De Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo. Foto: PR
De Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo. Foto: PR Foto:

Folkloristische dansen op Instuif

LICHTENVOORDE - Op zondag 1 oktober staat op de Instuif in het woon-en zorgcentrum Antoniushove het folkloristische dansen centraal. Door de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo zal een middagvullend programma verzorgd worden. Aanvang 14.30 uur. Toegang vijf euro.

De Achterhookse Folkloredansers is een vereniging met een lange traditie. Ze werd in 1937 opgericht. De leden komen tweewekelijks bij elkaar om het plezier te ervaren van de ouderwetse dansavonden op de 'deale'. Het doel van de vereniging is het in stand houden van folkloristische gebruiken en dit waardevolle culturele erfgoed uit te dragen. De dansgroep treedt regelmatig op in binnen- en buitenland met dansen uit de regio.
De groepsleden gaan gekleed in traditionele streekdracht uit de tweede helft van de 19e eeuw. De vrolijke dansen worden afgewisseld met boeiende verhalen, vermakelijke anekdotes en mooie gedichten over de leefwijze zoals die in de vooroorlogse jaren gebruikelijk was: hard werken voor de kost op de boerderij maar ook de onderlinge saamhorigheid en vanzelfsprekende hulp, de zogeheten naoberhulp. Ook de traditionele feesten, de gebruiken, de verschillen in rangen en standen en strikte regels voor de ongehuwde 'mansleu en vrouwleu' worden getoond in de dansen en voordrachten. (Zie ook de rubriek 'Keitjes')