'De obers' Emiel Lichtenberg, Jos Holweg, Henri Walterbos en Sander Esselink. Foto: Mohlin Walterbos
'De obers' Emiel Lichtenberg, Jos Holweg, Henri Walterbos en Sander Esselink. Foto: Mohlin Walterbos

Roomse Herrie presenteert 'De Bruiloft'

OOST GELRE - Na twee succesvolle Roomse Herrie popreünies in 2008 en 2013, in City Lido in Groenlo, staken de organisatoren van Stichting Burenplicht begin dit jaar de koppen bij elkaar om te brainstormen over een volgende activiteit. "We hebben bij het organiseren van de eerste Roomse Herrie gezegd dat één keer in de vijf jaar een popreünie organiseren meer dan genoeg is. Het organiseren is veel werk en je moet bands de gelegenheid geven om te repeteren. Vandaar dat we op tijd bij elkaar zijn gaan zitten. Allereerst om af te tasten of we überhaupt nog wel iets willen gaan organiseren. Daar waren we snel uit. Meerderen van ons waren er al op aangesproken of er weer wat in het vat zit, wat Roomse Herrie betreft. Zowel in Lichtenvoorde als Groenlo," vertelt Jan Doppen van Stichting Burenplicht, die naast hem bestaat uit Sander Esselink, Jos Holweg, Jos Kolkman, Emiel Lichtenberg, Walter Nienhuis, Willem te Molder, Roel Stoltenborg, Martijn Verhoeven en Henri Walterbos. Een bonte mix aan Grollenaren, Lichtenvoordenaren en 'ne Söwwentsen'.

Een buitenstaander zal mogelijk hoofdschuddend denken dat met deze mix niets te beginnen valt, of dat het 'wachten op een hevige chemische reactie met hoog explosiegevaar' zal zijn. Willem te Molder geeft echter aan: "Die chemische reactie is er inderdaad, iedere keer als we bij elkaar komen. Wi-j lacht ons te barsten, iedere kere weer," lacht Grollenaar te Molder. In deze sfeer ontstond ook het idee voor 'Roomse Herrie' presenteert 'De Bruiloft.' Doppen: "Een van de ideeën die we eigenlijk al hadden willen uitvoeren tijdens Roomse Herrie in 2013 was een zaal met enkel dansorkesten uit vervlogen tijden en heden, uit onze eigen gemeente. Naast een grote pop- en rock-cultuur hadden we in Oost Gelre namelijk ook prominente dansorkesten, dus wilden we daar ook aandacht aan schenken. Toen we er uit waren dat we weer wat zouden gaan organiseren en dit thema weer voorbij kwam was er iemand van ons die zei 'waarom maken we er geen apart evenement van?'. Dansorkesten worden vooral geassocieerd met kermissen en bruiloften. Bij die ouderwetse bruiloften, zoals we ze allemaal veelvuldig hebben meegemaakt in de jaren '70 en '80, heeft iedereen wel zo zijn eigen verhalen en anekdotes. We hebben ons de eerste avond al bescheurd van het lachen bij al die anekdotes en cliché's, dus besloten we 'Roomse Herrie' presenteert 'De Bruiloft,' 'de mooiste dag van je leven', te gaan organiseren, met daarin alle cliché's verwerkt, zoals iedereen ze kent."
Als locatie is gekozen voor, volgens de heren organisatoren, een van de meest typische bruiloftzalen van de gemeente, café zalencentrum De Koppelpaarden in Lichtenvoorde. Over de invulling willen de heren nog niet veel kwijt. "Laat iedereen zijn eigen anekdotes ophalen aan een gemiddelde ouderwetse bruiloft van toen. Ja, alles komt voorbij. Van een echt bruidspaar en originele bruiloftsmuziek, tot en met de snelle obers van toen die altijd weer kregen te horen; 'he'j sportschone an, want ie mot hard lopen vanoavend,' " vertelt Doppen lachend. "Het wordt geweldig!"
Stichting Burenplicht heeft gekozen voor een totaal concept, 'all inclusive,' een volledig verzorgde dinnershow-achtige avond. "Als je zoiets organiseert dan moet je niet met consumptiemunten gaan werken. De obers blijven gewoon de hele avond volop serveren, zoals het ook op die bruiloften van toen ging," vertelt Emiel Lichtenberg over de invulling van de avond. "We bieden een prachtige avond vol muziek, drank, hapjes, een hartige afsluiting en tal van verrassingen aan voor 55,- euro per persoon. Zelfs een bruiloftsgeschenk voor de gasten, namens het bruidspaar, ontbreekt er niet aan.
Het wordt een hilarische avond, van 19.30 uur tot 00.30 uur." De datum van 'Roomse Herrie; De Bruiloft,' 'de mooiste dag van je leven,' is zaterdag 4 november. "Er kunnen maximaal 200 mensen in de zaal. Iedereen krijgt een zitplaats. Dan kun je een prachtige avond bieden, met volop ruimte om te dansen, voor de liefhebbers. We hebben als tweede datum vrijdagavond 3 november ingevuld. We gaan er eigenlijk vanuit dat we beide avonden vol krijgen." De voorverkoop begint vrijdag 8 september bij Schuurman Schoenen Lichtenvoorde, Bruna Groenlo en SPAR Zieuwent.


facebook.com/RoomseHerrie