Loud and New spektakel. Foto: Karin Stronks
Loud and New spektakel. Foto: Karin Stronks Foto:

Carbidschieten: springlevende traditie

Vervolg van de voorpagina

LICHTENVOORDE/HARREVELD - Overal in de omgeving van Lichtenvoorde knalden op Oudejaarsdag de carbidbussen. Onze versalggever Karin Stronks was er bij om sfeer te proeven.

"Zo'n zes jaar geleden zijn mijn broer Dennis, Niek Weijers en ik samen met onze vriendengroep met carbidschieten op deze locatie begonnen. Vanmorgen hebben we nog controle gehad maar alles is goed bevonden", glimlacht Mike Elferink. Op een aanhangwagen ligt een stapel brandhout, het gezelschap zit er warmpjes bij!

Loud and New
In Harreveld is het carbidschieten een stuk minder kleinschalig. De traditie is uitgegroeid tot een groot evenement met honderden bezoekers over de hele dag. Veertig melkbussen zorgen voor een dreunend spektakel, in een grote tent is muziek, er zijn kampvuren met lampionnen, de ranjasaloon, een springkussen en suikertante completeren het geheel. De sfeer is uitstekend, er wordt gezellig bijgekletst, intussen is de twintigkoppige organisatie druk bezig met alle randzaken en natuurlijk met carbidschieten. "We zijn hier begonnen met acht man en vier melkbussen. In de loop van de tijd zijn meerdere vriendengroepen samengevoegd en ja, we zijn behoorlijk gegroeid en 'serieuzer' geworden. Vanavond om 22.30 uur begint een groot feest, we gaan iets voor twaalven op een groot scherm de 'Countdown' doen, er wordt een jaaroverzicht getoond van een paar minuten en dan tellen we af. Het feest duurt tot vijf uur!" Aan het woord is Boet te Brake, organisator van het eerste uur. In de feesttent is het lekker warm, diverse bands en Dj's zorgen voor muziek. "Of we over tien jaar 200 000 bezoekers verwachten? Wie weet", grijnst Boet breed.

Loud and New spektakel. Foto: Karin Stronks
Gezelligheid bij carbidschieten. Foto: Karin Stronks