Afbeelding
Foto: PR Mazzel

Ouderavond 'Pubers, alcohol en drugs, wat moet je ermee?'

OOST GELRE - Even als voorgaande jaren houdt scholengemeenschap Marianum in oktober 2017 voor leerlingen uit de leerjaren één en twee de zogenaamde themaweek 'Burgerschap' met de domeinen participatie, democratie en identiteit. Het programma wordt verspreid over drie dagen, woensdag, donderdag en vrijdag 11,12 en 13 oktober. Leerlingen wordt een breed scala aan workshops aangeboden die zowel op school als op locatie gegeven kunnen worden. Burgerschapsvorming houdt in dat leerlingen de kennis, houding en vaardigheden verwerven, die nodig zijn om goed te functioneren in het politieke, economische en sociaal-culturele leven.

Door Henri Walterbos

Onderdeel van de themaweek is een ouderavond met als thema 'Pubers, alcohol en drugs, wat moet je ermee?' De thema-avond op 12 oktober wordt gehouden in een samenwerking tussen gemeente, Jongerenwerk Mazzel en het Marianum. De avond begint om 20.00 uur in het Marianum in Lichtenvoorde en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Ouders van kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar zijn door de gemeente persoonlijk aangeschreven om deze avond aanwezig te zijn. Dit gezien het belang er aan het onderwerp gehecht wordt. Ouders krijgen begin oktober per e-mail een bevestiging van hun aanmelding. Voor meer informatie over de ouderavond kunnen belangstellenden terecht bij terecht bij Iris Wijnands, via i.wijnands@oostgelre.nl.

Programma
Jos Hoenderboom, wethouder gemeente Oost Gelre zal de avond inleiden. Hij vertelt waarom aandacht voor alcohol en drugs nodig is en blijft. De avond wordt aan elkaar gepraat door presentator Frans Miggelbrink, zelf vader van een puberdochter. Niel Brinkhuis zal eigen ervaringen delen met de aanwezigen. Niel werd sterk door ervaring en kent de duistere kant van het leven als geen ander, de zware criminaliteit. Hij overwon zijn problemen en heeft nu een eigen bureau. Niel ondersteunt ouders, jongeren en instanties met zijn kennis, expertise en kracht. Een verhaal over groepsdruk, weerbaarheid in relatie tot alcohol en drugs. Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt samen met de aanwezigen een duik in het tienerbrein. Hoe help je je tiener een weg te vinden door de puberteit? Ontdek welke logica schuil gaat achter dat soms heftige gedrag van zoon of dochter, en hoe een ouder op de juiste manier tegenspel levert. Mark Mieras (1962) is vooral bekend als bestsellerauteur van 'Ben ik dat?' en 'Liefde' en van 'Heftige hersens!', een hersenboek over pubers voor pubers. Onlangs verscheen ook 'Voor de leeuwen!', over onderwijs aan tienerhersenen. Mieras studeerde ooit cum laude af in de theoretisch natuurkundige en is gespecialiseerd in hersenontwikkeling, waarover hij regelmatig vertelt op radio en tv. Hij is een begenadigd spreker. Thuis heeft hij drie tieners.

Puberbrein
"Als ouder wil je het beste voor je kind, maar dat willen pubers niet altijd zien," vertelt Marco te Nijenhuis van Mazzel. "Als links de beste afslag is gaan ze vrolijk rechts omdat die hormonenstorm in hun hoofd ze anders doet besluiten. We noemen dat puberbrein. Dat functioneert anders. Dat is allemaal wel mooi maar wat moet je daar in het dagelijkse leven mee. Wanneer bijvoorbeeld die dochter van je maar niet uit bed wil komen om dat te doen wat de toekomst verlangt, waar alleen tegendraadse gesprekken mee te voeren zijn." Jongerenwerk Mazzel draagt bij vanuit de gemeentelijke opdracht 'Jongerenopbouwwerk'. Om preventie voor de doelgroep jongeren in de breedste zin van het woord op een structurele manier in te bedden in de leefwerelden van jongeren. Ook IRIS-zorg is aanwezig met informatie. IRIS-zorg geeft informatie, advies en trainingen, bieden consultatie, voeren gesprekken en verwijzen, indien nodig, door naar passende hulp.

Het promofilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=VLFkTeZrjDo