Frans Gelinck en Rinie ten Have, rechts,  tussen de wilde bloemen.
Frans Gelinck en Rinie ten Have, rechts, tussen de wilde bloemen. Foto: Henri Walterbos

Imkers 'bezorgd' om weinig voedselplekken

GROENLO - Aan de koffie gezeten vertellen ze vol passie over het imkersvak en vol liefde over de 'beestjes' die door zovelen vervloekt worden. Frans Gelinck en Rinie ten Have, beiden gepassioneerd imker. "Mensen zijn vaak bang voor grote wespen, maar vaak is het zo: 'hoe meer klein, hoe meer venijn'. Dat bruggetje moet je onthouden," steekt Frans Gelinck zijn wijsvinger onderwijzend op. "Daarnaast vallen bijen best wel mee. Kun je gerust een halve liter buiten drinken als ze rondom je vliegen," stelt hij veel Grollenaren gerust. "En als mensen gestoken worden slaan ze op de plek waar ze gestoken zijn. Dat is fout. Dan sla je de angel er juist in. Aan de angel zitten weerhaakjes met gif dat dan juist je lichaam in gaat. Je moet met je nagel er dwars overheen krabben. Dat scheelt veel klachten naderhand," aldus Frans.

Door Henri Walterbos

Al 39 jaar is Frans gepassioneerd imker. Samen met Rinie ten Have heeft hij enkele bijenkasten staan die ze samen bijhouden. "Frans heeft ze getimmerd, en ik heb het hout geregeld, want ik ben niet zo handig," lacht Rinie, die door Frans aangestoken werd met het imkervirus. "Frans was een keer op de ouderavond op school, toen ik zijn zoon Jeroen in de klas had. Al 38 jaar geleden inmiddels. We hebben het niet eens veel over hem gehad want Frans begon al snel over zijn hobby als imker," weet Rinie nog. "Dat kwam omdat Jeroen vlak daarvoor nog een spreekbeurt over het imkeren als hobby had. Frans merkte dat ik gefascineerd was en merkte op dat het ook wel iets voor mij zou zijn. Nou ja, je ziet het," buldert hij van het lachen. Als onderwijzer had hij al een beperkte kennis van het imker- en bijengebeuren. Een beginnerscursus maakte hem nog enthousiaster. De praktijk deed de rest. "Je wordt op deze manier een stuk bewuster van de natuur en het mooie is dat geen enkel jaar hetzelfde is," begint ook Rinie vol passie te vertellen. "Als je een droge zomer hebt, heb je ook direct andere honing. En het werk wat je er mee hebt valt erg mee. Van half oktober tot midden maart hebben ze winterslaap en heb je niets te doen dan af en toe te checken. Zodra de temperatuur stijgt in het voorjaar moet je de volken in de gaten houden en ingrijpen wanneer nodig." Frans: "Het klinkt misschien gek, maar wat ons betreft: hoe strenger de winter, hoe liever we het hebben. Dan zitten ze dicht bij elkaar, houden ze zichzelf warm."
Een bij of wesp heeft een kort maar actief leventje, zo vertellen de heren. "Ze worden maar ongeveer twee maanden oud. Als ze actief worden vliegen ze de hele dag heen en weer om voedsel te halen. Door het vliegen slijten hun vleugels af en leggen ze het loodje en zijn ze voer voor vogels," vat Rinie het leven van een bij samen. Dan wijzen beiden naar het braakliggende terrein waar hun bijen het voedsel vandaan halen van wilde bloemen. "Het is een stuk grond van 4000 vierkante meter van de familie den Iseger dat we mogen gebruiken voor voedselaanbod voor de bijen. April 2015 hebben we drachtplantenmengsel gestrooid en nu is het volop in gebruik. Klaver, korenbloem, koriander, venkel, klaproos, en nog veel meer zit er in. Naast het nut ziet het er toch ook prachtig uit," vraagt Frans om bevestiging en beiden wijzen bijna tegelijk naar de kleurenpracht achter Stoomhoutzagerij Nahuis. "In Groenlo heb je weinig plekken met voedselaanbod voor bijen en het is zo nodig," zegt Frans ernstig. "Fruit, groente, granen groeien niet zonder de bestuiving van bijen. We zijn erg blij met de bereidwilligheid van de familie den Iseger. We zouden graag meer van dit soort braakliggende terreinen tot onze beschikking hebben. "Ook voor de vogels is het goed. De putter zie je hier nu ook weer neerstrijken. Die heb ik lang niet gezien," is Frans blij. "En als men de grond zelf weer nodig heeft dan is dat uiteraard geen probleem."
Mochten mensen belangstelling hebben in een beginnerscursus, of een stuk braakliggend terrein ter beschikking willen stellen, dan kan contact opgenomen worden met Rinie ten Have: rinietenhave@hotmail.com.