De thema-bijeenkomst in van Scholder an Scholder in Lichtenvoorde leverde veel inzichten en inspiratie op.
De thema-bijeenkomst in van Scholder an Scholder in Lichtenvoorde leverde veel inzichten en inspiratie op. Foto: Hamalandhal Lichtenvoorde

Thema-avond "Kom d'r bi-j" in de Hamalandhal

Hoe kan het verenigingsleven een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijken en kernen in de Achterhoek? Die vraag stond afgelopen vrijdag centraal tijdens de thema-avond genaamd 'Kom d'r bi-j' van het samenwerkingsverband Scholder an Scholder. Vanuit de KNVB zijn de lokale voetbalclubs de aanjagers van het project in de Achterhoekse krimpregio.
Daar kwamen de verenigingen namelijk tot de conclusie dat ze lang niet allemaal op eigen houtje konden voortbestaan. Doordat jongeren naar elders vertrekken, krimpt de bevolking in de Achterhoek. Dat heeft gevolgen voor de samenleving. En ook voor sportclubs.

Katalysator
"Drie jaar geleden zijn de voetbalverenigingen als katalysator ingezet om bewustwording te creƫren over de demografische ontwikkelingen en veranderingen in de samenleving", vertelde Pascal Kamperman, projectleider van Scholder an Scholder, aan de 160 toehoorders - vertegenwoordigers van de Tweede Kamer en sportbonden, gedeputeerden, wethouders en ambtenaren sport en natuurlijk de ambasseurs van Scholder an Scholder - in de Hamalandhal in Lichtenvoorde.

Kamperman: "Negentig procent van de voetbalclubs is daarmee op hun eigen manier aan de slag gegaan, met of zonder begeleiding. Dit heeft geresulteerd in 23 samenwerkingsverbanden tussen voetbalclubs. Daarnaast zijn er ruim tien initiatieven die de verbreding hebben opgezocht en samenwerken met andere sportverenigingen en organisaties."

Handen ineen
Kortom, verschillende partijen in de Achterhoek slaan de handen ineen. Zo heeft vv Mariƫnveld samen met andere verenigingen een Breed Maatschappelijk Voorziening gebouwd en werken in Aalten zes sportverenigingen en welzijnsorganisatie aan hun plan over het realiseren van multifunctioneel sportpark op Sportpark Zuid.

De organisatiekracht en betrokkenheid scoort hoog in de Achterhoek, concludeerde Jan-Willem van der Roest van het Mulier Instituut, dat sociaalwetenschappelijk sportonderzoek verricht. Hij deed onderzoek naar de open sportclub in krimpregio's. Juist daardoor liggen er kansen om meer te doen met het idee van de open sportclub, zoals meer samenwerkingsverbanden tussen organisaties. Denk daarbij aan evenementen organiseren, accommodaties delen et cetera.

Verenigingen ondersteunen
Juist het project Scholder an Scholder kan hier zijn steentje aan bijdragen, en ook de KNVB is betrokken. "Het vertrekpunt bij ons blijft uiteraard voetbal, maar wij helpen graag mee om de verbreding te pakken en waar het kan ook andere verenigingen te ondersteunen met onze procesbegeleiding en expertise", aldus Sjors Brouwer, manager projecten amateurvoetbal.

Scholder an Scholder bij de Hamalandhal
Het is de tweede keer dat de Hamalandhal de bijeenkomst voor het project Scholder an Scholder heeft mogen organiseren. Tijdens de eerste keer, oktober 2014, waar onder andere Guus Hiddink en Michael van Praag aanwezig waren, werd de Hamalandhal meermaals expliciet genoemd; een prachtig voorbeeld van sociaal ondernemerschap.

Zaalvoetbalvereniging LZV, badmintonvereniging LBC'72, volleybalvereniging Longa '59, gymnastiekvereniging Spirit '90 en handbalvereniging Erix hebben in 2012 de handen ineen geslagen en gezamenlijk een stichting opgericht die sinds de ingang van sportseizoen 2012/2013 het beheer, toezicht, dagelijks onderhoud en de horeca van sportcomplex de Hamalandhal verzorgen.