Mallumse Deerns & Co. Foto: PR
Mallumse Deerns & Co. Foto: PR

Instuif met Mallumse Deerns & Co

LICHTENVOORDE - De eerste Instuif na de zomerstop vindt plaats op zondag 4 september in het Grand Café van woon- en zorgcentrum Antoniushove te Lichtenvoorde. Het Eibergse zanggezelschap 'De Mallumse Deerns en Co ' verzorgen een middagvullend programma.

De Mallumse Deerns en Co bestaat sinds 1 januari 2012. Het is een zanggezelschap van 24 dames en enkele heren. Eerder bestond het koor uit uitsluitend dames. Er zijn meerdere nummers ingestudeerd waarbij de mannen een duidelijke rol hebben. Het koor heeft een eigen licht- en geluidsinstallatie en zingt met begeleiding van een orkestband. De dirigent is Joop Dijkman. Het repertoire bestaat uit Nederlandse en Duitse nummers, Schlagers en meezingers waarbij het koor er lekker op los swingt. Kortom, het gezelschap gaat voor weer een gezellige middag.
De aanvang 14.30 uur, toegang € 5,00.
(Zie ook de rubriek Keitjes)


Boerenerfconcert met Flor d'Luna

HARREVELD - De door PaasPopKlassiek Zieuwent georganiseerde Boerenerfconcerten mogen zich in een warme belangstelling verheugen. Laagdrempelig naar klassieke muziek luisteren of er misschien zelfs kennis mee maken. En dat op verrassende locaties in de buitenlucht.

Vonden er al concerten plaats in Zwolle en in Lievelde, op zondag 4 september is wijndomein Hof Detharding in Harreveld het decor van het volgende Boerenerfconcert. Dit maal met Flor d'Luna, dat in 2005 werd opgericht door gitarist/componist Marcel Verheugd en zangeres Carla Koehorst.

Sinds die tijd heeft Flor d'Luna zich ontwikkeld van een (wereldmuziek-)duo dat zich vanaf 2007 toespitste op de Portugese Fadomuziek, naar een trio (met celliste Manuela Verbeek) dat inmiddels een geheel eigen weg is ingeslagen. In de composities van Marcel Verheugd zijn de Fado-invloeden regelmatig nog terug te horen. In sommige stukken echter opent zich een nieuwe klankwereld, waarbij wel de Portugese taal gehandhaafd blijft.

Behalve het traditionele Fado-lied 'Barco negro' zijn het allen eigen composities, gecomponeerd door Marcel Verheugd. Een aanzienlijk deel van de teksten is afkomstig van de misschien wel bekendste dichter/schrijver van Portugal: Fernando Pessoa. Zijn teksten worden veelal gelinkt met "saudade", het kenmerk van de Portugese ziel en Fado-traditie.

Onbereikbaarheid, verlangen, eenzaamheid, zich gevangen voelen in de tijd. In de Fado worden die gevoelens soms juist naar een opgewekte lichtheid vertaald. Het leed wordt draagbaar(der) en misschien geeft het weer, dat het lijden iets is wat gekoesterd kan worden. Het hoort erbij, het is deel van het leven, van de mensheid, van de Fado-traditie. Het concert aan de Varsseveldseweg 70A begint om 11.00 uur en duurt tot 12.30 uur. De entree is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld. Bij slecht weer vindt het concert binnen plaats.

Flor d'Luna. Foto: PR