De Groenlose brandweer oefent bij Welgro. Foto: Kyra Broshuis
De Groenlose brandweer oefent bij Welgro. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Brandweer Groenlo zoekt 'familie'

GROENLO - Het brandweerkorps in Groenlo bestaat in de ideale samenstelling uit 24 personen. Door natuurlijk verloop is het aantal nu teruggelopen tot 20. Tijd voor aanvulling, zo vertellen Ilse Roerdink en Theo Veerkamp namens de groep.

Door Kyra Broshuis

Als een vis in het water
Theo Veerkamp is al ruim 32 jaar lid van de brandweer Groenlo en dat is hem met de paplepel ingegoten. "Mijn opa heeft het korps in Groenlo opgericht, mijn vader was lid, mijn zus zit bij de brandweer in Zwolle en ik dus hier. De brandweer is voor mij als een tweede familie." Collega Ilse Roerdink voelt zich als enige vrouw in het korps als een vis in het water. "Ik ben er ook via mijn vader bijgekomen. Toen hij stopte, ben ik gestart, zo'n tien jaar geleden. Het is helemaal niet vervelend dat ik de enige vrouw ben maar ik zou het wel ontzettend leuk vinden als er meer vrouwen bij de brandweer zouden komen. Het blijft natuurlijk een mannenwereldje, maar daarin voel ik me prima thuis."

'Dit had ik tien jaar eerder
moeten doen'

De afgelopen jaren zijn er verschillende nieuwe leden bijgekomen, maar helaas nog niet genoeg. "Van de nieuwkomers horen we vaak: Dit had ik tien jaar eerder moeten doen!" vertelt Theo. "Als je eenmaal lid bent, blijf je - als je geen lichamelijke klachten krijgt - jaren bij de groep."
Wat is er dan zo mooi aan dit vrijwilligerswerk? Ilse en Theo steken van wal: "Je bent altijd onderdeel van het team en je werkt samen aan het redden van mens en dier. Omdat je zo nauw samenwerkt in soms heftige situaties, krijg je een goede band met elkaar. Natuurlijk gaat het in eerste instantie om het werk, maar daarnaast is het gewoon een ontzettend gezellige groep."

Maandagavond trainingsavond
Elke maandagavond komt de groep bijeen voor een oefening. Deze maandag is dat bij Welgro in Groenlo, één van de bedrijven die graag samenwerkt met de brandweer. Het bedrijf heeft meerdere werknemers in dienst die lid zijn van de brandweer in Groenlo. "Het lijkt haast een voorwaarde," zo grapt één van hen. "Maar het heeft natuurlijk voordelen; we hebben allemaal BHV en staan erom bekend dat we nooit ziek zijn."

Kom eens kijken
Theo en Ilse nodigen geïnteresseerden uit om eens een kijkje te komen nemen op de maandagavond. "Het is belangrijk dat mensen kunnen zien en beleven hoe het er hier aan toe gaat en de sfeer kunnen proeven." De ideale brandweerman of –vrouw is tussen de 18 en de 45 jaar, flexibel, een echte teamplayer en bereid om een 2-jarige opleiding te volgen (1 avond in de week). Een redelijke basisconditie is vereist en je moet van spanning houden en snel kunnen schakelen. Geschikte kandidaten wonen bij voorkeur in Groenlo of werken onregelmatig zodat ze bijvoorbeeld ook overdag inzetbaar zijn. Het is vrijwilligerswerk maar voor de opleiding, de uitrukken en de trainingsavonden bestaat een vergoeding.

Wil je meer weten, kom dan op maandagavond naar de kazerne aan de Oude Winterswijks weg 20 in Groenlo of kijk op www.facebook.com/brandweer.groenlo. Wil je je aanmelden of heb je vragen? Mail dan naar brandweergroenlo@gmail.com.