De kaalslag langs de Slinge nabij de Schaepmanstraat. Foto: Theo Huijskes
De kaalslag langs de Slinge nabij de Schaepmanstraat. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Slingepad houdt gemoederen burgers bezig

GROENLO - Tal van bewoners van de Schaepmanstraat in Groenlo blijven zich verbazen over de gang van zaken, in dit geval de ondernomen activiteiten aan de oevers langs de Slinge aan de rand van Groenlo. Zoals bekend heeft de buurt er grote moeite mee dat de gemeente heeft besloten om het Slingepad nabij de Schaepmanstraat in Groenlo dwars door de bestaande groenstrook aan te leggen. De lezing daaromtrent is dat juist de gemeente het goede voorbeeld moet geven daar waar het gaat om het behoud van het aanwezige groen en dus de natuur in zijn algemeenheid.

Door Theo Huijskes

De werkgroep, die de bewoners van de Schaepmanstraat vertegenwoordigt, verzet zich reeds sinds medio 2014 tegen de aanleg van het pad dwars door de groenstrook. Er zijn in de afgelopen maanden tal van gesprekken gevoerd, brieven geschreven en telefoontjes gepleegd met niet alleen de gemeente, maar ook de provincie en het waterschap.

Kaalslag sinds vorige week
De buurt geeft een duidelijke voorkeur aan de doortrekking van het pad onder langs de Slinge. Het is met name het Waterschap Rijn en IJssel, dat vanwege ecologische waarden ter plekke deze optie onmogelijk maakt. Naast het gegeven dat de gemeente Oost Gelre in de ogen van de werkgroep zich hiertegen onvoldoende heeft en nog verzet, is het argument volgens dezelfde werkgroep helemaal onderuit gehaald, nu medewerkers van genoemd waterschap sedert de afgelopen week bezig zijn met een totale kaalslag van bomen en struiken langs de Slinge, te weten de linkerzijde, gezien vanaf de brug in de Hartebroekseweg richting de Borculoseweg.

Boze buurtbewoner
Buurtbewoner Ronald Woeltjes, woonachtig aan de Schaepmanstraat, is niet alleen verbaasd, maar woedend over de huidige gang van zaken. "Andermaal een mooi, maar wel tegelijkertijd bijzonder storend voorbeeld hoe er heden dage misbruik wordt gemaakt van een bepaalde machtspositie. Dit is vervaging van normen en waarden ten top. Zowel aan het adres van de provincie als het waterschap hebben wij telkenmale schriftelijke vragen gesteld, maar nooit een antwoord gehad. En nu wordt alles dat enigszins lijkt op een boom of struik met de grond gelijk gemaakt. Dit is voor ons als burgers onacceptabel en voor gemeente en waterschap niet meer te verdedigen. En dan te bedenken dat de strook langs de Slinge optie één was voor de doortrekking van het Slingepad en vervolgens direct vanwege ecologische waarden van tafel ging."

Reactie gemeente
Desgevraagd deelt André te Brake, medewerker van de desbetreffende vakafdeling van de gemeente Oost Gelre, mee begrip te kunnen opbrengen voor het ongenoegen bij de buurt. "Het was voor mij dan ook aanleiding om contact op te nemen met het waterschap. Van die zijde kreeg ik te horen dat het te maken heeft met een onderhoudsmaatregel, derhalve een actie vanuit het reguliere beheer. Neemt niet weg dat het hier een bijzonder slecht getimede actie betreft, ondanks dat het met achterstallig onderhoud heeft te maken."

Nieuwe ontwikkelingen
Speelde de grote verontwaardiging over de kaalslag in de afgelopen week, afgelopen dinsdagavond tijdens de raadscommissievergadering maakte wethouder Marieke Frank melding van nieuwe ontwikkelingen. Zo deelde ook zij mee dat het waterschap zich realiseert dat de timing van het noodzakelijke groot onderhoud ongelukkig is.
Wethouder Frank: "Begrijpelijk dat er nu bij de buurt van de Schaepmanstraat het beeld is ontstaan dat er een blijvend pad wordt aangelegd, dat eventueel ook als fietspad kan dienen. Alle commotie heeft wel tot gevolg dat het waterschap nu alsnog gaat onderzoeken of dit toch een optie is. Daarmee zou de omstreden aanleg door de groenstrook aan de zijde van de Schaepmanstraat mogelijk niet meer nodig zijn. Er is voldoende tijd om deze optie nader te onderzoeken, aangezien de aanleg van het fietspad door de groenstrook langs de Schaepmanstraat pas voorzien is in het najaar van 2016. Wij zullen als gemeente de buurt binnenkort bijpraten en informeren over het vervolg. Bij dat overleg zullen ook de bewoners aan de andere kant van de Slinge, die in de nabijheid van de gesnoeide houtsingel wonen, uitgenodigd worden."