Van links naar rechts Marc Aversteeg, Frank Roos, Jan te Brake en John Theissen. Foto: Karin Stronks
Van links naar rechts Marc Aversteeg, Frank Roos, Jan te Brake en John Theissen. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

SAP presenteert Sport Event

AALTEN – In het derde weekend van mei organiseert Stichting Aalten Promotie (SAP) met Sport Event twee grote sportevenementen. Zaterdag 21 mei wordt de Gerard Tebroke Memorialloop gehouden, op zondag 22 mei gaat de Wielerronde dwars door het centrum van Aalten. Honderden sportmensen komen naar Aalten voor de prestigieuze wedstrijden in verschillende klassen, naast Achterhoekse toppers komen sporters van nationaal en internationaal allooi hun opwachting maken. Naast de sportieve hoogtepunten slaan ook de Aaltense winkeliers de handen ineen, alle winkels zijn het hele weekend open tijdens de wedstrijden. Het publiek kan voor, tijdens en na de sportieve evenementen verkoeling zoeken in de lokale horeca of even uitblazen op één van de gezellige terrassen.

Door Karin Stronks

Het Aaltense centrum wordt aangekleed in een sportieve stijl. De entourage à la Amstel Gold Race wordt opgebouwd bij start en finish. Het centrum wordt compleet afgezet en het parcours wordt autovrij gemaakt. Op vier plaatsen wordt een oversteek naar de parkeerplaatsen in de binnenring gepland voor gemotoriseerd verkeer. Het parcours van de GTM is 2,5 kilometer lang en voert voor de jongste deelnemers dwars door Intertoys en voor de vijf kilometerlopers door café Leuven. Voor de tien kilometer worden prominente hardlopers uitgenodigd, deze afstand is geijkt. Er zullen natuurlijk ook topatleten uit Aalten aan de start verschijnen. De wielrenners fietsen rondes van 3,2 kilometer. De route is uitdagend, scherpe bochten, pittige klimmetjes en smalle klinkerwegen. Ook hier worden prominente deelnemers aan de start verwacht. Voor de toeschouwers zijn er tal van activiteiten, diverse stands en demonstraties op sportgebied, alle winkels zijn geopend, er is live muziek en veel vermaak voor de jongste bezoekers zoals een 'Loopfietsenrace'. De absolute topstuntman Rik Koekoek, nummer twee van de wereld 'Biketrial' zal het publiek laten zien wat er allemaal mogelijk is met een fiets.
Op zaterdagmiddag 21 mei wordt het startschot gelost voor de Gerard Tebroke Memorialloop (GTM). Frank Roos van AVA '70 vertelt: "Er zijn vier categorieën bij de GTM. We beginnen met de jongste lopers, zij kunnen zich inschrijven voor de 800 meter of de 1,6 kilometer. Om de wedstrijd op te leuken rennen de jongeren dwars door de Intertoys winkel! De vijf kilometer wordt gecombineerd met de Businessrun. Het inschrijfgeld van bedrijven die teams van collega's opgeven, wordt dit jaar voor de helft geschonken aan kindertehuis Popesti in Roemenië, het project van Aafke en Piet de Vries. We steunen elk jaar een plaatselijk goed doel met de Businessrun. De 5 kilometer voert de lopers door café Leuven. Voor de tien kilometer, die geijkt is, verwachten we enkele toppers aan de start, natuurlijk zullen ook Aaltense talenten zich laten zien! Onze 'vaste' speaker is Henk Borgmeijer, hij kent de ins en outs van de GTM zo langzamerhand!"
De zondag, 22 mei, staat in het teken van de wielerronde met een uitdagend parcours van 3,2 kilometer lang. Marc Aversteeg van De Peddelaars geeft uitleg: "De start en finish van alle vijf categorieën is aan de Varsseveldsestraatweg vlakbij de Geurdenstraat. De Nieuwelingen, Masters 50+, Sportklasse/Amateurs/Junioren, Basisleden/Recreanten en de grote klapper, Elite/Belofte mannen zullen zich van hun beste kant laten zien. De Elite/Belofte groep zal 80 kilometer afleggen. Op de Markt wordt een VIP-terras ingericht, hierbij werken we nauw samen met de Aaltense horeca. Er wordt gezorgd voor muziek en ander vermaak voor het publiek. De wielrenners kunnen zich inschrijven bij De Geste. Er komen prominente renners uit heel Nederland aan de start, waaronder Mark Schreurs uit Aalten, Nederlands kampioen bij de Elite. Het belooft een geweldig wielerspektakel te worden!"
John Theissen van SAP is enthousiast over de sportieve happening: "Het is de eerste keer dat zo'n groots opgezet sportweekend in Aalten wordt georganiseerd. Dat is alleen mogelijk door samenwerking. Stichting Aalten Promotie (SAP), atletiekvereniging AVA '70 en toer- en wielrenvereniging De Peddelaars organiseren samen Sport Event, ook de Nieuwe Ondernemersvereniging Aalten (NOVA) werkt mee. Er liggen nog veel meer plannen op de plank maar eerst gaan we ons richten op een fantastisch sportevenement in het derde weekend van mei!" Volgens SAP is Sport Event het begin van een samenwerkingsverband tussen meer sportverenigingen. De vertegenwoordigers van SAP, NOVA, AVA'70 en De Peddelaars hebben gebrainstormd over nog meer sportieve activiteiten in het centrum. Marc Aversteeg:"Denk hierbij aan voetbalwedstrijden voor de jeugd op een pannaveldje en/of een Beachvolleybaltoernooi. Ideeën zijn er genoeg!"