Een beeld van de goede opkomst bij de informatiebijeenkomst in ’t Zwaantje. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de goede opkomst bij de informatiebijeenkomst in ’t Zwaantje. Foto: Theo Huijskes

Start haalbaarheidsonderzoek Sportboulevard

LICHTENVOORDE - Met een drukbezochte informatiebijeenkomst in HRZ 't Zwaantje is het officiële startsein gegeven voor het haalbaarheidsonderzoek van een Sportboulevard in Lichtenvoorde. Een bijeenkomst waarbij nog geen kennis kon worden genomen van echte schetstekeningen, uitvoeringsplannen en begrotingen, maar een meeting waarbij de aanwezigen werden bijgepraat over de stand van zaken op dit moment.?

Door Theo Huijskes

In aanwezigheid van onder andere wethouder sportzaken Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre was het Karel Kolkman, als vertegenwoordiger van de zeven, inmiddels negen initiatiefnemende verenigingen, die iedereen welkom heette. Kolkman maakte daarbij melding van het feit dat de negen verenigingen elkaar hebben gevonden.
"Wij zitten met elkaar helemaal op één lijn. Vanzelfsprekend heeft iedere vereniging haar eigen reden om mee te doen alsmede haar eigen behoeften met betrekking tot dit project, maar de uiteindelijke insteek is geheel gelijkluidend. Over goede wil, enthousiasme, verwachting en zelfs het inbrengen van eigen expertise valt niet te klagen. Wat dat betreft kunnen wij ons geen betere start wensen."
Gemeentelijk projectleider Marieke Bluemer memoreerde dat het omarmen van het initiatief door de burgers van Lichtenvoorde de belangrijkste aanleiding is voor de gemeente om niet alleen direct een projectleider aan te stellen, maar ook om een krediet van € 25.000 beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek.
"Het onderzoek zal naar verwachting drie tot vier maanden in beslag nemen. Wanneer de resultaten in januari 2017 gepresenteerd worden, kan de gemeenteraad in maart 2017 een beslissing nemen. Afgezien van de uiteindelijke uitkomst, kunnen we nu al van pure winst spreken omdat zoveel verenigingen tegelijkertijd elkaar weten te vinden."
Tijdens de dinsdag 4 oktober jl. gehouden raadscommissievergadering deed wethouder Hoenderboom nog de mededeling dat er op 16 januari 2017 een themabijeenkomst wordt gewijd aan de gemeentelijke sportvisie, waarbij tevens de Sportboulevard Lichtenvoorde onderwerp van gesprek zal zijn.

Uniek initiatief
Vertegenwoordiger Mark Bennenbroek van het onderzoeksbureau Treem bestempelde het Lichtenvoordse initiatief met de daaraan vervolgens gekoppelde aanpak als bijzonder uniek.
"Een breed gedragen initiatief, dat moet resulteren in een Sportboulevard die haalbaar is voor iedereen interessant dient te zijn. Bij het onderzoek houden wij rekening met het verwezenlijken van gezamenlijke ruimtes, zoals kleedkamers, kantine en vergaderruimtes, en daarnaast zwembad, fietscrossbaan, ijsbaan met krabbelbaan, standplaats voor campers, spinning, startlocatie voor fietstoertochten, fietsstalling en beachvolleybal."
Bennenbroek benadrukte dat de gezamenlijke focus erop gericht zal zijn om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te creëren voor zo min mogelijk geld. In die opzet zal er vooralsnog worden gewerkt aan onder andere een programma van eisen, communicatieplan, investeringsraming, exploitatiebegroting en wijze van financiering. Het totaal zal worden gecoördineerd c.q. begeleid door een stuurgroep, kerngroep, werkgroepen met van tijd tot tijd plenaire overlegsituaties.
Onder de aanwezigen waren afgelopen week ook diverse buurtbewoners, die andermaal lieten weten dat men vanaf het allereerste begin wil meedenken en meepraten. Bovendien kwamen enkelen van hen met de klacht dat het onderzoek zich beperkt tot slechts één locatie. "Waarom worden niet meerdere, daarvoor geschikte locaties in Lichtenvoorde in het onderzoek meegenomen", was de vraag van buurtbewoners rond het Eschpark. In dat verband deed het aanwezige OOG-raadslid Ronald Willering de suggestie om van meet af aan buurtbewoners op te nemen in de stuurgroep. "Dit kost natuurlijk veel tijd, maar kan ook veel tijd besparen", aldus Willering.
De negen verenigingen zijn: Stichting Exploitatie Meekenesch, Fietscrossclub Lichtenvoorde, LTC de Kei, WTC de Keitrappers, L.IJ.V. (IJsbaanvereniging), Lopersgroep '90, z.p.c. Livo, Longa '59, en Handbalvereniging Erix.