Vlnr: Geurt Kersjes, Colin Wielakker en Carlos Stahn, organisatoren van het Have A Nice Day Festival in Eibergen. Foto: PR
Vlnr: Geurt Kersjes, Colin Wielakker en Carlos Stahn, organisatoren van het Have A Nice Day Festival in Eibergen. Foto: PR

Have A Nice Day: nog één keer knallen op De Maat

Organisatie wil na laatste editie in Eibergen nog heel lang door

Door Luuk Stam

EIBERGEN - Alternatieve muziek speelt de hoofdrol tijdens de dertiende editie van het Have A Nice Day Festival, op 1 juli voor de laatste keer op wandelpark De Maat in Eibergen.

Ja, ze moeten na deze editie noodgedwongen op zoek naar een nieuwe locatie. En nee, dit is zeer waarschijnlijk niet de laatste editie van het Have A Nice Day Festival. "Als het aan ons ligt gaan we nog heel lang door", zegt Colin Wielakker, organisator van het festival dat de laatste jaren steeds zo'n vierduizend bezoekers trekt. "Maar we steken eerst al onze energie in de komende editie", voegt Geurt Kersjes toe.

Die editie staat opnieuw bol van de alternatieve muziek. Dat gaat van house tot techno, disco, (dub)reggae, goa, psy trance, drum and bass, hardcore en oldschool. "En daarnaast heel veel gekkigheid en plezier", zegt Carlos Stahn. Zo pakte het festival in het verleden uit met een silent disco in een opblaaskerk, een karaoke-caravan, een groot watergevecht op de warmste dag ooit, een oranjefeest tijdens een kwartfinale van het Nederlands elftal, een cursus Achterhoeks en zelfs een trouwerij. Ook is er lekker eten in de vele standjes en foodtrucks.
Colin Wielakker, Geurt Kersjes en Carlos Stahn zijn de drie organisatoren. Allemaal hebben ze hun roots in de Achterhoek en allemaal hebben ze een liefde voor alternatieve muziek. Omdat die muziek in hun thuisregio begin deze eeuw amper een podium kreeg, bedachten ze om dat podium zelf op te zetten. "Een alternatief dancefestival was destijds in de Achterhoek niet te vinden", zegt Colin Wielakker. "En nu eigenlijk nog steeds niet."
Toen de drie het aanbod kregen om hun idee op wandelpark De Maat te verwezenlijken, twijfelden ze in 2005 dan ook niet. Dit was de ideale locatie voor het kleinschalige, intieme en ietwat eigenwijze festival dat ze in gedachten hadden. Hier konden ze een festival gaan organiseren waar iedere bezoeker een te gekke dag kon beleven. Het Have A Nice Day Festival was geboren. De eerste editie trok zo'n 250 bezoekers. Het festival groeide, maar behield zijn kleinschaligheid.

Veel artiesten bij elkaar gebracht voor laatste keer in Eibergen

Niets leek het voortbestaan van dit festival op deze locatie in de weg te staan. Tot vorig jaar. Toen verhuisde het Achterhoeks Streekfestival vanwege de Zwarte Cross naar het tweede weekend van juli. Dat betekende twee festivals op dezelfde locatie in Eibergen in amper een week tijd. De gemeente Berkelland zag dat niet als een probleem, maar het bestuur van het openluchttheater vond het een te grote aanslag op het terrein. Het Have A Nice Day Festival kreeg daarom de vraag om voor de toekomst een andere datum te zoeken.
Dat was op dat moment voor de organisatie geen optie. "Ons publiek heeft het eerste weekend van juli pontificaal in de agenda staan", zegt Carlos Stahn. "Daarnaast is het een datum die we in de loop der jaren als organisatie hebben vrijgevochten. We moeten rekening houden met de landelijke festivalagenda. Het festivallandschap is ontzettend gegroeid en is het erg moeilijk om zomaar van datum te veranderen."
Omdat gesprekken met het bestuur van het openluchttheater op niets uitliepen, zit er niets anders op dan na deze editie te verhuizen. "Het moet een unieke plek zijn die vergelijkbaar met of mooier dan de huidige locatie in Eibergen is", vindt Stahn. "De locatie draagt bij aan de uitstraling en het gevoel van het festival." Bang dat het op een andere plek niet lukt, zijn de mannen zeker niet. "Het geeft ook weer een kick om een nieuw terrein in te delen", zegt Geurt Kersjes.
De laatste editie in het Eibergse park op 1 juli aanstaande zal als het aan de organisatoren ligt in ieder geval onvergetelijk worden. Heel veel artiesten die hier ooit draaiden zijn speciaal bij elkaar gebracht voor een laatste eerbetoon aan Eibergen. "Ik hoop dat we met z'n allen alle voorgaande edities zullen voelen en ervaren", zegt Geurt Kersjes. "We gaan er een weergaloze dag van maken!"


www.haveanicedayfestival.nl