Jan Kruip bij de gracht in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis
Jan Kruip bij de gracht in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Lichtenvoordse kei in Grolse gracht

GROENLO/LICHTENVOORDE - Vrijdag 11 augustus, zien oplettende Grollenaren iets vreemds drijven in de Grolse gracht. Bij nader inzien gaat het niet om een stuk vuil maar om de beroemde kei uit Lichtenvoorde.

Door Henri Walterbos en Kyra Broshuis

Bij de media komt het volgende bericht binnen: "Het is alweer enkele jaren geleden dat Lichtenvoorde en Groenlo tijdens het Buurtfeest de strijdbijl hebben begraven en vrede hebben getekend. Inmiddels zijn het dorp en het stadje door de herindeling één gemeente geworden. Omdat het dit jaar 60 jaar geleden is dat Lichtenvoorde Groenlo heeft opgezadeld met een nimmer te verwerken frustratie – ook het ontvoeren van de leeuw een aantal jaren geleden was slechts een luttele poging de pijn te verzachten – vonden wij dat we de Grollenaren dan maar te hulp moesten schieten!! Hoewel er in het verleden vast plannen zijn geweest om zich op Lichtenvoorde te revancheren en de Kei weg te slepen, is de Grollenaren nooit gelukt.. Ter ere van het jubileum hebben wij gemeend hen nu van deze frustratie te moeten en kunnen bevrijden door 'onze Kei' een week in de gracht te laten dobberen ter ere en vermaak van iedereen en in de hoop dat de vrede tussen Lichtenvoorde en Groenlo eeuwig moge duren. Met hartelijke groet uit Lichtenvoorde, Jan K., Eddie D. en Robert P. (zonen van)."

Op een bord langs de gracht, voor iedereen zicht- en leesbaar staat geschreven: '60 jaar Grols kanon ontvreemd'. De tekst wordt begeleid door tal van foto's van het huzarenstukje van 60 jaar geleden toen op 11 augustus (dezelfde datum als vandaag) het Grolse kanon door een stel Lichtenvoordenaren werd weggeroofd.

De geschiedenis
Het is ruim 21 jaar geleden dat de Grolse Leeuwentemmers, als reactie op de roof van het kanon, geschiedenis schreven door de loodzware leeuw van de kei in de Lichtenvoorde te roven en naar Groenlo te halen. Pas na langdurige onderhandelingen en betaling van losgeld aan de Groenlose gijzelaars, gaat de leeuw met tegenzin terug naar zijn dorp. Lange tijd was het rustig tussen Lichtenvoorde en Groenlo maar nu, vlak voor de Grolse kermis en in het seizoen waarin carnavalsvereniging De Knunnekes 55 jaar bestaat, laat Lichtenvoorde van zich horen. De namen Jan K., Eddie D. en Robert P. wijzen op de namen Kruip, Dusseldorp en Paashuis. Hun vaders (Joop Kruip, Jos Dusseldorp en Leo Paashuis) waren verantwoordelijk voor de roof van het kanon. Dat was overigens weer een reactie op de diefstal van de kermisvogel van Lichtenvoorde door Grollenaren Teetje Nales, Toon Nieuwenhuis, Frans Rouwhorst en Theo te Vogt.

Lees verder op pagina 3

Foto: PR