Foto: PR Marianum
Foto: PR Marianum Foto:

Leerlingen adviseren bedrijven

GROENLO - Waar vergrijzing en krimp een steeds grotere uitdaging vormen, is het belangrijk dat toekomstige werknemers op de hoogte zijn van de kansen die het bedrijfsleven in de regio biedt. Scholengemeenschap Marianum organiseerde daarom ook dit jaar weer een projectweek waarin leerlingen van het vijfde leerjaar vwo hun mogelijkheden in de Achterhoekse bedrijven kunnen verkennen. Doel is waardevolle contacten te leggen en de band tussen het onderwijs en regionale bedrijvigheid te versterken.

Van onderzoeksvraag naar oplossing of advies
Hoe ziet een bedrijf eruit, hoe werkt het en naar welke functies en vaardigheden is vraag? Om hier een goed beeld van te krijgen, hebben de leerlingen in september diverse bedrijven in de regio bezocht. Veel bedrijven en non-profitorganisaties erkennen de meerwaarde van dit project en hebben hieraan meegewerkt. Naast het geven van een rondleiding hebben zij een vraagstuk of probleemstelling bij de leerlingen neergelegd. De leerlingen zijn hiermee aan het werk gegaan. Allereerst wordt er een onderzoeksvraag geformuleerd waarna er een gedegen onderzoek volgt om antwoord te kunnen geven op de vraagstelling. Uitkomst van de onderzoeken kunnen een oplossing voor een probleem zijn maar ook een advies of commentaar waar het bedrijf haar voordeel mee kan doen.

Bedrijvenmarkt
Op zes oktober jongstleden zijn de resultaten van de onderzoeken gepresenteerd op een bedrijvenmarkt in het atrium van het Marianum te Groenlo. Alle deelnemende bedrijven waren uitgenodigd om te zien welke adviezen, aanbevelingen of oplossingen de leerlingen hadden gevonden. De reacties waren veelal positief. Zo gaf de heer Hellermans van het deelnemende bedrijf Rompa Tanneries (voorheen Herwalt Lederwaren) aan blij verrast te zijn met het onderzoek dat de leerlingen hadden verricht en de hieruit voortvloeiende resultaten. Naast de bedrijven werd de markt ook bezocht door familie en vrienden. Het was volgens de aanwezigen een mooie en gezellige afsluiting van een leerzame week.