Niels Rouwhorst bij 'De Werf'. Foto: Henri Walterbos
Niels Rouwhorst bij 'De Werf'. Foto: Henri Walterbos

'Wij bouwen meer voor het publiek dan voor de jury'

LICHTENVOORDE - De basis van Corsogroep Zieuwentseweg zijn de bewoners aan de gelijknamige weg, maar ook hier geldt ook dat vrienden van vrienden en vriendinnen van vriendinnen welkom zijn om te helpen met bouwen van de corsowagen.

Door Henri Walterbos

Voorzitter Niels Rouwhorst schuift aan op de dag dat hij dertig jaar wordt, donderdag 25 augustus. Het wagenbouwen is hem als het ware met de paplepel ingegoten. "Vanaf dat ik kan lopen ben ik er eigenlijk al bij," begint hij lachend. "Ik weet eigenlijk niet anders."

Laat beginnen
Vanaf mei is de groep druk in de weer met haar wagen waarmee zondag 11 september door de straten van Lichtenvoorde getrokken wordt. "We beginnen eigenlijk best wel vrij laat met het bouwen," vind Niels, "maar we lopen goed op schema hoor." De ontwerpen voor het corso komen uit eigen gelederen. "Er werden afgelopen jaar drie ontwerpen gepresenteerd waar uit gekozen kon worden. Ze worden dusdanig gepresenteerd zodat iedereen zich er wel een goed beeld van kan maken om te kunnen stemmen. Wordt een ontwerp een jaar niet gekozen kan het een jaar later wel in de smaak vallen. Dat hebben we ook gehad met 'Lekker draken' uit 2010. Het jaar ervoor viel hij af, maar door enkele aanpassingen werd het een jaar later wel gekozen als ontwerp voor de wagen." Een vaste stijl of iets typerends heeft de groep niet. "Een jaar of tien geleden kon je aan de wagen al wel zien waar deze van was, maar nu is dat niet meer zo. Wij bouwen meer voor het publiek dan voor de jury."
'De Werf'
De wagen die dit jaar gebouwd wordt is een ontwerp van Bas Diks. "Het is de derde keer dat hij een ontwerp voor onze wagen maakt. Dit maal heeft hij weer iets heel bijzonders gemaakt, namelijk 'De Werf', een scheepswerf uit de middeleeuwen, met 120.000 bloemen erop. Onderdeel van de wagen is ook veel beweging om de wagen heen. Een zeer belangrijk onderdeel van de wagen zelfs. Ook belangrijk dat dat goed gebeurt. We hebben al enkele keren geoefend." Wat er allemaal gaat gebeuren rondom de wagen wil de groep liever nog niet prijsgeven. "Dat moet een verrassing blijven," lacht Niels. Laat u verrassen, dus!

Afbeelding