Er mag wat de kersverse LOV-voorzitter Benno Voorhuis meer beleving in de winkelstraten komen, zoals tijdens de Halloween koopzondag het geval was. Foto: Gerwin Nijkamp
Er mag wat de kersverse LOV-voorzitter Benno Voorhuis meer beleving in de winkelstraten komen, zoals tijdens de Halloween koopzondag het geval was. Foto: Gerwin Nijkamp Foto:

Benno Voorhuis: 'Lichtenvoorde heeft een nieuwe impuls nodig'

Nieuwe voorzitter LOV pleit voor het instellen van ondernemers- fonds

Door Gerwin Nijkamp

LICHTENVOORDE - De pompoenen liggen maandagochtend nog her en der verspreid door het centrum van Lichtenvoorde. Een overblijfsel van de koopzondag een dag eerder, die het thema Late Halloween Sunday meekreeg. Wat nieuwbakken LOV-voorzitter Benno Voorhuis betreft, wordt er de komende jaren nog meer ingezet op dit soort evenementen. "We moeten blijven vernieuwen om het derde winkelcentrum van de Achterhoek te blijven."

De Etos-franchisenemer werd donderdag 6 oktober tijdens de algemene ledenvergadering benoemd tot nieuwe voorzitter van de Lichtenvoordse Ondernemersvereniging. De hoogste prioriteit heeft hetgeen waar donderdagavond 10 november tijdens een ondernemersavond (zie kader) in 't Zwaantje over wordt gesproken: het instellen van een ondernemersfonds. "We hebben met z'n allen belang bij een goed centrum", benadrukt Voorhuis. Niet alleen de centrumondernemers, maar ook de gemeente, pandeigenaren en zelfs de industrie. "In een plaats met een aantrekkelijke binnenstad wil men graag wonen en daar hebben grote bedrijven dus ook baat bij."

Financiële basis
Gezamenlijke initiatieven om het centrum aantrekkelijk te houden zoals de Late Halloween Sunday, worden vaak door een kleine groep enthousiastelingen binnen een ondernemersvereniging gedragen. Met het instellen van een ondernemersfonds wordt in ieder geval voorkomen dat grote landelijke concerns en ondernemers die twijfelen over het lidmaatschap van een vereniging niet financieel bijdragen. "Hoe we het in gaan richten is nog niet helemaal bekend, maar de gedachte is dat ondernemers, gemeente en pandeigenaren afdragen aan het ondernemersfonds." Daarmee ontstaat er volgens de LOV-voorzitter een financiële basis voor de vele ideeën die er al voldoende borrelen in de Keistad. "Het lijkt mij een mooie klus dit samen met anderen op poten te zetten en te begeleiden."

Verbinden
Voorhuis hoopt zo veel mogelijk mensen met goede ideeën bij elkaar te brengen en hen in commissies te krijgen, hij ziet voor zichzelf een rol als verbinder en aanjager. "Ik wil ondernemers ervan overtuigen dat wat je voor de gemeenschap doet, ook goed is voor je eigen resultaten. Mensen met goede ideeën die nu wellicht het gevoel hebben er alleen voor te staan bij elkaar brengen." De 61-jarige ondernemer spreekt uit ervaring. Naast het runnen van de winkel met zijn vrouw, heeft hij ook altijd functies bekleed bij diverse maatschappelijke organisaties. "Je leert er enorm van en doet altijd nieuwe ideeën op in een andere omgeving dan je eigen zaak. Alleen dat zou het voor een ondernemer al interessant moeten maken om lid te worden van de LOV."

Tijd voor een nieuwe impuls
De crisis is voorbij. De knop moet om: van de stand 'overleven' naar 'samen volle kracht vooruit'. Het is volgens de voorzitter tijd om het centrum een nieuwe impuls te geven. "In 1987 was er de renovatie die zorgde voor een opleving en tien jaar geleden werd het centrum weer vernieuwd wat ertoe leidde dat we na Doetinchem en Winterswijk het populairste winkelcentrum van de Achterhoek hebben", vertelt Voorhuis. "Dat moeten we vasthouden, zorgen dat we andere plaatsen voorblijven."
Met het ondernemersfonds als financiële basis moeten er nu ideeën worden verzameld, gewogen en vervolgens worden uitgevoerd. "Het is belangrijk om goede nieuwe evenementen te organiseren en bestaande evenementen naar een hoger niveau te tillen. Zoals bij de transformatie van de KerstKlokkenZondag naar Let It Snow."
Ook als er geen evenement is, moet het aangenaam zijn om te verblijven in Lichtenvoorde. Een gevarieerd winkelbestand behouden, het vullen van lege winkelruimtes en het verbeteren van de sfeer en aankleding zijn daarom eveneens speerpunten. "Het centrum en de winkelstraten mogen best wat groener, misschien kunnen we een groot schaakspel op de markt zetten", zo doet hij alvast een paar suggesties. Voorhuis heeft er alle vertrouwen in dat de grote groep actieve - waaronder ook een boel jonge - ondernemers het voor elkaar kan krijgen Lichtenvoorde aantrekkelijk te houden voor de eigen inwoners, bezoekers uit omliggende plaatsen en ook toeristen.

Grollenaren naar Lichtenvoorde
Terug naar de pompoenen. "De Halloween koopzondag was een groot succes", zo kijkt de LOV-voorzitter tevreden terug. Hij lacht: "Ik had gisteren een stel in de winkel dat vanuit het westen naar de Achterhoek was verhuisd. Ze waren uiteindelijk bij Groenlo uitgekomen. Maar, zo vertelden ze me: ze hadden inmiddels als wel ontdekt dat Lichtenvoorde ook wel heel gezellig is. Dat moeten we hebben."

KADER: Ondernemersavond in 't Zwaantje
Benno Voorhuis roept alle ondernemers op donderdag 10 november naar HRZ 't Zwaantje te komen. Tijdens de ondernemersavond van de Centrumcommissie staat het ondernemersfonds centraal. Kjeld Voshaar zal hierover een presentatie geven. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 21.45 uur.

PASPOORT
Naam: Benno Voorhuis
Leeftijd: 61 jaar
Gezin: Getrouwd en drie kinderen
Woonplaats: Zieuwent
Carrière: Ondernemer in Lichtenvoorde sinds 1980. Tot 1998 in de damesmode met Voorhuis Mode, daarna als franchisenemer actief voor drogisterijketen Etos. In 2006 verhuisde hij van de Markt naar de Korte Rapenburgsestraat met zijn winkel.