Honderden internationale ballonprofessionals creëren neushoorn-ballonsculpturen. Foto: PR
Honderden internationale ballonprofessionals creëren neushoorn-ballonsculpturen. Foto: PR

Aftrap ballonproject tegen neushoornstroperij

OOST GELRE - Brenda Rosendahl, eigenaar van CreaRose te Lievelde, heeft met haar Team CreaRose in Nederland de aftrap gegeven voor het grootste wereldwijde ballonproject ooit om geld op te halen en bewustwording te creëren om de neushoornstroperij in Zuid-Afrika te stoppen.

Het bijzondere aan dit project is dat er nu al 35 landen en nationaliteiten deelnemen. Van begin augustus tot en met 14 augustus 2016 creëren honderden internationale ballonprofessionals over de hele wereld neushoorn-ballonsculpturen. De sculpturen zullen variëren in grootte van kleine tot gigantische objecten en worden geplaatst in onder andere winkelcentra, op festivals, bij scholen en in stadscentra. Op 11 en 12 augustus wordt in Pretoria in Zuid-Afrika de grootste ballonsculptuur gebouwd, namelijk een neushoorn van ballonnen die zo'n 15 bij 7 meter groot zal zijn.

Samen met vriendin Petra Meijboom, waarmee Brenda het ballonnenduo 'The Macaroni Girls' vormt, en een team vrijwilligers zijn twee levensgrote neushoorn-ballonkostuums gemaakt. Mac & Roni, zoals ze de ballonnen-neushoorns genoemd hebben, zijn gebouwd bij Megapret te Lievelde. Elk neushoornpak bestond uit meer dan 900 ballonnen. Mensen konden tegen een vergoeding met Mac & Roni op de foto. Het team gaf daarbij ook uitleg aan de kinderen en hun begeleiders over de huidige situatie van de neushoorns in Zuid-Afrika. Het stukje bewustwording is volgens de organisatoren namelijk zeker zo belangrijk als het ophalen van het geld. Het uiteindelijke opgehaalde bedrag wordt geheel gedoneerd aan het Pilanesberg National Park, gelegen in de provincie Noordwest in Zuid-Afrika, ter bescherming van de neushoorn. Dit geld is vooral nodig voor de behandeling van gewonde neushoorns en bescherming voor alle neushoorns in het park.
De ballonnen-neushoorns zijn op 4 augustus de hele dag bij Megapret geweest om geld op te halen. Op 5 augustus zijn ze in de ochtend weer bij Megapret geweest en van daaruit zijn ze over de Stegge naar Kaasboerderij Weenink gewandeld. 's Middags waren ze te vinden bij Marveld Recreatie te Groenlo. Woordvoerder Brenda Rosendahl: "Het project was reuze succesvol, we hebben genoten van de oprechte belangstelling van mensen, de spontane gulle giften en natuurlijk van de blije gezichten van de kinderen die met ons op de foto mochten. We hebben met ons team al ruim 288 euro opgehaald en de giften komen nog steeds binnen. Omdat we de organisatoren persoonlijk kennen weten we ook zeker dat dit geld rechtstreeks ten goede komt aan de neushoorns en niet ergens aan de strijkstok blijft hangen. Het is ontzettend mooi om te zien hoe we met onze balloncollega's wereldwijd de handen ineen slaan om dit tot stand te brengen. Dat we allemaal een andere taal spreken is absoluut geen barrière, de ballonnen spreken hun eigen taal en daarbij hebben we feitelijk geen woorden nodig."

Mochten lezers geld willen doneren voor het neushoornproject dan kan dit rechtstreeks via de site van het project: www.theballoonrhinoproject.co.za. De foto's en filmpjes van het neushoornproject kan men bekijken op de Facebookpagina facebook.com/crearose.nl. Als je op socialmedia #stoptherhinopop aanklikt kun je tevens de projecten bekijken die in de loop van deze week in de andere landen tot stand komen.