Mark Molleman, Jolande Huinink, Hans Wildenbeest en Hans Klein Goldewijk al 25 jaar actief voor Het Doek. Foto: Barbara Pavinati
Mark Molleman, Jolande Huinink, Hans Wildenbeest en Hans Klein Goldewijk al 25 jaar actief voor Het Doek. Foto: Barbara Pavinati Foto:

Vier jubilarissen bij 25-jarig
bestaand filmhuis Het Doek

'Film is een echte liefhebberij van mij'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Diverse ontwikkelingen passeerden de afgelopen vijfentwintig jaar bij filmhuis Het Doek de revue: van om de week een film op vrijdagavond naar een vertoning van twee keer in de week, van een 16 mm film naar digitale projectie, van een regionale filmkeuzecommissie naar zelf films kiezen. Hans Klein Goldewijk, Hans Wildenbeest, Jolande Huinink en Mark Molleman maakten het allemaal mee. Zij waren vanaf het eerste uur betrokken bij het filmhuis en worden met naam en toenaam genoemd in de oprichtingsakte. Nog steeds vervullen ze met plezier hun vrijwilligerswerk. Voorzitter Frank Feliks legt uit: "We willen graag andere mensen meenemen in de wereld van de film. Er zijn zoveel juweeltjes die de moeite waard zijn."

Jubilarissen
"Het begon allemaal in 1991 met het Filmcircuit Achterhoek en Liemers. Zij wilden dat er meer filmhuizen in de regio kwamen en hadden hun zinnen op Lichtenvoorde gezet. Vroeger circuleerden de films namelijk tussen de filmhuizen en was het zaak om op zoveel mogelijk diverse locaties jouw films te vertonen, zodat je de kosten kon delen. Vanuit Zevenaar kwam de vraag voor een filmhuis bij familieleden in Lichtenvoorde terecht en via via werden wij betrokken bij de oprichting," vertellen de elkaar aanvullende jubilarissen. Op vrijdag 27 september 1991 was het dan zo ver, de eerste film werd gedraaid: Le Mari de la Coiffeuse.

Kwaliteit
De jubilarissen hebben verschillende beweegredenen om zich in te zetten voor het filmhuis.
Jolande ziet het duidelijk als een verrijking van haar leven: "Ik zie nu films waar ik anders niet aan was toegekomen." Voor Hans Klein Goldewijk is het puur genieten: "Het filmhuis is een soort bibliotheek. Daar ga ik ook graag naar toe." Bij Mark spelen er andere motieven een rol: "Ik zorg voor de techniek. Daarnaast is het interessant in deze tijd om te kijken of we de concurrentie aankunnen met Netflix en de tv." Hans Wildenbeest was op zoek naar vrijwilligerswerk en zag de oproep van het filmhuis in de krant waarop hij reageerde: "Film is een echte liefhebberij van mij." Een grote gemeenschappelijke wens van het viertal is om in de toekomst een oplopende tribune te hebben: "Dan kunnen we nog meer kwaliteit bieden."

Inclusief de jubilarissen zijn er ruim twintig vrijwilligers werkzaam bij Het Doek. "Dinsdag 30 augustus wordt er tijdens de vrijwilligersavond een moment goed stil gestaan bij de jubilarissen," verklapt Frank.