Van links naar rechts Wilfried Klein Avink, in rolstoel Jan Troost en achter hem Broeder Tuck bij de trappen naar de ingang. Foto: Ferry Broshuis
Van links naar rechts Wilfried Klein Avink, in rolstoel Jan Troost en achter hem Broeder Tuck bij de trappen naar de ingang. Foto: Ferry Broshuis

BOOG onderzoekt toegankelijkheid Residence

LICHTENVOORDE - "Kijk, dit is wel een mooi toilet voor mensen met een beperking, maar de spiegel hier hangt weer zo hoog dat ik er niet in kan kijken." Jan Troost, landelijk ambassadeur van de toegankelijkheid en zelf afhankelijk van een rolstoel, zegt het woensdagmorgen op Residence Lichtenvoorde toch met enige vrolijkheid en opgewektheid. Hij heeft het allemaal al veel vaker meegemaakt; aanpassingen worden wel gemaakt voor mensen met een beperking, maar er wordt niet altijd consequent doorgedacht. Dat komt omdat de mensen die de plannen ontwerpen zelf vaak geen beperkingen hebben en zich moeilijk in die situaties kunnen inleven.

Door Ferry Broshuis

Het prachtige vakantiepark Residence Lichtenvoorde met dito horecagelegenheid heeft voor deze groep toch nog wel wat ongemakken. Bij de hoofdingang kun je niet met een rolstoel het horecabedrijf binnen: daar is geen oplopend pad dat gemakkelijk begaanbaar is voor mensen met een beperking. Die ingang zit aan de achterzijde van het gebouw. Er is wel via de zijingang een oplopend pad, maar daar zit een vrij steil stuk in en dan kun je alleen met je rolstoel niet binnenkomen.
De week van 3 tot 8 oktober is de landelijke week van de toegankelijkheid met als thema 'aan tafel'. Speciale aandacht dus dit jaar voor een toegankelijke horeca voor iedereen.
De stichting BOOG, Belangen Organisatie Oost Nederland voor mensen met een beperking testte het hoofdgebouw van Residence Lichtenvoorde. Van BOOG waren aanwezig Ton Goossens, penningmeester, en secretaris Wilfried Klein Avink. Voorzitter Theo Bloemenkamp moest wegens ziekte afhaken.
De aandacht voor het opheffen van beperkingen krijgt dit jaar extra aandacht omdat het VN verdrag daarvoor door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. Nu is dus de overheid aan zet en met name de gemeenten om het beleid ook daadwerkelijk uit te voeren. Fysieke belemmeringen voor de groep mensen met beperkingen moeten nu opgelost worden. En zo kwamen de mensen van BOOG dus terecht op Residence Lichtenvoorde, samen met Jan Troost en zijn kompaan en begeleider Broeder Tuck die blind is. Er was een vragenlijst en die werd doorgenomen en zo werden de onvolkomenheden in beeld gebracht. Jan Troost kon nog snedig opmerken dat 'een beetje toegankelijkheid niet bestaat'. Het moet helemaal goed zijn anders werkt een voorziening niet. Hij memoreerde ook nog dat de werkgeversorganisaties VNO/NCW nou niet had staan te dringen om het verdrag rond te krijgen en dat begreep hij niet goed. Want de mensen met een beperking vormen voor de horeca toch een economische groep van betekenis. Steeds meer mensen met een beperking gaan samen uit en vormen groepjes en dat is een andere situatie dan met de Zonnebloem.
De bevindingen worden aan de gemeente Oost Gelre doorgegeven. Die heeft een jaarlijkse pot van €100.000,-- voor uit te voeren aanpassingen. De mensen van BOOG vonden het op zich opmerkelijk dat bij het ontwerpen van dit geheel nieuwe complex toch nog onvoldoende met de nieuwe wet rekening is gehouden.