Jelle van Gorkum toont zijn zilveren medaille. Foto: PR Jelle van Gorkom
Jelle van Gorkum toont zijn zilveren medaille. Foto: PR Jelle van Gorkom Foto:

Zilver voor Jelle van Gorkom

LICHTENVOORDE - Het is nerveus stil bij café De Kruup. Iedereen lijkt er zich van bewust te zijn dat er twee minuten later sportgeschiedenis geschreven kan worden door hun zoon, kameraad of gewoon plaatsgenoot Jelle van Gorkom. Let wel, een historische gebeurtenis! Als het startsein klinkt, het starthek valt, en de Olympische finale BMX heren in Rio van start is gegaan, klinkt uit het niets een oorverdovend lawaai in café De Kruup in Lichtenvoorde, dat alleen nog maar aanzwelt naarmate Jelle de eindstreep nadert en medaillesucces gloort aan de Lichtenvoordse hemel. Soms nagelbijtend, zich krabbend waar het niet jeukt, volgen familie, vrienden en andere BMX-fanaten de finale. Zou het echt gaan gebeuren? Het gebeurt daadwerkelijk. Iedereen is uitzinnig. Er wordt gejuicht, gesprongen, gezongen, mensen vallen elkaar in de armen, er wordt op stoelen gedanst, fakkels ontstoken. Meters van Achterhoekse amateurseismologen zouden uit moeten slaan van het gespring. Er is ook ontroering. Iedereen is blij voor 'de beul van Lichtenvoorde' zoals Jelle in de live-verslagen dikwijls neergezet wordt. Een gevolg van vele uren, dagen, weken, maanden, jaren krachttraining die zich uitbetalen. Zat het vier jaar geleden in Londen op alle fronten tegen, in Rio dan toch de Olympische bekroning die iedereen hem zo gunt. Niet alleen in Lichtenvoorde. De gehele gemeente Oost Gelre is trots, de gehele Achterhoek, heel Nederland. Ook Jelle zelf is dolgelukkig met zilver. "Connor Fields heeft terecht goud gewonnen vandaag. Ik ben op waarde geklopt. Dan ben ik hartstikke blij met zilver," laat Jelle vlak na de race weten voor de NOS-camera. "En dat op dit podium, de Olympische Spelen. Helemaal te gek. Waanzinnig." Als Jelle na alle plichtplegingen met zijn medaille aanschuift bij Henry Schut en Edith Bosch in NOS Studio Rio krijgt de topsporter al direct mee hoe het er ten tijde van zijn race en finish in Rio aan toe ging in zijn stamkroeg, middels een filmpje dat hot is op social media, tot een hit op Dumpert toe.

Door Henri Walterbos

Rollercoaster
Twee dagen later kijkt Jelle vanuit Rio nog even terug op zijn grootse prestatie. "Het was best wel een rollercoaster hier op de spelen," begint hij. "Ik had vooraf nog niet het idee dat ik zo in topvorm was. Om dan toch een bevestiging te krijgen is toch wel prettig. Je probeert gewoon het maximale eruit te halen. De eerste dag na de kwartfinales voelde ik toch eigenlijk wel dat ik toch wel heel goed was. Fysiek gezien zat alles mee. In zo'n wedstrijd probeer je tactisch goed te rijden. Je beleeft dingen allemaal gewoon heel snel. De ene rit is de andere niet. Het is wel belangrijk in onze sport dat je dat goed beseft. Het is elke keer maar weer proberen een ronde verder te komen en het laatste rondje op de laatste dag, dan moet je gewoon knallen. Dat heb ik continue tegen mezelf gezegd en dat lukte heel goed. De ontlading is daarna dan superieur," is Jelle nuchter maar intens gelukkig. Reacties van Koning Willem Alexander of Minister President Mark Rutte heeft hij dan nog niet ontvangen. "Nee, ik heb nog geen contact gehad met de Koning of Mark Rutte, maar goed, alle medaillewinnaars moeten woensdag naar Den Haag, naar de Ridderzaal en de Koning. Ik heb geen idee wat daar allemaal gaat gebeuren. Ik laat het gewoon op me afkomen, ga het beleven en ervan genieten. Dinsdagmiddag landen we op Schiphol en van daaruit gaan we door naar de RAI waar een huldiging plaats zal vinden. Drukke dagen, maar wel heel leuk allemaal."

