Edwin Wopereis (links) overhandigt Jan van der Veen de eerste standaardjes in zijn eigen ZZP'r werkplaats. Foto: Henri Walterbos
Edwin Wopereis (links) overhandigt Jan van der Veen de eerste standaardjes in zijn eigen ZZP'r werkplaats. Foto: Henri Walterbos

Kaarsenstandaard SamenLoop voor Hoop Oost Gelre

Bedankje 'survivor' Edwin Wopereis aan lotgenoten en organisatie

Door Henri Walterbos

MARIËNVELDE - De SamenLoop voor Hoop Oost Gelre. Er werd door organisatoren, survivors en deelnemers lange tijd naar uitgekeken. Inmiddels ligt het evenement ten bate van het KWF al weer twee en een halve maand achter hen en ging een ieder zijns/haars weegs. Nadat het de organisatie ter ore was gekomen dat de behoefte bestond om nog een keer bij elkaar te komen met survivors, om na te praten over eigen ervaringen, werd het initiatief genomen om gehoor te geven aan deze behoefte.

Een maand later was het zover. Met elkaar werd nagepraat, bijgepraat, gevraagd naar elkaars gezondheid en de video van de ZSOM terug gekeken met daarop een uur durend verslag van de 24-uurs wandelmarathon, voor het goede doel. Wederom ontroering, voelbare stilte. Ook werd er geproost met elkaar, in wederom een grote saamhorigheid. Het was survivor Edwin Wopereis uit Mariënvelde, die vooraf enorm veel indruk maakte met zijn aangrijpende verhaal in deze krant, die het woord nam en van de gelegenheid gebruik maakte de organisatie en lotgenoten survivors te bedanken voor hun inzet en steun en allen toezegde een attentie te verzorgen.

Redelijk stabiel
Maandagmiddag toog een afvaardiging van de organisatie van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre naar Mariënvelde om de attenties op te halen om ze te verspreiden, dit om Edwin te ontlasten, vanwege zijn ziekte. Hij is dan net terug van een chemobehandeling en pijnbestrijding in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. "De situatie is op dit moment redelijk stabiel. Het gaat een beetje op en af. Af en toe slechte dagen. Ik hoop dat de medicatie die ik nu heb baat heeft en we nog een mooie tijd voor de boeg hebben," beschrijft hij zijn huidige situatie. Nog regelmatig denkt hij terug aan het memorabele weekend van 16 en 17 juni, op en rondom het terrein van de Muziekkoepel in Groenlo. "Ik denk er zeker iedere week nog aan. Als ik die foto's dan weer zie en die verhaaltjes weer lees, dan schiet ik toch weer vol. Het was een fantastisch evenement, heel indrukwekkend. In het begin was ik heel sceptisch, maar dat is volledig omgedraaid naar de positieve kant. Het heeft mijn positiviteit alleen maar versterkt," bekent Edwin nu. "Ik probeer er maar het beste van te maken. Gewoon mijn normale ding doen. Dan ben ik het beste in orde. Ik hoop dat er nog weer een vervolg komt op de bijeenkomst met de andere mensen die ook ziek zijn, of geweest. Ik ben ook zeer geïnteresseerd in verhalen van de anderen. Ik leef ook met hun mee."

Leuk aandenken
Dan laat Edwin de 80 kaarsenstandaardjes zien die hij aan wil bieden. "Ze komen van 247 Tailersteel Varsseveld die ze ook gemaakt had voor de SamenLoop voor Hoop Doetinchem. Toen heb ik via mijn zwager die daar werkt gevraagd of ze ook standaardjes met SamenLoop voor Hoop Oost Gelre konden maken. Ik wilde dat sponsoren maar dat heeft het bedrijf kosteloos gedaan. Ik wilde dit doen omdat het me wel een leuk aandenken leek voor iedereen." De plaatjes diende hij enkel nog deels van 'bramen' te ontdoen en te buigen tot standaard. Jan van der Veen, penningmeester van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre is geraakt als hij de standaardje in ontvangst mag nemen. "Ik vind het overweldigend. Ik krijg opnieuw kippenvel als ik er aan terug denk aan die avond toen Edwin zei dat hij dit wilde doen. Ik ben zelf survivor dus sta er heel dichtbij. Het is een geweldig aandenken, uniek. Hoe Edwin de SamenLoop heeft ervaren, zo heb ik hem ook ervaren. Het is ontzettend veel werk geweest, maar je weet waar je het voor gedaan hebt. Die samenhorigheid die er was, de emotie, de beleving. Dat blijft hangen, maar nu heb je ook iets tastbaars. De symboliek is ook mooi. Er schijnt een kaarsje achter, een teken van hoop."