfose heeft ondergaan. In die zin een metamorfose nu er niet alleen een romantisch hotel in het kasteel is gerealiseerd, maar omdat het kasteel sedert 1996 ook een te bezoeken museum rijk is, alsmede een prachtige tuin oftewel park waarin bezoekers vrijuit kunnen wandelen.

Zowel van binnen als van buiten is het kasteel, dat in het voorjaar van 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd, een lust voor het oog. De kleurrijke en uitstekend onderhouden tuinen - de eerste stammen uit de 18e eeuw en zijn symmetrisch aangelegd - bevinden zich op een prachtige locatie met een omvang van 42 hectare. Zogenoemde baroktuinen, die onder andere bestaan uit een bloemenweide, een doolhof en een Wassergarten. Voor de liefhebbers van bloemen, planten en bomen een unieke gelegenheid om een bezichtiging ervan te combineren met een bezoek aan het museum.
Het fraaie museum wordt in feite gevormd door een groot aantal, over enkele verdiepingen verdeelde zalen en kamers. Zo krijgen met name de uit de 17e en 18e eeuw stammende vertrekken als de paradezaal, de groene en marmeren kamer, alsmede de fraaie ridderzaal, veel bekijks. Tijdens de dagelijkse, onder leiding van een gids georganiseerde, rondgangen valt het oog vooral op de grote variatie aan wandkleden, de houten vloeren en de kostbare kroonluchters. Bijzonder speciaal is ook de eetzaal met een lange gedekte tafel met daarnaast op een verdieping lager de uit de 15e eeuw stammende keuken en verder de bibliotheek en het huisarchief van de vorsten van Salm-Salm.


Schilderijen als hoogtepunt
Als een absoluut hoogtepunt in het museum van het kasteel mag de schilderijenverzameling worden aangemerkt. Het gaat hier om de meest omvangrijke en tevens kostbaarste verzameling schilderijen uit Nordrhein-Westfalen. Een unieke, uit circa 700 schilderijen bestaande verzameling met daaronder een aantal exemplaren van Nederlandse schilders uit de 17e eeuw, zoals Rembrandt, Jan van Goyen en Gerard ter Borch. Vragende naar de waarde van het schilderij van Rembrandt, waarop de schilder zelf en zijn echtgenote Saskia badend zijn geportretteerd, kon de rondleidende gids vermelden dat haar alleen bekend is dat het schilderij voor 50 miljoen euro verzekerd is en dat de schattingen met betrekking tot de echte waarde ver uiteen lopen.
Het museum heeft een oppervlakte van 1500 vierkante meter.

Hotel
Het in het kasteel geïntegreerde Parkhotel Wasserburg Anholt ten slotte ademt met haar stijlvolle vertrekken een unieke sfeer uit. Het restaurantgedeelte van het hotel heeft een glazen gevel en vanuit het hotel en vanaf het bijbehorende terras hebben bezoekers een schitterend uitzicht op de slotgracht en het aangrenzende park. Het is tevens een locatie waar huwelijken worden voltrokken en bruiloften en andere feesten worden gegeven.