Voorzitter Edwin Grothe tijdens de Slag om Grolle 2015. Foto: Theo Huijskes
Voorzitter Edwin Grothe tijdens de Slag om Grolle 2015. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Centrum blijft afgesloten tijdens Slag om Grolle

GROENLO - Het gemeentebestuur van Oost Gelre mag ook tijdens de volgende editie van de Slag om Grolle (oktober 2017) het centrum van Groenlo afsluiten voor gemotoriseerd en ander verkeer. Het beroep dat het Groenlo's Ondernemers Verbond (GOV) in dat verband op de gemeentelijke bezwarencommissie heeft gedaan, is daarmee ongegrond verklaard. Dit betekent dat de lokale overheid met haar argument, dat het belang van het grensoverschrijdende evenement zwaarder weegt dan de belangen van de plaatselijke ondernemers, in het gelijk is gesteld.

Door Theo Huijskes

De Groenlose ondernemersvereniging stelt naar aanleiding van het ingediende bezwaarschrift dat men met de afsluiting van de binnenstad in het weekend van 23, 24 en 25 oktober 2015 een bedrag van in totaal 160.000 euro heeft misgelopen. Volgens het GOV hebben ook winkels buiten het centrum van Groenlo, en dan met name de supermarkten, nadelige financiële gevolgen ondervonden van de door het gemeentebestuur genomen maatregel. Volgens burgemeester Annette Bronsvoort legt de bezwarencommissie niet alleen het accent op het belang van het evenement, maar zeer zeker ook op de veiligheid van de duizenden mensen die tijdens het driedaagse spektakel het centrum van Groenlo bevolken. "Een door ons aangedragen compromis werd door het bestuur van de GOV niet geaccepteerd. Men besloot er voor om de bezwarenprocedure in te gaan met een vrij principiële opstelling," aldus Annette Bronsvoort.

Marketingwaarde
Desgevraagd zegt Edwin Grothe als organisatievoorzitter van de Slag om Grolle het een bijzonder vervelende zaak te vinden. "Ik kan er gemakkelijk onderuit door te stellen dat wij als organisatie hierin geen partij zijn. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Sterker nog, de reacties van de ondernemers zijn best begrijpelijk. Voor ons is het echter een probleem dat niet iedereen is aangesloten bij het GOV. Men kan dus ook als individu een procedure aanspannen. Als gevolg daarvan wordt er dan al gauw gezegd dat wij als organisatie niet goed of te weinig communiceren, maar dat met iedereen moeten doen, is veel te complex. In zo'n situatie is het voor alle partijen gewenst dat je als organisatie hebt te maken met één collectieve gesprekspartner."
Grothe benadrukt nog eens dat het evenement wordt georganiseerd door alleen maar vrijwilligers en dat die het doen om Groenlo nationaal en internationaal op de kaart te zetten. "De ondernemers vergeten daarbij dat alle tijd en energie, die er door ons als organisatie geïnvesteerd wordt, ook voor hen het nodige rendement oplevert. Dit laatste is op termijn vanzelfsprekend moeilijk te meten. Maar inmiddels is wel becijferd dat de Slag om Grolle een marketingwaarde heeft van vier tot vijf ton. De achterliggende gedachte is dat Groenlo als vestingstadje als gevolg van dit evenement ook gedurende het jaar zelf meer toeristen en andere bezoekers trekt. En dit laatste betekent wel extra inkomsten voor dezelfde ondernemers."

Belangenverstrengeling
Voorzitter Edwin Grothe begrijpt heel goed dat het best ingrijpend is om een centrum twee tot drie dagen af te sluiten. "Natuurlijk weet ik dat er ondernemers zijn, die daar last van hebben. Maar andersom moet men ook begrijpen dat de situatie in ons stadje nu eenmaal niet anders is. Wanneer er niets meer georganiseerd wordt, gaat het angstvallig stil worden. En dat is immers iets waar niemand in Groenlo op zit te wachten, ook het ondernemerswereldje niet. Daarom is het voor ons als vrijwilligers, die het beste met Groenlo voor hebben, niet fijn dat je met een dergelijke belangenverstrengeling wordt geconfronteerd. Bij ons wordt dan ook wel eens de vraag gesteld: Waar doen wij het allemaal voor?"
Ondanks deze ietwat sombere geluiden, blijven Grothe en zijn mensen geloven in het grote, collectieve succes van het prachtige evenement de Slag om Grolle. "Ik blijf zeggen dat het rendement voor iedereen, en dat dus ook voor de Grolse ondernemers, op termijn zicht- en merkbaar wordt. Maar vooralsnog blijft het een delicate kwestie!"