Hans Keuper overhandigt een eerste exemplaar aan Derk jan ten Hoopen. Naast hem Henk Lettink. Links Diana Abbink. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hans Keuper overhandigt een eerste exemplaar aan Derk jan ten Hoopen. Naast hem Henk Lettink. Links Diana Abbink. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Dialectkring viert jubileum met boek en muziek

Bloemlezing geeft beeld streektaal-schrijvers van 1950 - 2000

Door Bernhard Harfsterkamp

LIEVELDE – Ruim 200 belangstellenden waren afgelopen zondag aanwezig bij de jubileumbijeenkomst van de Dialectkring Achterhook en Liemers. Het jubileum werd gevierd op de 100ste koffiemorgen die telkens bij Erve Kots werd gehouden. "Met dialect op de koffie" werd voor het eerst in 1992 georganiseerd. Onder genot van een kopje koffie luisteren de aanwezigen dan naar proza en poëzie in het dialect. Die teksten kunnen ook gezongen worden, want zondag traden Hans Keuper en Ferdi Jolij op. Voordat zij aan hun optreden begonnen, werd echter eerst een bijzonder boek gepresenteerd. "Met eigen woorden" is een bloemlezing van schrijvers uit Achterhoek en Liemers uit de periode 1950 – 2000.

Boek uit nalatenschap van Henk Krosenbrink
"Met eigen woorden" komt uit de nalatenschap van de in 2015 overleden Henk Krosenbrink, de man die zijn leven heeft gewijd aan de streekcultuur- en geschiedenis. Zoon Geert leidde het nieuwe boek in. "De dialectkring bewijst dat "plat" nog steeds springlevend is. Dat er binnenkort een dialectprogramma naar de scholen gaat is een verheugende ontwikkeling. Mijn vader zou het graag gezien hebben."

Hij vertelde dat 'Met eigen woorden' het derde deel in een reeks is. In 1993 verscheen het door Henk Krosenbrink samengestelde deel over dialectschrijvers van 1900 -1950. In 1997 verscheen het deel waarin aandacht werd besteed aan de periode 1600 – 1990. "In 2005 kwam het idee om aandacht te besteden aan actuele schrijvers, die hun plek in een boek ruimschoots hadden verdiend." Henk Krosenbrink begon met de samenstelling, maar om diverse redenen bleef het project liggen. "In 2016 werd Henk Lettink benaderd om het onvoltooide manuscript af te maken." Dat deed hij samen met Derk Jan ten Hoopen.
'Henk heeft veel moois geschreven'
Geert Krosenbrink vond dat het boek een extra feestelijk tintje gaf aan het jubileum van de dialectkring. Hij roemde de vruchtbare samenwerking met de kring, de samenstellers en uitgever Hans de Beukelaer van Fagus. "Het boek schetst een beeld van de actuele streekliteratuur. Ik ben overtuigd van het belang van deze uitgaven. Het boek is belangrijk voor het Nedersaksisch van nu. Ik wil de betrokkenen bedanken en feliciteren."

De twee eerste exemplaren werden door Hans Keuper uitgereikt aan Lettink en Ten Hoopen. Hij herinnerde zich een optreden van Henk Krosenbrink en zoon Geert tijdens de Achterhoek spektakeltoer. "Henk zorgde voor de woorden en Geert voor de noten." Die kwamen voort uit zijn altviool. Keuper zei dat Krosenbrink thuis hoort in het rijtje H.W. Heuvel, G.A. van der Lugt en A.C.W. Staring. "Ik wil anderen niet te kort doen, maar Henk heeft heel veel moois geschreven." Dat vond hij een hele presentatie voor een "schoolmeisterken uut Miste. Wat komt er noo uut Miste. Als je d'r in bunt, bun je er ook al weer uut." Regelmatig maakte Krosenbrink zich 'mieterig' als er in zijn ogen te weinig aandacht was voor het dialect. Dan belde hij Keuper op en zei "wi'j mot noo wat doon". Keuper vond het daarom fijn dat dit boek nu het licht zag.

'Lang zal het plat leven'
Diana Abbink, voorzitter van de dialectkring, was blij met de grote opkomst. Ze was van te voren wel zenuwachtig geweest of de klaar gezette 200 stoelen wel zouden worden bezet. Dat lukte ruimschoots. De dialectkring werd in 1957 opgericht als de "Schrieverskring Achterhook en Liemers".

Zoals de naam al zegt konden alleen actieve streekschrijvers lid worden. Dat veranderde in 1973, toen ook niet-schrijvers lid mochten worden. De naam veranderde toen in Dialectkring. Met vele activiteiten, waaronder Met dialect op de koffie, 'warkbi-jeenkomstën schrieven', het Schrieverspad op landgoed Kotmans in Miste, het verenigingsblad de Moespot en nog veel meer, houdt de dialectkring het Achterhoekse plat in woord en geschrift levend. Zorgen over de toekomst van het dialect zijn er wel, zei Abbink, maar ze was blij dat er nog altijd veel leden zijn.

Na de boekpresentatie traden Hans Keuper en Ferdinand Jolij op. Ze zongen vele eigen liedjes, maar ook enkele klassiekers van Normaal en Boh Foi Toch. Tussendoor vertelde Keuper vermakelijke verhalen en wist hij tijdens een polka ook nog de al enthousiaste zaal in beweging te krijgen. De bijeenkomst, die een uur langer duurde dan gepland, werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van een verjaardagslied. "Lang zal het plat leven", werd vele malen op de bekende wijze herhaald.
Als het aan de dialectkring en de aanwezigen ligt zal dat zeker zo zijn.

Geert Krosenbrink vertelt over het boek uit de nalatenschap van zijn vader. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hans Keuper is vol lof over Henk Krosenbrink. Foto: Bernhard Harfsterkamp