Gemeentelijke huldiging
Burgemeester Annette Bronsvoort liet vrijdagavond via Twitter al weten bijzonder trots te zijn. "Een fantastische prestatie! Een zilveren Olympische medaille. Geweldig. Wat een klasse," aldus haar tweet. Daar blijft het niet bij. Vrijdagavond 19.00 uur zal er een grootse huldiging plaatsvinden op de Markt in Lichtenvoorde, waarbij iedereen bij aanwezig mag zijn. "Hij heeft een druk programma deze week maar we hebben het met Jelle af kunnen stemmen," laat gemeentewoordvoerder Brandt Keegstra weten. "Ook volleybalster Femke Stoltenborg uit Harreveld willen we in de huldiging betrekken, maar we hebben nog geen bevestiging van haar kunnen krijgen vanuit Rio. We hopen echter dat ze er bij zal zijn."

Vrienden
In een gevuld café De Kruup in Lichtenvoorde zijn de vrienden van Jelle donderdagavond al samengekomen om met elkaar de verrichtingen van hun vriend live te volgen. Ze zijn dolgelukkig als Jelle dan al oppermachtig blijkt tussen de wereldtoppers en zich met overmacht plaatst voor de halve finales. "Er was vanaf het begin grote spanning. Tijdens de races probeer je hem over de streep heen te schreeuwen. En als ie dan twee keer eerste wordt ben je gewoon supertrots," vertelt Dirk-Jan Bles donderdagavond vanuit het Lichtenvoordse sportcafé. "Die derde heat is het dan gewoon hopen dat hij niet valt. En dan zie je hem na afloop met Niek Kimman hopen dat hij ook nog geplaatst is. Dan siert hem dat nog meer." Vrijdagavond zijn de vrienden helemaal uitzinnig van vreugde.

Tante Rikie
Als zelfs de Zwarte Cross en Koningin van de Achterhoek, Tante Rikie, via social media laat weten trots te zijn op Achterhoekse Jelle met zijn zilveren medaille, met hem wel een rondje wil maken in een koets door Lichtenvoorde, dan is het feest compleet. Dat relativeert volgens sommigen zelfs een reactie van de koning of de minister-president.


'Achterhoek rules'

Voor zover te achterhalen is, is Jelle van Gorkom de eerste Achterhoeker die een medaille behaalt tijdens de Olympische zomerspelen. Op de winterspelen in Lake Placid in 1980 was het Annie Borckink uit Hupsel, gelegen tussen Groenlo en Eibergen, die de gehele wereld en misschien zich zelf nog wel het meest verbaasde met haar gouden medaille op de 1500 meter. Jelle was overigens niet de enige Achterhoekse Olympisch sporter die van zich deed spreken in Rio De Janeiro. Geen van allen deden ze mee om 'des keizers baard'. Alle deelnemende Achterhoekse sporters maakten indruk en in live-verslagen werd de Achterhoekse 'd'r an'-mentaliteit meerdere malen geprezen. Het damesvolleybalteam mocht helaas de fenomenale prestaties niet belonen met een zo gehoopte medaille. Met Lonneke Sloetjes (Varsseveld), Femke Stoltenborg (Harreveld) en Judith Pietersen (Eibergen) in de gelederen maakte het hechte volleybalteam een bijzonder grote indruk en diende men in de troostfinale om de bronzen medaille helaas genoegen te moeten nemen met een Olympisch diploma. De Achterhoek is echter toch trots op haar ambassadrices. BMX'er en teammaat van Jelle, Niek Kimman uit Lutten (Ov), heeft Achterhoeks bloed van zijn Beltrumse moeder (Caroline Maarse) door zijn aderen stromen en zijn opa en oma zijn geboren en getogen Beltrummers. Het bord in hun Beltrumse tuin 'Goud voor Jan en Gerda,' bleek helaas te voorbarig. De trots is er echter niet minder om in Beltrum.