Elbert Veldjesgraaf, project engineer automation & control bij MPS:
Elbert Veldjesgraaf, project engineer automation & control bij MPS: "Ook dit is techniek." Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Techniek beleven bij MPS op Techniekdag Achterhoek

LICHTENVOORDE - Voor de jaarlijkse Techniekdag Achterhoek,dit jaar op zaterdag 19 maart, is MPS Lichtenvoorde de gastheer. De Techniekdag is een initiatief van VNO-NCW de Achterhoek en het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt de Achterhoek, en heeft als doel de jeugd te interesseren voor techniek, in de breedste zin van het woord.

Door Kyra Broshuis

Pieter de Boer, regiomanager bij VNO-NCW, is blij met de warme ontvangst bij MPS. "Elk jaar zoeken wij een nieuwe gastheer waar de verschillende technische bedrijven uit de regio welkom zijn. We houden de jaarlijkse Techniekdag altijd op een andere locatie. MPS reageerde enthousiast op ons verzoek. Op zaterdag 19 maart zullen hier zestig bedrijven aanwezig zijn die allemaal met techniek te maken hebben. Vorig jaar hebben we de Techniekdag in Ulft gehouden, bij de DRU. Dit jaar dus in de Oost-Achterhoek bij MPS."

Jongeren en techniek
Voor Aaldrik Harmsen van MPS is het vanzelfsprekend dat VNO-NCW welkom is met de Techniekdag. "Wij zijn eigenlijk altijd bezig om mensen te interesseren voor techniek. MPS is constant op zoek naar goede technici en dat valt niet altijd mee. Het is daarom belangrijk om jongeren al vroeg geïnteresseerd te krijgen in techniek en dat kan uitstekend met de Techniekdag." Veel jongeren hebben de laatste jaren voor andere richtingen gekozen, zo heeft Harmsen gemerkt. "Je zag op een gegeven moment dat bijvoorbeeld de opleidingen design en dierenverzorging erg in trek waren. Dat ging ten koste van de technische opleidingen en dat merken we. Het werd echter al snel duidelijk dat er in de techniek veel meer banen zijn zodat veel jongeren nu wel weer voor een technische opleiding kiezen."

Veel mogelijkheden en kansen
De Boer erkent het probleem. "Al voor de crisis liep de instroom bij de technische opleidingen achter op de zogenaamde hippe richtingen. Het is echter zo dat studenten met een technische achtergrond veel meer perspectieven hebben op de arbeidsmarkt. De Achterhoek is van oorsprong een regio met veel technische industrie, we willen de mismatch die er was, graag voorkomen voor de toekomst."
Techniek heeft nog steeds een imago van de blauwe overal en vieze handen, zo vertelt Harmsen. "En dat is onterecht. Techniek is high-tech en biedt heel veel mogelijkheden en kansen. Hier bij MPS komen veel facetten van techniek bij elkaar. Onze mensen maken het hele proces mee, van de tekentafel tot de uiteindelijke plaatsing van een machine bij de klant."

Beleef de techniek
De Techniekdag wordt vooral een doe- en beleefdag, zo leggen de heren uit. "Bij de zestig bedrijven die deelnemen aan de Techniekdag gaat het vooral om de beleving. De kinderen kunnen van alles zelf doen, zo krijgen ze feeling met techniek. Het is een hele actieve dag waarbij het beleven van de techniek centraal staat. In navolging van de zogenaamde smart-industry gaan we ook kijken naar de toekomst van de techniek. Ook daar is op de Techniekdag aandacht voor."
De Techniekdag is vooral bedoeld voor jongeren tussen de 8 en 14 jaar. Op zaterdag 19 maart zijn zij van harte welkom bij MPS aan de Albert Schweitzerstraat 33 in Lichtenvoorde. De Techniekdag duurt van 10:00 tot 16:00 uur en de toegang is gratis. Tegelijk met de Techniekdag houdt MPS een open dag. "Belangstellenden zijn ook voor de open dag van 10:00 tot 16:00 uur van harte welkom!"


www.techniekdag.nl