Overleg tussen een activiteitenbegeleider en een vrijwilliger in de huiskamer. Foto: PR
Overleg tussen een activiteitenbegeleider en een vrijwilliger in de huiskamer. Foto: PR Foto:

Herstellen in een huiselijke omgeving

WINTERSWIJK - Maandag 10 oktober is Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk gestart met de pilot 'Huiskamer, herstellen in een huiselijke omgeving'. In twee sfeervol ingerichte huiskamers krijgen ouderen de zorg die ze nodig hebben en blijven ze met gerichte spel- en bewegingsactiviteiten zoveel mogelijk actief en zelfstandig. Dit bevordert het herstel, zowel tijdens als na de ziekenhuisopname. Iedere huiskamer biedt ruimte aan acht patiënten van 70 jaar en ouder die zijn opgenomen in het SKB.

"Met de invoering van het huiskamermodel proberen we een sfeer te creëren waar kwetsbare ouderen zich veilig en op hun gemak voelen. Samen met anderen actief te zijn en te eten bevordert het herstel en vermindert de kans op vallen, acute verwardheid en ondervoeding", legt José Weykamp, stafmedewerker ouderenbeleid, uit.
"De huiskamer is sfeervol ingericht met een grote eettafel en een gezellig zitje," vervolgt Weykamp. "In een huiselijke setting zorgt de activiteitenbegeleider voor wisselende activiteiten en bezigheden, vrijwilligers begeleiden patiënten bij de gezamenlijke lunch en de fysiotherapeut komt langs om samen met de patiënten beweegoefeningen te doen. Op een rustige en ontspannen manier worden de dagelijkse bezigheden weer opgepakt. Dingen die belangrijk zijn om zo zelfstandig als mogelijk weer naar huis te kunnen, worden extra geoefend. Dit kan bij iedereen anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan geheugentraining en oefenen met lopen," legt Weykamp uit.
De huiskamer is toegankelijk op maandag, dinsdag- en donderdagochtend van 9.45 tot ongeveer 13.15 uur. Op vrijdag 7 oktober, de dag van de ouderen, vindt de feestelijke opening van de huiskamer op verpleegafdeling C1 plaats. De Stichting Vrienden is hierbij aanwezig. Zij schenken het ziekenhuis een aantal klokken waar naast de tijd ook jaar, dag en datum is weergegeven.