Open huis bij Litac. Foto: PR
Open huis bij Litac. Foto: PR Foto:

Nieuwe Nederlanders veroveren Litac-harten tijdens open dag

LICHTENVOORDE - Natuurlijk was er enige twijfel of het wel gunstig was om af te wijken van de vaste zondag eind oktober en in te gaan op de vraag om mee te werken aan de 'week van de homo sapiens'. Misschien was het juist het thema waar het accent lag dat aansprak: helpen aan de inburgering van een aantal nieuwe Nederlanders. Mensen uit landen als Syrië, Irak, Iran met status om kennis te maken met onze cultuur. Na afloop was die twijfel helemaal weg.

Litac kan met een goed gevoel terugkijken. Vanaf het eerste moment was het plezier dat de klok sloeg. Hier stonden jonge mensen met soms schier onuitspreekbare namen, maar met een geweldig spontaan en open karakter, waardoor het tussen hen en de vele vrijwilligers van Litac van meet af aan klikte. Ook de G-sport was meer dan geweldig vertegenwoordigd. Wat een enthousiasme!
De sportieve kennismaking verliep via tafeltennis – al of niet met de robot- schuiftafeltennis en dynamictennis. Voor het gezelligheidstoernooi dynamictennis gaven zich zestien mensen op. Opvallend was hoe sommigen zich al snel als volleerde spelers over het veld bewogen. Er werden dubbels gevormd van Litac-leden (en enkele anderen) met een nieuwe Nederlander. En toen was het even wennen aan elkaar en vooral ook aan de regel dat men om de beurt moet spelen, maar het was een en al plezier dat de klok sloeg. Dat er ook nog een finale werd gespeeld was eigenlijk meer bijzaak. Kenan Alatwane, afkomstig uit Syrië, won met Theo Tankink van Maria Waalders en de Syrische Mariam. Het applaus na afloop in de ontmoetingsruimte - die haar naam eer aandeed - sprak boekdelen. Vooral dankbaarheid voor de geweldige ontvangst en de mooie middag. Ook lijkt er een aantal zodanig begeesterd door dynamictennis dat ook verenigingen in de omgeving, met name Yapton in Eibergen en Irene in Lintelo, er de vruchten van zullen plukken. De sport als ontmoeting in het kader van het inburgeringsproces is volledig geslaagd. En last but not least: ook de vertegenwoordigers van Perron 8 (stichting de Lichtenvoorde) en het Graafschapcollege bedankt voor de medewerking en de fijne sfeer.

Litac tafeltennis, 3e divisie
Mocht Hilversum nog kampioensaspiraties hebben gehad, dan kunnen ze die opbergen. Het Lichtenvoordse drietal speelde een puike wedstrijd en werd daarvoor terecht beloond. Het begon met een verwachte nederlaag van Sander Spijkers tegen Hans den Blanken die in de hele competitie pas één punt had ingeleverd. Aaron Albeck maakte vrij eenvoudig gelijk (1-1). Toen volgde het debuut van Lars Banning, die er zich heel veel van had voorgesteld maar die helaas al enkele dagen kampte met zijn gezondheid. Zijn meedoen hing aan een zijden draadje, maar een alternatief was er niet, omdat Robert Kock met een blessure te maken heeft. Maar Lars startte voortvarend: hij pakte in zijn allereerste partij de 1e twee games, maar daarna kwam zijn terugval en ging hij na vijf slopende games alsnog ten onder (1-2). Het dubbel werd een geweldig spektakel: vijf lange sets en het dubbeltje kon alle kanten op vallen. Maar Sander en Aaron hielden met 13-11 het hoofd koel: 2-2. Daarna liep Litac uit. Opvallend deze avond was de hoofdrol van Aaron Albeck, die er zelfs in slaagde een totaal onthutste Den Blanken een duidelijke nederlaag te bezorgen. Toen zowel Sander als Lars twee mooie punten pakten stond er zowaar 6-2 voor de thuisclub op het scorebord. Een ongekende luxe. Dat Lars vervolgens tegen Den Blanken onderging mocht ingecalculeerd worden, maar de verloren slotpartij van Sander was heel jammer. Al met al een mooie uitslag. Dat deze overwinning hard nodig was bleek toen de uitslag van concurrent Spirit tegen koploper Zwolle bekend werd (5-5). Spirit staat op de voorlaatste (degradatie)plaats. Op zaterdag 26 november gaat Litac op bezoek bij Spirit in Oudkarspel.

Uitslagen jeugd, Hoofdklasse
Litac 1-SKF 3 (Veenendaal) 7-3
Een mooie overwinning voor het Lichtenvoordse trio. Julius Bulten en Joor Bluemink deden niets voor elkaar onder en scoorden er lustig op los. Beiden drie zeges plus dubbel. Daarmee was de koek op, want helaas kwam Timon Wassink niet tot scoren. Wellicht zit er voor dit team een mooie tweede plaats in. Het kampioenschap lijkt te gaan naar het onaantastbare Hutaf uit Huissen.

2e klas
Litac 2-SKF 4 4-6
Met twee overwinningen van Dani Hu en Teun Rensing bevestigde dit team zijn positie als middenmoter. Jop Geelink moest drie keer buigen voor de sterke Veenendalers.

De overige teams waren vrij.