Ronald Willering: ‘Het totale project heeft meer energie gekost dan dat het heeft opgeleverd.’
Ronald Willering: ‘Het totale project heeft meer energie gekost dan dat het heeft opgeleverd.’ Foto:

Ook raad vindt Sportboulevard niet haalbaar

OOST GELRE - Het voorstel met betrekking tot de Sportboulevard Lichtenvoorde was als gevolg van de in de raadscommissievergadering kenbaar gemaakte onhaalbaarheid helemaal uitgekleed. Van de vijf deelvoorstellen was er slechts één blijven staan, te weten een debat over de beoordeling van de haalbaarheidsscan. Desondanks wist de gemeenteraad van Oost Gelre in haar vergadering nog ruim anderhalf uur te besteden aan een sportvoorziening die als een gepasseerd station moet worden aangemerkt.

Door Theo Huijskes

Raadslid Ronald Willering van OOG verwoordde het nog eens duidelijk door te stellen dat het nu voorliggende voorstel de lading van een dergelijk groot project niet meer dekt. "Wanneer ik mij beperk tot het proces, dan kunnen wij daaruit alleen maar lering trekken. Het totale project heeft meer energie gekost dan het heeft opgeleverd. Er zijn veel, te veel inschattingsfouten gemaakt met alle gevolgen van dien. Het burgerinitiatief miste van meet af aan duidelijke kaders. Zo heeft de gemeente, onder andere met het aanstellen van een projectleider, bij herhaling aangetoond eigenaar te zijn van het totale project. Dit heeft de verhoudingen tussen buurt en initiatiefnemers negatief beïnvloed. Wij nodigen het college uit om met iedereen om tafel te gaan en de lucht te klaren."

Vraagtekens bij het college
Het was de VVD-fractie, die bij monde van Kees Porskamp duidelijke vraagtekens plaatste bij de handelwijze van het college in het totale proces. "Voor het uitvoeren van een haalbaarheidsscan hebben wij ons door de buurt over de streep laten trekken. Waarom heeft het college vervolgens verzuimd om de buurt in een vroeg stadium bij het onderzoek te betrekken? Was dit geen voorwaarde van de gemeenteraad? Op die manier was het veel eerder duidelijk geweest dat het burgerinitiatief zowel financieel als ruimtelijk onuitvoerbaar is. Het rapport met daarin alle cijfers en conclusies lag er al in februari van dit jaar. Wij vragen ons daarom af waarom het college de initiatiefnemers, de buurt en ook ons als gemeenteraad al die tijd aan het lijntje heeft gehouden."
Ook PvdA-voorman Richard Klein Tank had de nodige kritiek op de rol van het college. "Wij worden nu opgescheept met een bizarre situatie. Enerzijds hebben wij te maken met een ambitieus burgerinitiatief, waarbij op een werkelijk unieke wijze negen verenigingen de handen ineen hebben geslagen. En anderzijds is hetzelfde burgerinitiatief door toedoen van het college verworden tot een debacle. Hoe heeft het zo kunnen gebeuren? Met name omdat er doorlopend langs elkaar heen is gepraat, waardoor het als een beloftevol proces is spaak gelopen, is er nu alleen maar frustratie. Al met al een falend proces, dat veroorzaakt is door het niet stellen van grenzen aan een burgerinitiatief en doordat er niet of te weinig is gekeken naar de ruimtelijke mogelijkheden", aldus Klein Tank.


Lees verder op pagina 3

Kees Porskamp: ‘Deze wethouder heeft initiatiefnemers, buurt en raad laten zwemmen.’
Jos Hoenderboom: ‘Het had allemaal veel sneller en veel beter gekund.’