De Kwintetkids. Foto: PR
De Kwintetkids. Foto: PR Foto:

Dahleo op bezoek bij de Kwintetkids

LICHTENVOORDE - Het betreden van het terrein onderaan het viaduct, waar vier grote bouwplaatsen aan de horizon gloren, met naast de brede oprijlaan een dahliaveld in bonte kleurigheid, geeft velen in Lichtenvoorde altijd weer een gelukzaligmakend gevoel. De bedrijvigheid rondom de tenten op zaterdagochtend maakt dat gevoel zelfs nóg intenser. Drie weken voor het corso zijn alle corsogroepen met man en macht aan het werk om te lassen, te kartonnen en te papieren.

De eerste bouwlocatie herbergt de wagen van Kwintet. Al bijna 10 jaar lang bouwen de kids van deze corsogroep een tweetal corsowagentjes. Ook dit jaar zal dat het geval zijn. Maar … er is wel een belangrijke verandering ten opzichte van voorgaande jaren.
"In de afgelopen jaren bouwden de Kwintetkids altijd een jongens- en een meisjeswagen," vertelt Benno van Lochem. "Dit jaar bouwen we ook twee wagens, maar we hebben het onderlinge strijdelement 'de jongens tegen de meisjes' eruit gehaald. Alle kinderen die op de basisschool zitten mogen meehelpen met het bouwen en plakken van beide wagens."
Inmiddels zijn de twee onderstellen voorzien van een gelaste constructie. De ene wagen staat in het teken van de grote corsowagen van Kwintet, de andere krijgt een heel actueel thema: Pokémon Go.
"We kiezen er bewust voor om kinderen in de basisschoolleeftijd nog niet op de steigers toe te laten. Veiligheid boven alles. Doordat ze hun eigen wagens kunnen beplakken zijn ze toch betrokken bij het hele corsogebeuren," aldus Benno. Als geroutineerde bouwer onderstreept hij het belang van de corsoKIDS. Het lijkt de manier om toekomstgericht bezig te zijn voor het behoud van het corso. "Uit de eerste groep Kwintetkids is een mooi groepje overgebleven dat nu actief is bij de grote wagen. Zo hou je een corsogroep jeugdig," besluit Benno.

Uiteindelijk zullen in het corsoweekend rond de twintig Kwintetboys en -girls meehelpen met het beplakken van hun wagentjes. Niet meer als boys en girls apart, maar samen als echte Kwintetkids!