Henk en Corry Durenkamp. Foto: Karin Stronks
Henk en Corry Durenkamp. Foto: Karin Stronks Foto:

Op vakantie in de Achterhoek

'Hier voelen we ons goed'

Door Karin Stronks

BARLO - Veel Nederlanders brengen een korte of langere vakantieperiode door in de Achterhoek. Zij huren een huisje, boeken een hotel of gaan naar de camping. Ook bij boerderij 't Lankhof in Barlo vinden toeristen een plekje voor de caravan, camper of in het appartement. Waarom komen mensen hier vakantie vieren? Wat heeft de Achterhoek allemaal te bieden? Aaltens Nieuws bracht een bezoekje aan twee stellen die korte of langere tijd in Barlo verblijven.

Brabanders
Annemarie en Adriaan van den Heuvel hebben voor het hele seizoen een plekje op de camping geboekt. Adriaan geeft aan: "Onze zoon heeft deze accommodatie ontdekt. We gaan altijd eerst zelf kijken en de sfeer proeven, we kiezen bewust voor een kleine camping. Deze plek vonden we meteen prachtig!" De caravan met voortent van het echtpaar uit Lith, Noord Brabant, staat van april tot oktober/november bij boerderij 't Lankhof. "Dit is dit jaar ons buitenhuis", glimlacht Annemarie. Ze vervolgt: "We gaan elke week een paar dagen naar huis, onze moestuin en het gazon onderhouden en wat er verder nodig is. Het grootste deel van de week zijn we in Barlo. We hebben van april tot nu al 1600 kilometer gefietst, we zijn de mooie plekken hier in de Achterhoek aan het ontdekken!"

Fietspaden
Volgens de Brabanders zijn de fraai aangelegde fietspaden, grindpaden, opvallend. De kerkenpaden rondom Zieuwent en Harreveld zijn reedst ontdekt, Adriaan en Annemarie hebben de omgeving van Winterswijk ook al doorkruist. Annemarie: "We hebben eind juli de LTO 'De Boer Op' route gefietst. Erg leuk dat we op vier boerderijen mochten rondkijken!" Adriaan glimacht: "Het is hier prachtig en bosrijk. Als het slecht weer is doen we een 'dagje Obelink', Annemarie leest graag en ik speel spelletjes op mijn 'Appletje'. We vervelen ons nooit!" Hij voegt toe: "Volgend jaar gaan we de omgeving van de Friese meren ontdekken!"

Groningers
Corry en Henk Durenkamp zijn voor de tweede keer neergestreken in Barlo. Ze komen oorspronkelijk uit Groningen maar wonen al 42 jaar in Lelystad. "De sfeer is hier zo gemoedelijk! We hebben vorig jaar op internet deze kampeerplaats ontdekt en zijn eerst zelf wezen kijken en kennismaken. Het voelt goed, het klikte ook meteen met Bertus en Lidy Oldenhave, de eigenaren van de camping. We hebben dit keer dezelfde plek besproken omdat we hier zo mooi van ons af kunnen kijken", glimlacht Corry. Henk voegt toe: "We hebben al veel weggetjes ontdekt en fietsen graag. 's Avonds koken we ons potje maar we gaan ook weleens lekker uit eten." Henk mist een been. Hij geeft aan: "Voor mij is het belangrijk om de conditie op peil te houden. Ik fiets met mijn prothese, zonder hulp. Alleen is de rechtertrapper aangepast." Corry zegt: "Hij fietst mij er nog uit hoor!"

Evenementen
Henk en Corry gaan graag naar leuke evenementen. "We hebben afgelopen zondag de LTO fietstocht gereden. Bij vier boerderijen was een pauze en mochten we rondkijken. Erg interessant! We hebben zelfs de geboorte van biggetjes gezien", vertelt Corry enthousiast. Henk vertelt glimlachend: "Bij het Oranjefeest van kort geleden zaten we op de eerste rang! Mooi om te zien dat zo veel vrijwilligers in touw waren met opbouwen, de grote optocht, het feest op zich en naderhand het opruimen. Dat geeft aan dat hier nog echt het naoberschap, de saamhorigheid, aanwezig is!" Voor Henk en Corry zit de vakantie er bijna op, Adriaan en Annemarie blijven nog tot het najaar in de Achterhoek