Jan Nales aan het woord over de komende Slag. Foto: Kyra Broshuis
Jan Nales aan het woord over de komende Slag. Foto: Kyra Broshuis

Slag om Grolle presenteert: Het Verhaal

GROENLO - Tijdens de eerste publieke bijeenkomst voor de komende editie van de Slag om Grolle heeft de organisatie de belangrijkste speerpunten gepresenteerd. Opvallend en nieuw is het 'het verhaal'. Aan dit verhaal over de Slag, gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, wordt de hele Slag opgehangen, zo vertelt Jan Nales die de pr en marketing van de Slag voor zijn rekening neemt.

Door Kyra Broshuis

Het uitgeschreven verhaal vertelt over de slag, over de alledaagse gang van zaken maar ook over bijvoorbeeld de dreigende ontploffing van het kruithuis (de Polvertoren), de verbranding van enkele bruggen over de gracht, de dagelijkse begrafenisstoeten, de eerste katholieke mis in de kerk en het noodhospitaal in de stad. De organisatie wil voor het nabootsen van deze gebeurtenissen re-enactors én de verschillende Groenlose groepen inzetten.
Edwin Grothe, organisator en man van het eerste uur, vertelt vorig jaar overdonderd te zijn geweest over de prachtige deelname van de vele groepen in de binnenstad. "Dat was echt geweldig, alles was tot in de puntjes uitgewerkt en de groepen hebben daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan het slagen van die editie. Voor 2017 willen wij de groepen de mogelijkheid bieden om mee te spelen in het verhaal dat voor elke dag een ander verloop kent, net als dat toen ging. We hebben tot nu toe al 19 groepsaanmeldingen binnen maar we hopen op nog veel meer deelnemers vanuit de Grolse bevolking."
Nales benadrukt na zijn verhaal dat de groepen uiteraard ook hun eigen ideeën kenbaar kunnen maken. "Graag zelfs, dit verhaal is een leidraad. We hebben vorig jaar gezien dat de Grollenaren prachtige en creatieve plannen hadden die ook waargemaakt hebben. Het is de bedoeling om er samen een mooi verhaal van te maken."

16 nationaliteiten in de stad
De organisatoren zijn alweer driekwart jaar bezig met de voorbereidingen, zegt Grothe. "Elk jaar veranderen er veel regels waar we aan moeten voldoen. Het draaiboek van de vorige editie erbij pakken, werkt niet. We moeten ons constant aanpassen. Voor wat betreft de deelname van de re-enactors ziet het er weer veelbelovend uit. We hebben nu al 1500 deelnemers en daarmee zitten we vol. Voor de editie 2017 verwelkomen we 16 nationaliteiten in de stad, waaronder drie nieuwe, te weten Kroatië, Finland en Malta. Ook hebben we veel aanmeldingen van internationale handelaren en ambachtsmensen ontvangen."

Nieuwe gezichten
Om alles in goede banen te leiden, hebben Grothe en de zijnen de organisatie onderverdeeld in verschillende deelgebieden. "We zijn met 30 mensen bezig om alles te regelen, en hebben met de komst van Marjolein Houwer en Tristan Naber twee nieuwe leden in het dagelijks bestuur. Er komt ontzettend veel bij kijken. Eén van de speerpunten is bijvoorbeeld het slecht-weerscenario. De afgelopen twee edities hebben we veel geluk gehad maar we moeten op slecht weer voorbereid zijn. Ook de online ticketverkoop is een belangrijk speerpunt. Verder willen het verhaal op alle mogelijke manier ondersteunen, daarom komt ook een app waardoor bezoekers het verhaal nog meer kunnen beleven. De bewegwijzering wordt aangepast, er komt een vaste route waardoor de bezoekers niets hoeven te missen van alles wat er in te stad en op het schootsveld te beleven is."
Nalees en Grothe benadrukken dat het echt een evenement van de Grollenaren wordt. "We willen graag met de inwoners een fantastisch weekend neerzetten, uiteraard in de bekende Bourgondische stijl die zo verbonden is met deze stad."

Het programma in het kort
Het programma van de drie dagen zal er in korte lijnen als volgt uitzien: op vrijdag winnen de Spanjaarden de eerste slag en worden zij met een feestelijke intocht verwelkomd in de stad. Daarna vindt er een groot volksfeest plaats. Op zaterdag ligt de stad onder vuur, zijn de Grollenaren in paniek en komen de Spanjaarden gewond of erger terug van het slagveld. Met een muisstille fakkeltocht komen zij terug in de stad. Op zondag ontvluchten de katholieken de stad en hijsen de Staatsen de vlag in top. Het carillon speelt het Wilhelmus en in de kerk wordt de eerste protestantse dienst gehouden.
"We hebben veel Grollenaren nodig om alle rollen te spelen," zegt Nales. Groepen - en dat kunnen vriendengroepen zijn, buren, collega's of verenigingen - die graag willen meedoen, kunnen zich via e-mail aanmelden bij de organisatie: binnenstad@slagomgrolle.nl.
De Slag om Grolle wordt gehouden op 20, 21 en 22 oktober 2017.