Het ondernemersfonds moet een basis leggen onder evenementen als de Ladies Night. Foto: archief
Het ondernemersfonds moet een basis leggen onder evenementen als de Ladies Night. Foto: archief

Realisatie ondernemersfonds komt steeds dichterbij

LICHTENVOORDE - Als alles mee blijft zitten, kan begin 2018 het ondernemersfonds worden opgericht. Benno Voorhuis, voorzitter van de Lichtenvoordse Ondernemers Vereniging (LOV), is blij met het brede draagvlak dat er nu al is voor een centrale pot om promotie en duurzame verbetering van het Lichtenvoordse centrum te realiseren en financieren. Tegelijkertijd ziet hij tot zijn grote genoegen dat ook de manier waarop het ondernemersfonds gefinancierd en beheerd moet worden, steeds duidelijker wordt.

Door het instellen van het fonds moeten onder andere de promotie van activiteiten en evenementen en de aankleding (bijvoorbeeld groen in de straten) om het centrum langdurig aantrekkelijk te maken voor bezoekers uit een gezamenlijke pot worden gefinancierd.

WOZ-waarde
Het is de bedoeling dat centrumondernemers op basis van de WOZ-waarde van hun winkelpand een bedrag afdragen dat door de gemeente wordt geïnd. Op deze manier worden alle ondernemers in het centrum, dus ook landelijke concerns en andere bedrijven die geen lid zijn van de ondernemersvereniging, verplicht om mee te betalen aan activiteiten die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het centrum. "Een onafhankelijke adviseur die wordt betaald door de gemeente Oost Gelre, heeft ons deze werkwijze aanbevolen", legt Voorhuis uit.

Vrienden van het
Ondernemersfonds

Winkeliers die net buiten de zone vallen die de gemeente als centrumgebied heeft aangewezen, kunnen Vriend van het Ondernemersfonds worden, zo is de bedoeling. Ergens moet een grens worden getrokken, maar uiteindelijk is iedereen gebaat bij een aantrekkelijk centrum. Voorhuis: "De ondernemers die gevestigd zijn aan de aanrijdwegen van het centrum kunnen daarom - weliswaar vrijblijvend - ook een financiële bijdrage leveren. In ruil daarvoor krijgen zij een stem binnen het ondernemersfonds en krijgen zij de mogelijkheid om zich tijdens evenementen in het centrum te presenteren." Daarnaast zal de gemeente het geld in het fonds storten dat nu nog in aparte promotiepotjes is gestopt.

Te nemen hordes
Hoewel Voorhuis positief gestemd is, moeten er nog wel wat hordes worden genomen voor het ondernemersfonds er daadwerkelijk is. Onlangs stemde al 90 procent van de LOV-leden voor het instellen van dit fonds. Het plan is om midden juni alle ondernemers in het centrum en de potentiële Vrienden van het Ondernemersfonds uit te nodigen voor een bijeenkomst. Dan wordt het plan voor het ondernemersfonds in stemming gebracht. Als dit wordt goedgekeurd, kan in de zomer het voorstel naar de raad die dit dan in het najaar zal behandelen. Bij groen licht kan kan het ondernemersfonds per 1 januari 2018 worden opgericht.
Gedacht wordt aan een stichtingsbestuur bestaande uit ongeveer vijf personen waarin zowel LOV-leden, Vrienden van het Ondernemersfonds als onafhankelijke personen zitting hebben. Het bestuur en de gemeente zullen toezicht houden op het fonds en de budgetten labelen voor de verschillende doeleinden. Twee keer per jaar zal het bestuur verantwoording afleggen aan alle participanten van het ondernemersfonds over wat er is gebeurd en wat de plannen zijn.

Onderscheiden van andere
winkelcentra

"De daadwerkelijke uitwerking van ideeën moet nog gebeuren, maar zeker is dat met middelen uit het fonds ervoor gezorgd moet worden dat Lichtenvoorde zich kan onderscheiden van andere winkelcentra in de Achterhoek. Wat winkelaanbod betreft kunnen we ons misschien niet meten met grotere steden als Doetinchem, Winterswijk, Arnhem en Enschede, maar we hebben genoeg in huis om de sfeer in het winkelgebied naar een hoog niveau te tillen", weet de LOV-voorzitter. Hij wijst op de ambitie van Oost Gelre om zich te profileren als evenementengemeente. Lichtenvoorde draagt daar volgens hem flink aan bij, ook met evenementen die in het centrum worden gehouden. "Neem Let It Snow, de Zomermarkt en de thematische koopzondagen. Die kunnen nog verder worden uitgebouwd en ook kunnen er nieuwe evenementen bij komen", vertelt hij. Het ondernemersfonds moet ervoor zorgen dat de organisatoren van deze evenementen in ieder geval een financiële basis hebben. Dit zou de drempel voor bereidwillige mensen die een bijdrage aan de sfeer in het centrum willen leveren moeten wegnemen. "Denk daarbij aan initiatieven om lege panden op te fleuren met kunst, een kunstroute of een streekproductenmarkt. Er zijn in ieder geval ideeën genoeg."