Drie Kleiroze-winnaars op een rij. Ben Lukassen (2016), Joop Boxstart (2014) en Jan Ottink (2015). Foto: Frans van Gorkum
Drie Kleiroze-winnaars op een rij. Ben Lukassen (2016), Joop Boxstart (2014) en Jan Ottink (2015). Foto: Frans van Gorkum

Ben Lukassen wint De Gelderse Kleiroze 2016

Publieksprijs gaat naar De Boetners

LIEVELDE -'Haevig'. Dat woord klonk zaterdagavond vaak op De Daele van Erve Kots in Lievelde tijdens het vierde dialectfestival Plat Gespöld. 'Haevig' waren de artiesten en 'haevig' was de winnaar van De Gelderse Kleiroze 2016, de prijs voor een wonderschoon haevig streektaalliedje. Het nummer 't Ni-js van alle lieve mensen' van de Cd Goed Ni'js van streektaalzanger Ben Lukassen verkoos de vakjury, bestaande uit zeven radiomakers, tot winnaar uit vijf genomineerde liedjes.

Vereerd
Komen publieksprijs en jury vaak overeen met elkaar, dit keer verschilde de smaak van de vakjury met die van het publiek. 'Het publiek' verkoos 'Zo wiet weg' van De Boetners tot winnaar. Tanja Loeff-Hageman, wethouder van de gemeente Montferland, die samen met de winnaar van vorig jaar Jan Ottink de prijzen uitreikte, voelde zich vereerd omdat zowel Ben Lukassen als De Boetners uit haar gemeente afkomstig zijn. "Ik ben Nederlandstalig opgevoed, omdat in mijn tijd de streektaal toch nog werd gezien als iets plats," vertelde ze. "Mijn grootouders spraken nog wel Diems tegen mij, maar mijn ouders niet, bang als ze waren dat ik er later last van zou krijgen. Gelukkig wordt tegenwoordig heel anders tegen onze mooie streektaal aangekeken".

Fijnzinnige liedjes
Ben Lukassen en Henk van Aalten namen de optredens voor de pauze voor hun rekening. Ben bracht liedjes van zijn meest recente cd. Stuk voor stuk fijnzinnige liedjes, waarvan de vakjury ook in haar rapport repte: "De jury heeft weet van het warme, het oprechte en het ook ietwat schuchtere verlegene van onze winnaar. In het prijswinnend lied, maar op de gehele cd vindt de jury dat terug. Het is op een precieze wijze fijntjes uitgewerkt, waardoor het een zilveren schijf is geworden vol mooie thema's die ertoe doen".

Verhalenverteller Henk van Aalten is de laatste jaren steeds vaker te zien en te horen op streektaalpodia. Van Aalten vertelt smakelijk en met de nodige humor over de gebeurtenissen uit zijn jeugd. Daarbij bedient hij zich letterlijk van een oude doos, waaruit hij allerlei voorwerpen en dus verhalen opdist.

Nek-aan-nekrace
Na de pauze lieten De Boetners horen waarom ze terecht winnaar werden van de Gelderse Kleiroze Publieksprijs. Omroep Gelderland stelde haar stemmachine beschikbaar voor de uitverkiezing. De telling liet zien dat de uitslag een nek-aan-nekrace was geweest om de hoogste eer. De Boetners gingen aan de haal met 22% van de stemmen, valk daarna gevolgd door de Pensionado's met 21%, Vals Plat 20%. Paul Mulder en Ben Lukassen behaalden respectievelijk 19% en 18% van het stemmend publiek. Het slotakkoord van de avond waarin het dialect in het zonnetje werd gezet, werd verzorgd door de Jan Ottink Band. Binnenkort start zijn theatertour en dus liet de Lochemer horen wat het theaterpubliek te wachten staat; een serie liedjes die stuk voor stuk het predicaat 'haevig' verdienen.
Het talrijke publiek op De Daele beleefde een heerlijk avondje uit, met de beste 'recepten' uit eigen streek.


Lezing: Het verdwenen Achterhoekse klooster Nazareth

LICHTENVOORDE - Na de jaarvergadering van de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde op donderdagavond 20 april houdt Hans de Graaf uit Aalten een lezing over het verdwenen laatmiddeleeuwse klooster Nazareth bij Bredevoort, in de volksmond klooster Schaer genoemd. Het lag tegen de grens van de huidige gemeente Oost-Gelre.

Het klooster hoorde bij de Moderne Devotie. Dat was een spirituele beweging, die opkwam aan het eind van de veertiende eeuw. Inspirator was Geert Grote uit Deventer. Hij wilde terug naar de waarden van de vroege christenen: een oprecht vroom handelen en een leven in eenvoud. Thomas à Kempis verwoordde het ideaal van de Moderne Devotie met praktische richtlijnen in zijn boek De Imitatione Christi, de navolging van Christus.Na de dood van Geert Grote stichtte volgeling Florens Radewijns een klooster in Windesheim ten zuiden van Zwolle. Het was het hoofdklooster. De kloostervereniging of Congregatie van Windesheim bestond op haar hoogtepunt uit ruim honderd kloosters. Het klooster Nazareth was hier één van.

Het Achterhoekse klooster lag in de eenzaamheid van de wildernis aan de rand van de grote Schaersheide op een hoogte die grensde aan een nat veengebied. De grond was in 1429 beschikbaar gesteld door Derck van Lintelo. De spirituele invloed van het middelgrote klooster was groot. Behalve in de Heerlijkheid Bredevoort, was zijn invloed ook merkbaar in Grol en Lichtenvoorde.
Hans de Graaf deed uitgebreid onderzoek naar het 'klooster Schaer': zijn uiterlijk, als bedrijf en wat de bewoners ervan bezielde. Dat resulteerde in het boek 'Windesheimers op de heide: het verdwenen Klooster Nazareth bij Bredevoort en zijn geestelijke en materiële omgeving'.

De lezing met beeldpresentatie is op donderdagavond 20 april; aanvang van de lezing is om 20.30 uur in de grote zaal van De Koppelpaarden, ingang Bleekwal.

Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde nodigt belangstellenden uit voor deze Interessante lezing.
Entree is vrij. Ter bestrijding van de kosten wordt wel een collecte gehouden. Consumpties zijn voor eigen rekening.