De ondertekening van de intentieverklaring met vlnr Arno Lentfert, Bob Lageschaar en René Hoijtink. Foto: Theo Huijskes
De ondertekening van de intentieverklaring met vlnr Arno Lentfert, Bob Lageschaar en René Hoijtink. Foto: Theo Huijskes Foto:

Intentieverklaring over toekomst basisonderwijs ondertekend

Vervolg van de voorpagina

LICHTENVOORDE - Gemeente, Stichting Lima en de gezamenlijke belangenverenigingen voor de kleine kerken in Lichtenvoorde hebben een intentieverklaring ondertekend over de toekomst van basisonderwijs in Lichtenvoorde en de vijf kleine kernen Harreveld, Zieuwent, Mariënvelde, Lievelde en Vragender.

Arno Lentfert liet weten dat hij in het afgelopen jaar 183 gesprekken heeft gevoerd, die hebben geleid tot dit resultaat. "Het was een bewogen jaar, er is veel gebeurd, maar het is de geïnvesteerde tijd en energie waard geweest. Met elkaar zijn wij in staat geweest om, ondanks de aanwezige emoties, tot een constructief resultaat te komen. Met elkaar kijken wat er in de dorpen leeft, hoe bijvoorbeeld het woningcontingent ervoor staat en hoe het verenigingsleven in elkaar steekt. Dit alles om uiteindelijk te bereiken dat naast de komst van een IEKC (integraal educatief kindcentrum), met ingang van het schooljaar 2019-2020 in Lichtenvoorde, in samenwerking met de dorpsbelangenorganisaties bekeken wordt of en zo ja in hoeverre er kansen zijn om het basisonderwijs, ondanks de verdergaande krimp, in de kleine kernen te behouden."

IEKC Lichtenvoorde
In het nieuwe integraal educatief kindcentrum (IEKC), dat met ingang van het schooljaar 2019-2020 haar deuren zal openen, worden vier nu nog zelfstandig gehuisveste Lichtenvoordse scholen ondergebracht, zo deelde Lentfert mee. "Het betreft hier de Ludgerusschool voor speciaal basisonderwijs, de Jozefschool, de Hamelandschool voor speciaal onderwijs en de Pastoor van Arsschool. Scholen die in het kader van de eerste fase van het over tien jaar uitgesmeerde Masterplan worden samengebundeld. Eigenlijk een bijzondere samenvoeging, omdat deze vanwege de grote omvang nog uniek is in Nederland", aldus Lentfert. De tweede fase van het Masterplan wordt afgestemd op de basisscholen in de kleine kernen. "Rekening houdende met de krimp, met mogelijk vertrek van bedrijven en ontwikkelingen in de kerkdorpen zullen wij ons beraden op de basisscholen in de kleine kernen. Daarbij kunnen wij er niet omheen dat de nieuwste prognose ons leert dat er in 2030 nog eens 250 schoolkinderen minder zijn. Dit opgeteld bij een eerdere prognose van 600, maakt dat er dan 850 kinderen minder zijn." In het kader van deze cijfers sluit Lentfert nog steeds niet uit dat er bijvoorbeeld in de driehoek Harreveld, Mariënvelde, Zieuwent straks maar één (nieuw te bouwen) basisschool meer is. "Maar wanneer hierover een definitieve beslissing moet worden genomen, gebeurt dat wel op de manier zoals nu in de intentieovereenkomst vastgelegd."


Rob van het Reve naar bassethoorn festival

LICHTENVOORDE - Rob van het Reve uit Lichtenvoorde is klarinettist en saxofonist. Hij gaat deelnemen met het internationale bassethoorn festival in Kandern in het Zuid Duitse Schwarzwald, dat wordt gehouden van 25 tot en met 28 mei. Hij concerteert zich op dit festival op de klarinet en de bassethoorn met internationale musici. De bassethoorn is het lievelingsinstrument van W.A. Mozart en lijkt veel op de alt klarinet maar heeft een totaal ander karakter. De klank is zachter en warmer en mengt zich heel goed met andere houtblaasinstrumenten, waaronder fluit, hobo en fagot. In de eerste maten van het Requiem van Mozart is het instrument mooi hoorbaar. Rob van het Reve ging na zijn 40-jarig dienstverband bij Boogie Woogie met pensioen. Hij zat niet stil en speelde bij vele orkesten. Nu speelt hij veelal kamermuziek.