Joseph en Thea Nieuwenhuis genieten volop van hun 60-jarig huwelijk. Foto: Barbara Pavinati
Joseph en Thea Nieuwenhuis genieten volop van hun 60-jarig huwelijk. Foto: Barbara Pavinati Foto:

Thea en Joseph Nieuwenhuis, zestig jaar liefdevol getrouwd

'Je moet iets meer geven dan nemen'

Door Barbara Pavinati

HARREVELD - "Het was liefde op het eerste gezicht," vertelt Thea Nieuwenhuis stralend over haar eerste ontmoeting met Joseph Nieuwenhuis. Zij was met haar broers en zussen op een zondagmiddag aan het wandelen op de Vennebulte, hij fietste daar. De twee negentienjarigen voerden een geanimeerd gesprek en een paar weken later, op de kermis in Groenlo, was het raak: ze kregen verkering. Na drie jaar traden ze in het huwelijksbootje.

Nu, zestig jaar later, zijn ze nog steeds een liefdevol paar. Dit heuglijke feit is rond hun trouwdata (25 augustus voor het gemeentehuis, 30 augustus voor de kerk) op 28 augustus met familie, vrienden en een paar buren thuis uitbundig gevierd. Wethouder Marieke Frank heeft het paar vereerd met een bezoek.

Trouwen
"Eigenlijk had ik Joseph al wel eerder gezien," verklapt Thea. "Ik had een betrekking in Lichtenvoorde en voor die mensen moest ik weleens eieren halen op de boerderij waar Joseph woonde. Daar zat hij dan, buiten schoenen te poetsen. Toen was hij mij nog niet echt bijzonder opgevallen. We waren nog jong. Ongeveer veertien."

Dat later de vonk duidelijk wel oversloeg, is inmiddels bekend. Drie weken nadat het officieel 'aan' was, zei Joseph tegen Thea: "Als ik trouw, dan trouw ik jou. Anders doe ik het niet." Het stel voegde de daad bij het woord. Daarna woonden ze eerst vier jaar in Lichtenvoorde, later verhuisden ze naar Harreveld en runden daar, in het ouderlijk huis van Thea, gezamenlijk de boerderij. Ze wonen er nog steeds naast, in een aanbouw.

Geven en nemen
Het huwelijk schonk hun zes zonen en vier dochters. Inmiddels hebben ze 26 kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Dat vervult het paar met trots. Het belangrijkste dat ze hun kinderen wilden meegegeven is: "Er is tijd om te spelen en tijd om werk te doen." Zo was iedereen in het gezin altijd bezig, aan lanterfanten werd niet gedacht. Natuurlijk was er ook ruimte voor plezier. Joseph stoeide altijd graag met de kinderen. Iets wat hij later volop met de kleinkinderen deed. Hij is dol op kinderen.

"Het is geven en nemen. Je moet iets meer geven dan nemen, dan houd je een buffertje. En als je dat beiden doet, houd je het vol," leert Thea ons het geheim van een goed huwelijk.