Meester Tjeerd (boven midden) klaar voor de training met zijn collega's. Foto: Kyra Broshuis
Meester Tjeerd (boven midden) klaar voor de training met zijn collega's. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Leerkrachten op de fiets voor Nepal

GROENLO - De stichting Delta, een stichting voor katholiek en protestants-christelijk onderwijs waarbij 26 scholen zijn aangesloten, zet zich in voor primair kwaliteitsonderwijs. In Nederland, maar ook daarbuiten. Want voor de tweede keer organiseert de stichting een sponsoractie om geld binnen te halen voor onderwijs in landen waar dat niet vanzelfsprekend is.

Door Kyra Broshuis

De eerste keer ging de opbrengst naar Kenia en bij de komende actie wordt geld ingezameld voor Nepal. Meester Tjeerd Klein Gunnewiek van de Watermolenschool in Groenlo fietst op 11 juni aanstaande, samen met 32 collega's van Delta, naar de top van de Alpe D'Huez. Met het team 'Groenlo-Eibergen' hopen zij een totaalbedrag van 22.500 euro binnen te halen, 2500 euro per persoon. Het team bestaat uit Cilia Stortelder, Annemiek Tackenkamp, Maarten Weeink, Marijn Krabbenborg, Marloes Dekkers, Margret Overkamp, Anneke Jansen, Dorien de Vries en Tjeerd Klein Gunnewiek.
Elke maandagavond traint de groep bij het Sourcy Centre in Zieuwent om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Meester Tjeerd is een ervaren RPM-trainer die zijn collega's nu de fijne kneepjes van het vak leert. "Dit is echt om conditie op te bouwen, straks gaan we om de week een fietstraining houden in Arnhem, samen met de andere groepen."
Tjeerd en zijn collega's zijn erg gemotiveerd om de gestelde doelen te halen. "Het mooie van dit project is dat de opbrengst voor 100% naar de projecten in Nepal gaat, er blijft dus helemaal niets aan de strijkstok hangen. Wij betalen de reis en het verblijf bij de Alpe D'Huez en alle andere kosten helemaal zelf." Marloes Dekkers heeft met eigen ogen gezien dat een actie als deze echt zinvol is. "Ik ben zelf in Kenia wezen kijken bij de projecten van de vorige actie. Het is altijd een samenwerking met de lokale bevolking, daarmee bereiken we dat de projecten doordraaien en dat is wat we willen. De lokale economie wordt gestimuleerd door onze samenwerking. Het is mooi dat we zelf bij kunnen dragen aan de scholing van kinderen daar. Als je ziet wat de Nederlandse kinderen aan onderwijs krijgen, dat gun ik de kinderen daar ook."
De kinderen op de Deltascholen worden ook bij het project betrokken, zo legt directeur Cilia Stortelder van de Watermolenschool uit. "We hebben een speciale leskoffer voor onze kinderen zodat ze ook begrijpen waar het om gaat. Ze krijgen uitleg over het leven in Nepal en hoe de kinderen daar (geen) onderwijs krijgen. De kinderen zijn er zelf ook erg mee bezig, zo worden er al spontane acties gehouden, zoals het inzamelen van lege flessen."
Delta heeft precies aangegeven wat ze met de opbrengst van de fietsactie wil gaan doen. Zo zal er een goed en veilig (aardbevingsbestendig) schoolgebouw gerealiseerd worden; er komt een goede watervoorziening voor de kinderen en een medische post met basisvoorzieningen. Ook wil Delta een werkplaats realiseren zodat de lokale economie gestimuleerd wordt, mogelijk met hulp van microkredieten. "Zo zorgen we ervoor dat de omstandigheden daar verbeterd worden, ook als wij daar weer weg zijn," aldus Stortelder.
De groep Eibergen-Groenlo is fanatiek aan het trainen. "Dit is een hele fijne groep, we motiveren elkaar en hebben er echt plezier in. Het is een grote uitdaging om de berg op te komen, maar ook om het benodigde sponsorgeld bij elkaar te krijgen!" zegt meester Tjeerd. "Gelukkig helpt Sourcy ons met de trainingsmogelijkheden en heeft de firma Alferink onze wedstrijdshirts gesponsord.
Helpt u mee om het streefbedrag van € 2500,- per persoon te behalen? U kunt uw (fiscaal aftrekbare) donatie storten op: Delta - Robert Hilhorst Fonds te Arnhem, rekeningnummer NL66 INGB 0009643833, o.v.v. Fietsactie Nepal + naam fietser.