'De mondhygiëniste' tussen haar bewonderaars.
'De mondhygiëniste' tussen haar bewonderaars. Foto: Eric Heutinck

Ode aan De Mondhygiëniste van Eric Heutinck

'Ik kan niet tegen stiltes in de wachtkamer bij de tandarts'

Door Henri Walterbos

ZIEUWENT - Jarenlang pielde hij graag met zijn gitaar in de eigen oefenruimte, thuis aan de Rolderweg. Hij schreef liedjes, van tranentrekkers tot 'countryverskes'. Toen Eric Heutinck echter plaatsgenoot Marcel Schepers tegen het lijf liep in zijn oefenruimte, waar hij aanwezig was met een band waarvan hij deel uitmaakte, spraken beiden af ook samen een keer iets te gaan doen. Puur voor de lol. Het werd Duo Twee FM. "Twee FM staat voor twee 'freemde' mannen. 'Freemd' bewust met een f. Dat is het vreemde er aan," verklaart Marcel de naam waarmee het duo wekelijks optredens verzorgt in de regio. Eric buldert met veel volume van het lachen. Het tekent het plezier dat de 'Tölner' aan zijn hobby beleeft.

Leven van alle dag
Het duo schrijft liedjes met een serieuze toon, maar ook waarbij een lach niet onderdrukt kan worden. "Liedjes uit het leven van alle dag dus eigenlijk, toch?", aldus Eric. "Het nummer 'Bos met twee bomen' gaat over iemand die in de war is en nog verdwalen kan in een bos met slechts twee bomen," verklaart Marcel zijn tekst en bekent dat het autobiografisch is. "Ik heb al een keer een burn out gehad. Daar gaat dat over. Toen we het laatst speelden bij een radiostation in Zevenaar begon de presentator tijdens het nummer al te huilen. We dachten dat hij zich verslikt had, maar hij was zeer ontroerd en kon het liedje niet eens meer afkondigen. Hij draaide aansluitend eerst een plaatje," weet Marcel nog.

Geintje
Dan vertelt Eric dat hij onlangs een geintje heeft uitgehaald met mondhygiëniste Nathalie, van tandartspraktijk Waanders in Lichtenvoorde. Eric glimt en grijnst al voordat hij begint te vertellen, soms proestend van het lachen. "Toen ik bij haar onder behandeling kwam hadden we het over van alles. Ik praat nogal graag, want ik kan niet tegen die stiltes. Ook niet in de wachtkamer. Vreselijk al die mensen die niets zeggen en hem alleen maar knijpen voor de tandarts. Waar maken ze zich toch druk om? Die man doet gewoon zijn werk en je komt altijd beter naar buiten. Ik wilde daarom een vrolijk liedje maken." Inspiratiebron was zijn eigen mondhygiëniste Nathalie.
"Ik ouwehoer graag met haar. Een 'onmundige' aardige deerne. Het is altijd lachen, gieren, brullen," en wederom voegt Eric de daad bij het woord met een lachsalvo. "Ja, het is weer zover," zeg ik haar dan. "Goh, zou ik wel een liedje over kunnen schrijven', zei ik toen uit de gein. Toen ik er de keer daarna weer kwam vroeg ze lachend hoever ik was met het liedje. Ik heb daarna het liedje geschreven en met tandarts Waanders in het complot mochten we het zingen vanuit de tandartsstoel, als ode aan Nathalie. Ze werd met een smoes weggelokt en konden wij in de tussentijd onze plek innemen. Toen ze binnenkwam was ze helemaal verbouwereerd en kwam iedereen kijken. Ze vonden het prachtig."

'De Mondhygiëniste', de Zieuwentse variant op de hit uit 1996, ' 't is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente' van Peter de Koning, maar dan totaal anders, op zien Töllners! De clip is te vinden op de facebookpagina Twee FM.