Henk Kamp laat zich informeren door Theo Pillen (rechts) en twee studenten van het Solar Team van de Universiteit Twente (links). Foto: Lydia ter Welle
Henk Kamp laat zich informeren door Theo Pillen (rechts) en twee studenten van het Solar Team van de Universiteit Twente (links). Foto: Lydia ter Welle Foto:

Henk Kamp op werkbezoek in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Op uitnodiging van de de VVD Achterhoek bracht demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp vrijdagmiddag een bezoek aan Lichtenvoorde. Voorafgaand aan een Meet&Greet bij Grand Café Markt 5, met als doel mensen te interesseren voor een carrière in de (VVD-) politiek, werd ook nog een uurtje uitgetrokken voor een bedrijfsbezoek. De bewindsman bracht een bezoek aan Pillen Group, en toonde zich een zeer geïnteresseerd luisteraar, die met diverse vragen blijk geeft van zijn belangstelling en een brede kennis van zaken.

Door Lydia ter Welle

Bij aankomst in Lichtenvoorde wordt Kamp meteen al geconfronteerd met een innovatief project waarbij Pillen Group is betrokken: de Solar Boat van het Solar Team van de Universiteit Twente. Onderdelen voor die boot zijn geproduceerd bij Pillen, terwijl ook de technische kennis uit het familiebedrijf wordt ingezet om het project te steunen. Kamp laat zich uitgebreid informeren door Theo Pillen, één van de directeuren van Pillen Group, en door studenten die de Solar Boat - die al diverse keren in de prijzen is gevallen bij wedstrijden - ontwierpen en bouwden.

Eenmaal binnen vertelt Theo Pillen kort over het bedrijf, waarin de familie Pillen nog steeds de dagelijkse leiding heeft. Kamp toont zich geïnteresseerd. Hij geeft aan: "Ik heb, al in mijn tijd als wethouder in Borculo, maar ook later in diverse andere functies, altijd veel tijd uitgetrokken om bedrijfsbezoeken af te leggen. Toevallig vertelde een medewerker deze week nog, dat hij - in de tijd die hij voor me werkte terwijl ik minister was - 171 dagen aan werkbezoeken voor me heeft georganiseerd. Dus veel maak je me niet meer wijs."

Burgemeester Annette Bronsvoort benadrukt in haar welkomstwoord voor Kamp dat het goed gaat met de bedrijvigheid in Lichtenvoorde. "Economisch gezien, want we hebben hier relatief veel banen, een lage werkloosheid, en een beroepsbevolking van 14.600 mensen op een totaal van 30.000 inwoners. Maar ook qua organisatievermogen en samenwerking. We presteren heel wat in deze gemeente. Denk maar eens aan de evenementen, zoals vorige week het Bloemencorso. Dat heeft ook te maken met het feit dat men hier graag en goed samenwerkt, samen de schouders eronder zet. Maar dat is niet genoeg. Om de regio gezond te houden, moeten we goede verbindingen hebben. Niet alleen op het gebied van vervoer, maar ook op het gebied van snel internet, en we moeten ook zorgen dat het gebied leefbaar blijft door goede voorzieningen voor de bewoners. Dat kunnen we niet alleen, daarom willen we samen werken met de buurgemeenten en met de Regio Achterhoek. Maar ook hebben we daar de steun van 'Den Haag' bij nodig."

Kamp benadrukt dat hij de Achterhoek ziet als een regio met grote kansen, vooral vanwege de ruimte die er nog is, en vanwege de vele bijzondere bedrijven, niet alleen in Lichtenvoorde, maar in de hele Achterhoek. "Ik zie de Achterhoek, met tientallen prachtige bedrijven, als een potentieel krachtige regio", aldus Kamp, die nog wel even wil weten van burgemeester Bronsvoort 'of die gemeenteraadsleden in Oost Gelre zich nog een wel een beetje gedragen'. De burgemeester antwoordt diplomatiek: "Ik had me geen betere raad kunnen wensen."

Hierna volgt een korte rondleiding met uitleg over diverse producten van Pillen, waarna het gezelschap verkast naar Grand Café Markt 5 in Lichtenvoorde, voor de Meet & Greet.