De bouwploeg bij elkaar met boven op de stijgers de maquette van het ontwerp. Foto: Henri Walterbos
De bouwploeg bij elkaar met boven op de stijgers de maquette van het ontwerp. Foto: Henri Walterbos

Minder bloemen maar wel een fraaie nieuwe bouwlocatie

Lansink Bluiminck

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Opspattende vonken van laswerkzaamheden op meerdere plekken tegelijk in de bouwhal. Een nieuwe bouwhal die er indrukwekkend uitziet. "Allemaal zelfwerkzaamheid afgelopen winter," vertelt Ewald Berendsen (23) , een trotse nieuwe voorzitter van corsogroep Lansink Bluiminck. "In september zijn we begonnen met het afbreken van de wagen en daarna direct aan de slag gegaan met het bouwen van onze nieuwe bouwhal. Daardoor zijn we een maand later begonnen met het bouwen van onze wagen."

Het is het eerste jaar dat Ewald de voorzittershamer hanteert. Hij was er klaar voor, zegt hij. "Frank Knippenborg gaf aan een keer te willen stoppen en ik wilde best wel voorzitter worden. Ik zat al twee jaar in het bestuur. Vanaf mijn zesde ben ik al bij deze groep betrokken en ben begonnen met het bouwen van jeugdwagens. Afgelopen jaar ben ik met Frank meegelopen en zp word ik zodoende dit jaar niet helemaal voor de leeuwen gegooid. Kan niet mooier toch? Het verloopt vlekkeloos tot op heden. En Frank is er bij het bouwen nog gewoon bij. Hij is nog steeds knetterfanatiek," lacht Ewald. Nieuwe bazen, nieuwe wetten, wordt wel eens gezegd. Zo zijn er ook veranderingen bij Lansink Bluiminck. "Ik probeer iets meer structuur aan te brengen, vernieuwingen door te voeren. Iets professioneler allemaal. We hebben enkele werkgroepen en subcommissies in het leven geroepen en dat werkt prima," kijkt Ewald tevreden terug op de afgelopen periode.

Minder techniek
Corsogroep Lansink-Bluiminck heeft geen vaste ontwerper in de gelederen. Zodoende wordt de expertise van elders gehaald. "We hebben Mark Muller uit Lemelerveld gevraagd of hij bereid was een ontwerp voor ons te maken. Hij zit op de kunstacademie. Ik ben er in oktober naar toe geweest, heb onze wensen uitgesproken dat we minder techniek op de wagen wilden dit jaar in verband met minder tijd van bouwen, door de maand die we minder hebben door de bouw van de hal. Toen zei hij hij graag voor ons een ontwerp te willen maken. Mark heeft al vaker ontwerpen gemaakt voor het corso Lichtenvoorde, zoals voor de Boschkempers en 6Kamp. Hij heeft een jaar niet ontworpen maar wilde dit jaar graag weer ontwerpen, maar niet voor elke groep. Hij is erg betrokken. Elke zaterdag is hij erbij als we aan het bouwen zijn."

'Opgedoft'
Mark Muller had drie ontwerpen liggen om uit te kiezen. De keuze viel op 'Opgedoft', bestaande uit drie losse wagens. "Het zijn drie koningshonden op een fluwelen kussen, ieder tien meter lang. Een tekkel, een windhond en een buldog, met een totale lengte van vijftig meter. De hoogste wagen is de arrogante windhond van acht en een halve meter," vertelt Ewald met het ontwerp voor zich. Gingen er afgelopen jaar 300.000 op de wagen 'Library', 'Opgedoft' zal het met 200.000 bloemen moeten doen. "De tijd de we echter minder nodig hebben voor de bloemen zijn we nu kwijt aan het verwerken van alternatieve materialen als spiegeltjes en diamantjes in de wagen. Toch is het volgens ons wel gelukt om weer een wagen te maken waarover gesproken gaat worden."