Volgens Ben Spaai kent de weg naar de top volop angels en voetklemmen: 'Achterhoek Younited helpt sporttalenten die te omzeilen.' Foto: Eric Klop   
Volgens Ben Spaai kent de weg naar de top volop angels en voetklemmen: 'Achterhoek Younited helpt sporttalenten die te omzeilen.' Foto: Eric Klop    Foto:

Achterhoek Younited uit de startblokken

Platform begeleidt regionaal sporttalent naar de top

Door Eric Klop

DOETINCHEM - Wat moet je doen en laten om als talentvol sporter de top te bereiken? Wat kan het onderwijs voor de 12- tot 16-jarige talenten betekenen? Hoe ga je om met teleurstellingen? En wat te doen wanneer het hoogste niveau uiteindelijk toch niet haalbaar blijkt? De nieuwe stichting Achterhoek Younited verzorgt ter zake tips en advies. "We stimuleren, inspireren, begeleiden en faciliteren jonge sporttalenten", aldus manager Ben Spaai. "In samenwerking met sportbonden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid." Vrijdagmiddag 29 september vond de kick-off van het regionale platform plaats.

De eerste plannen ontstonden zo'n drie jaar geleden. "Enkele Achterhoekers die begaan zijn met de sport in de regio maakten zich zorgen over de stagnerende talentenontwikkeling en-begeleiding bij BVO De Graafschap", weet Spaai, die zelf zijn sporen heeft verdiend in de handbalwereld en nu manager is bij de Doetinchemse volleybalclub Orion. "Daarop staken zij de koppen bij elkaar. Onder leiding van George de Jong, de vader van Siem en Luuk, ontstond onder de naam van sponsor Pincvision een voetbalacademie. Die richt zich op talentontwikkeling aan de hand van workshops op het gebied van onder meer mentale weerbaarheid, voeding en hoe om te gaan met het leven als topsporter. Het project is inmiddels onder auspiciën van Topsport Gelderland en in samenwerking met het Doetinchemse Graafschap- en Rietveldcollege door BVO De Graafschap in de armen gesloten."
"Ondertussen kwam het idee naar boven dat een dergelijke aanpak bovendien z'n vruchten kan afwerpen bij andere takken van sport", vervolgt Spaai. "Daartoe nam opnieuw George de Jong begin 2016 het initiatief tot Achterhoek Younited. Hij is voorzitter van het stichtingsbestuur waarvan verder een goede mix van mensen die hun sporen verdienden in de sport, politiek en onderwijs deel uitmaakt. Naast Topsport Gelderland participeren ook de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk in het project. Nadat de provincie Gelderland groen licht gaf voor een fors subsidie en ABN AMRO als private sponsor over de brug kwam, kan Achterhoek Younited nu formeel aan de slag."
In het voortraject richting officiële aftrap werden al de nodige activiteiten ontplooid. Voetbaltalenten uit de hele regio kregen workshops op het gebied van bijvoorbeeld voeding en life style aangeboden en werden door Achterhoek Younited 'ad hoc' afgevaardigd naar toernooien. "Het is beslist niet zo dat wij het talent zelf van de velden plukken", benadrukt de platformmanager. "Topsport Gelderland is het orgaan dat vanuit de breedtesport jongeren met uitnemende mogelijkheden nomineert. Alleen zij kunnen desgewenst rekenen op onze begeleiding. En niet op geld! Achterhoek Younited biedt, zeg maar, hand- en spandiensten die het talenten mogelijk maken zich te ontwikkelen. Want het gaat echt niet vanzelf. Van de duizend benoemde talenten haalt er hooguit één daadwerkelijk de top."
Ook jeugdige voetbalsters met onmiskenbare aanleg kunnen op de door Achterhoek Younited gefaciliteerde begeleiding rekenen. Evenals waterpolotalent. "Daartoe wordt samenwerking gezocht met het voortgezet onderwijs in Borculo dat in deze sport als bolwerk te boek staat", geeft Spaai aan. "Talentontwikkeling in nog meer sporten staat op de radar. Mits die binnen de kaders passen van het Gelderse topsportbeleid. Olympische disciplines; tieners die goed kunnen dansen of korfballen komen niet in aanmerking."
Goed voorbeeld doet goed volgen. Topsporters met Achterhoekse roots zijn of worden benaderd om hun mogelijke opvolgers de juiste weg te wijzen naar het hoogste platform. Ben Spaai noemt onder andere Klaas-Jan Huntelaar, Siem en Luuk de Jong, Robert Gesink, volleybalster Lonneke Sloetjes en BMX-crack Jelle van Gorkom. Beachvolleybalster Marloes Wesselink heeft reeds ja gezegd. Inmiddels regelmatig te horen bij tv-registraties van haar sportdiscipline praat zij 29 september in Doetinchem de kick-off van Achterhoek Younited aan elkaar. Zo kondigt ze tussen 15.00 en 17.00 uur in de aula van het Graafschap College aan de Kennedylaan onder andere Robin van Galen aan. Ben Spaai: "Als coach van de Nederlandse waterpolodames die in 2008 goud veroverden bij de Olympische Spelen weet hij wat het is om talent om te zetten in prestaties. Ook Sebastian Platvoet van de Hoge School Arnhem-Nijmegen is bij de aftrap van de partij. Hij houdt een voordracht onder de titel 'Het IJslandeffect in de Achterhoek'. Wat hij daarmee bedoelt..? Hoe dan ook past zijn pleidooi bij onze doelstelling om in de Achterhoek een voedingsbodem te creëren die er het topsportklimaat stimuleert."


www.achterhoekyounited.nl.