Grol-leider Wim Assinck met de drie lotenverkopers op schoot.
Grol-leider Wim Assinck met de drie lotenverkopers op schoot. Foto: Henri Walterbos

Longa-spelertjes doen
Grolharten smelten

OOST GELRE - Een grappig tafereel in sportcafé Den Elshof, zondagmiddag een uur voor aanvang van de thuiswedstrijd van het eerste team van Grol tegen VDZ uit Arnhem. Drie jeugdspelertjes van Longa '30 lopen in hun oranje outfit langs de tafels waar de teams Grol 7 en Grol 3 zitten, om loten te verkopen voor de Lichtenvoordse club, in het kader van 'de Grote Clubactie', ten bate van hun vereniging.

Door Henri Walterbos

"Dat is lef hebben," roept Pelle Walterbos van Grol 3 lachend. Beide Grol-teams zitten midden in hun derde helft, en dus het juiste moment voor de mannetjes om de Grollenaren te triggeren de knip te trekken voor de grote aartsrivaal, zo moeten de jongens hebben gedacht.

Het is een vertederend plaatje als Cas Heutinck (Longa E4), Teun van Ooijen (Longa F4) en Wout van Ooijen (Longa E8) de mannen achter hun glazen bier aanklampen om de loten te kopen. Even geen sterke verhalen, maar stoere voetballers die week worden. De Longa-spelertjes doen Grolharten smelten. De mannen van Grol 7 kunnen de moed van de spelertjes wel waarderen en kopen allen een lot. De jongens krijgen zelfs geld toe voor een zakje chips, dat eerst gekocht wordt alvorens ze verder de sportkantine in gaan om hun lotenboekje te ledigen. De jongens glunderen van oor tot oor. Ook aan de tafel van Grol 3 hebben de jongens succes en wordt massaal de portemonnee getrokken. "Zeg maar eens nee tegen zulke mooie kindersnuutjes," zegt Wim Assinck, leider van Grol 3, terwijl hij drie euro tevoorschijn haalt en de pen van Teun aanpakt en zijn naam in het lotenboekje schrijft.

De meeste spelers kopen loten. "Ik heb alleen maar een pinpas bij me, dus dat wordt niks," excuseert Jardie te Vogt, Grol 3-vedette. Wim Assinck neemt de jongens op schoot om het tafereel vast te leggen. Vader Etienne Heutinck geniet volop van het plaatje. "Ik wark bi-j De Klok in Grolle. Iederen dag mot ik wal ne kere heuren dat ik oet Lechtenvoorde kom," lacht hij. "Mooi man dat genöhl oaver en weer." Als de jongens hun jaszakken vol klein geld hebben, vertrekt het Lichtenvoordse gezelschap. "Bedankt jongens dat jullie d'r zo mooi op reageert," roept vader Heutinck nog snel. "Da's toch prachtig. Die kinderen snappen die hele rivaliteit niet," lacht Sander Naaijkens.
Zo kan het dus ook.


Achterhookser ku'j 't neet kriegen

ACHTERHOEK - We kennen allemaal natuurlijk de typisch Achterhoekse gezelligheid. Thuis of in de kroeg. Eerst een bakkie koffie met een kuuksken en dan een fijne foezel, advocaat of pils. Daarbij mag de kaas en worst niet ontbreken. En als je dan toch zo gezellig 'bi'j mekaore bunt kun je olderwets een potje roddelen, nöhlen of…'

Afijn, bekijk het filmpje maar op onze website.

Afbeelding