Het kruis wordt opgericht op het plein bij Marianum. Foto: PR
Het kruis wordt opgericht op het plein bij Marianum. Foto: PR Foto:

Fakkels en heel veel passie bij Passion Lichtenvoorde

OOST GELRE – Wanneer Passion Lichtenvoorde op dinsdagavond 11 april door de straten trekt, dragen deelnemers fakkels mee. Er worden enkele fakkels uitgedeeld en bij Marianum zijn lichtjes verkrijgbaar.

De organisatie wil vooral jongeren interesseren voor het lijdensverhaal van Christus waarin zoveel actuele maatschappelijke thema's verweven zitten. En volgens hen is dat prima te duiden door middel van Nederlandse popsongs, en voorafgaand een stille tocht met kruis- en fakkeldragers.

Dominee Hans Hinkamp die het script vorig jaar samen met pastoor Casper Pikkemaat schreef, accentueert in de komende editie andere aspecten in het verhaal. In overleg met muziekdocent Peter Krabbenborg van Marianum worden er Nederlandse popsongs bij gezocht, passend bij het thema. "Soms gaat het om alleen maar refereren aan de inhoud, maar het kanhet geheel nog meer de moeite waard maken door een verbinding te leggen met de emoties die de laatste dagen van Jezus Christus oproepen in het paasverhaal. Het zit vol dramatiek. De onvermijdelijke weg, die Jezus ziet aankomen, is een intiem moment waarvoor een ingetogen lied is gekozen. Bij het verraad van Judas is de muziek heftig en is er gekozen voor een stevig nummer." Na de openingssong door koor NOIR op de Markt en een openingswoord door burgemeester Annette Bronsvoort, gaat de fakkeltocht naar Marianum. Daar wordt het kruis op het plein opgericht, en is er een moment om lichtjes te ontsteken. Dan gaat het passieverhaal verder in de aula. De plaatsen in de aula zijn uitverkocht, maar Passion Lichtenvoorde is buiten op het plein via een videowall te volgen. Hinkamp: "De passie heeft meer betekenissen. Het is het lijdensverhaal, maar ook het verhaal van je telkens weer ervoor inzetten om er bovenop te komen. Dat Jezus er telkens weer bovenop komt in zijn kruistocht, dat gegeven straalt bemoediging uit naar mensen om er óók weer bovenop te komen. Het succes van de passie is dat lijden herkenbaar is. Lijden is universeel." Judas wordt gespeeld door Arjan Visser uit Zieuwent. Arjan speelt bij toneelvereniging Semper Avanti. Judas verwachtte méér van Jezus. Hij is de persoon die het meest met menselijke tekortkomingen moet omgaan. De rol van Maria neemt Mariëtte Wesselink, bekend van Noggus. In principe komt Maria niet voor in het lijdensverhaal, alleen ziet ze Jezus lijdzaam voorbij strompelen. Wat heeft ze zich verscheurd gevoeld en toch heeft ze haar zoon op die moeilijke tocht onvoorwaardelijk gesteund. Ze straalt moederliefde uit en dat is een karakter waardoor Mariëtte Wesselink zich laat uitdagen. Pilatus is als rol weggelegd voor Han ter Woerds uit Lichtenvoorde.