Afbeelding
Foto:

Postzegeltentoonstelling in de Hamalandhal

Op 28 februari 1967 werd postzegelverenging "De Globe afdeling Lichtenvoorde" opgericht. Nu 50 jaar later telt de vereniging ruim 150 leden en is de naam gewijzigd in "postzegelvereniging De Achterhoek". Deze naamswijziging is voortgekomen om voorbereid te zijn op het samenvoegen van verschillende verenigingen. Door het samengaan van een aantal plaatselijke clubs uit de Achterhoek, waar besturen over hun eigen schaduw heenstapten en toenadering zochten tot besturen uit buurtgemeenten, om zodoende levensvatbaar te blijven, was de nieuwe naam niet meer dan een logisch gevolg. Dat de leden hierdoor voor het bezoeken van de clubavonden iets verder van huis moesten heeft men op de koop toe genomen.

Eén van de zaken die het bestuur van "postzegelvereniging de Achterhoek" tijdig inzag was de wens om ook buitenstaanders deelgenoot te maken van deze hobby. In 1984 werd daarop de eerste grote tentoonstelling georganiseerd in Varsseveld. Dit was het begin van een traditie waarbij naast de jaarlijkse eigen beurs, iedere 4 jaar een grote tentoonstelling werd georganiseerd. Het niveau werd allengs hoger hetgeen resulteerde in de reeds in 2005 gedane aanvraag voor de jubileumtentoonstelling in 2017, categorie 1 en 2.

Vandaar dat wij op 19, 20 en 21 mei a.s. de jubileumtentoonstelling ACHTERHOEK 2017 organiseren in categorie 1 en 2, alsmede de mogelijkheid bieden om deel te nemen middels de één-kaderinzending voor de Bert Langhorst-trofee. De tentoonstelling zal plaatsvinden in het sportcomplex de Hamalandhal in Lichtenvoorde en is gevuld met 420 kaders en inmiddels is de inzending gesloten.
De jubilerende vereniging geeft speciale tentoonstellingszegels en een tentoonstellingsenveloppe uit en zal daarnaast tijdens de tentoonstellingsdagen een speciaal jubileumstempel te gebruiken.

Verder is er een grote beurs met meerdere handelaren en voor de jeugd is er een aantrekkelijk programma met spelletjes en het postzegelwinkeltje van het Samenwerkingsverband Filatelie. Dit is een schitterende aanvulling op het geheel. Naast de handelaren zal er zeker ook een vertegenwoordiger van "Leopardi" aanwezig zijn om bezoekers de mogelijkheid te bieden hun collectie te laten bekijken en taxeren en/of te laten veilen. Gezien de belangstelling bij de vorige tentoonstelling in 2013 zal hier ook weer veel gebruik van gemaakt worden, nu steeds meer mensen zich afvragen wat er met de vaak zorgvuldig opgebouwde verzamelingen van hen of hun familie moet gebeuren. Ook zal de Duitse Post aanwezig zijn met een eigen stand, wat natuurlijk zeer interessant is. Omdat we in het grensgebied zitten, hebben we ook veel reclame in Duitsland gemaakt voor onze jubileumtentoonstelling.
Tevens komen er verschillende gespecialiseerde clubs waar je veel informatie kunt krijgen. Naast de aanmeldingen voor deelname aan de "Bert Langhorst trofee" voor 1-kader inzendingen hebben we ook de toezegging dat het Costerus-Kapittel de inzendingen zal beoordelen op onderscheidende creativiteit of inventiviteit in de filatelistische bewerking. Het is dus goed mogelijk dat tijdens de tentoonstelling de Korteweg-Trofee uitgereikt kan worden.

Al met al wordt het een schitterend geheel en is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze jubileumtentoonstelling.
Voor inlichtingen over de tentoonstelling, mail naar: Achterhoek2017@outlook.com