De prijsuitreiking van de Achterhoek-trui, vorig jaar, door wethouder Ted Kok van Aalten. Foto: PR
De prijsuitreiking van de Achterhoek-trui, vorig jaar, door wethouder Ted Kok van Aalten. Foto: PR

Ronde van de Achterhoek stevig in de steigers

Wielrennen ook voor breedtesport

GENDRINGEN/ACHTERHOEK - Sinds 1937 kent het dorp Gendringen een wielerfestijn, dat eerst uitgroeide van een kermisronde tot een profkoers, en de afgelopen elf jaar (2006-2016) was deze koers een etappe van Olympia's Tour door Nederland voor beloften.

Echter voor de circa honderd vrijwilligers van de Stichting Wielerpromotion Gendringen is het tijdstip van deze etappe, op een donderdagavond in september, niet langer interessant genoeg, omdat op een dergelijk tijdstip maar weinig publiek wordt getrokken en er geen koppeling met de breedtesport mogelijk is.

In het jaar van het 80-jarig jubileum wordt de hele organisatie weer in eigen beheer genomen, en ter promotie van de Achterhoek en zijn fietsmogelijkheden, nu gewijzigd in de Ronde van de Achterhoek, met als drie pijlers de wielerkoers, de toertocht en de jeugdkampioenschappen.
De wielerkoers is op zondag 20 augustus met de start om 13.00 uur in Aalten. Via de gemeentes Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem en Montferland is de finish met lokale ronden van 16.30 tot 17.30 uur in Gendringen. Deelnemers zijn de topploegen van de amateurs, elite en beloften, en inmiddels zijn al vijftien topploegen vastgelegd.
Verder is er aan het evenement gekoppeld een toertocht Ronde van de Achterhoek, die op zaterdag 19 augustus wordt verreden over hetzelfde parcours, met startmogelijkheden in alle acht deelnemende gemeenten. Hierbij kan gekozen worden uit 90 kilometer (kwart ronde), 120 km (halve ronde) of 160 km (hele ronde). De organisatie wordt samen met lokale toerverenigingen uitgevoerd.
Ook nieuw dit jaar is een dikke-banden-race voor de jeugd, waarvan de voorrondes in de acht afzonderlijke gemeentes wordt verreden, om de gemeentelijke kampioenen te bepalen in drie leeftijdsklassen voor jongens en meisjes. Hierbij wordt een afstand van honderd meter afgelegd op eigen fiets, rechtstreeks met een tegenstander, tot de kampioenen bekend zijn. De finale om het kampioenschap van de Achterhoek is op zondag 20 augustus van 12.00 tot 15.00 uur aan de finish in Gendringen met 120 deelnemers.

Voor dit wielersport-evenement wordt de organisatie inmiddels al gesteund door Achterhoek in Beweging, gemeente Aalten, gemeente Winterswijk, gemeente Oost Gelre, gemeente Berkelland, gemeente Bronckhorst, gemeente Doetinchem, gemeente Montferland, gemeente Oude IJsselstreek, Stichting Achterhoeks Toerisme, en Achterhoek Nieuws, de uitgever van deze krant.

De komende maanden brengt Achterhoek Nieuws het exclusieve nieuws over dit evenement met deelnemers, routes, tijdstippen en reportages.