De drumfanfare speelt onder leiding van Bas Konings. Foto: Barbara Pavinati
De drumfanfare speelt onder leiding van Bas Konings. Foto: Barbara Pavinati

Vernieuwende geluiden bij Switbertus

'In de Swite moet steeds meer cultuur komen'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - "Een mooi geluid met een sound die nergens rammelde," zegt voorzitter Bennie Heutinck over het Nieuwjaarsconcert van Schutterij St. Switbertus. Op zondag 8 januari zit rond de klok van twaalf zo'n honderd man in de zaal. Zij genieten twee uur lang van optredens van de drumfanfare, de malletband en de majorettes.

Opzwepende en swingende muziek wordt afgewisseld met rustigere en serieuzere klanken. De variatie van blaasinstrumenten en slagwerk zorgt ervoor dat het publiek zich geen moment verveelt. De stokjes van de majorettes die halverwege de voorstelling door de lucht vliegen maken samen met hun sierlijke danspassen de voorstelling compleet.

Na zijn warme welkomstwoord wijst Heutinck de aanwezigen op de papiertjes van A5 formaat die op de verschillende rode stoelen liggen. Daarop staan de songteksten van vier liedjes. Deze wil hij onder zijn pianobegeleiding met het publiek zingen. Hij heeft verschillende liedjes die de afgelopen jaren gespeeld zijn bij elkaar gezocht, en wel: 'Tulpen uit Amsterdam' van Herman Emmink, 'Angie' van de Rolling Stones, 'Op een onbewoond eiland' van Kinderen voor Kinderen en 'Skyfall' van Adèle.

Heutinck: "Muziek is persoonlijk. Een liedje kan voor de een dierbaar zijn en voor de ander niet. Samen muziek maken is altijd gezellig. Dit samen zingen laat ons zien dat we respect moeten hebben voor bands en orkesten. Het lijkt makkelijk om muziek te maken, maar dat is het meestal niet." Wanneer Heutinck inzet, zingt het publiek gelijk enthousiast mee.

Toekomst
De middagvoorstelling begint en eindigt met een mars van de drumfanfare die onder leiding van Bas Konings al vanaf oktober bezig is om de stukjes in te studeren. De eerste is The Police Academy March en met de Radetzky mars eindigen de optredens. Dit laatste muziekstuk is gekozen als verwijzing naar het Nieuwjaarsconcert in Wenen.

Konings:"Wat ze daar kunnen, kunnen wij ook!" En inderdaad: het Switepubliek klapt en stampt bij deze uitvoering uitbundig mee. Bas Konings en Jos Taken kijken tevreden terug op de prestaties van hun muzikanten. Het optreden van de malletband onder leiding van Taken is gelijk een try out geweest voor hun optreden op Winterdrums op 29 januari in De Storm. Bij drie nummers van de drumfanfare speelde Heutinck mee op de piano. Taken:"Het is de bedoeling dat in de toekomst meer combinaties met andere muzieksoorten komen. In de Swite moet steeds meer cultuur komen."