'Ome Henk' op zoek naar ene trouwjurk voor 'nicht' Paulien. Foto: Henri Walterbos
'Ome Henk' op zoek naar ene trouwjurk voor 'nicht' Paulien. Foto: Henri Walterbos

Ouderwetse bruiloft met Roomse Herrie

OOST GELRE - "We hebben al heel wat afgelachen met elkaar. Als de één een idee had, ging een ander daar weer ruim overheen." Willem te Molder, een van de organisatoren, lacht als hij het vertelt. "Iedereen van ons heeft tig van deze ouderwetse bruiloften meegemaakt in de jaren 70/80 en overal in deze contreien ging het er hetzelfde aan toe. Maakt niet uit of dat nu in Lichtenvoorde, Groenlo, Vragender of Mariënvelde was. Altijd avonden van lachen, gieren, brullen, een mooi stuksken bruiloftmuziek en goed drinken en eten natuurlijk."

Door Henri Walterbos

Niet voor niets vonden bruiloften vooral plaats aan het eind van de week, en werd er de dag erna massaal gesnipperd door bruiloftgangers. "'De Bruiloft' die wij op 4 november organiseren in zaal de Koppelpaarden zal niet anders zijn," weet Doppen zeker. "Ook na deze bruiloft zal veel nagepraat worden." Een feestje organiseren kan met een gerust hart overgelaten worden aan de heren van Roomse Herrie, oftewel Stichting Burenplicht, allen feestnummers en Bourgondiërs bij uitstek. "Het zal de mensen aan niets ontbreken die avond. Je waant je tot in detail op een echte ouderwetse bruiloft, " belooft te Molder. "Wi-j holt d'r zelf völ te völle van."

Ceremoniemeester
Om een tipje van de sluier op te lichten wil te Molder de naam van de ceremoniemeester al wel vast onthullen. "Dat is 'de oom' van Paulien, 'Ome Henk,' Henk Nijhof uit Groenlo. Ook Nijhoff heeft er zin in, vertelt hij desgevraagd als hij bij Beijer Besselink in Beltrum een bruidsjurk aan het uitzoeken is voor zijn 'nichtje,' bestemd voor een promo voor de Facebookpagina van Roomse Herrie, waarop de voorbereidingen op de voet gevolgd kunnen worden. "Paulien heeft me gevraagd de taak van ceremoniemeester op me te nemen. Tja, dan zeg ie gin nee."

De rol lijkt hem op zijn lijf geschreven. Nijhoff is in het dagelijks leven Ambtenaar van de Burgelijke stand van de gemeente Oost Gelre en leidt uitvaarten in de gehele regio. "Dit sluit daar wel bij aan," begint Nijhoff. "Ik maak veel mee, maar dit is wel heel speciaal. De bruiloft van Paulien Hulshof en Aloys klein Gunnewiek." Dan begint hij te lachen. "Het was al heel bijzonder hoe ze aan elkaar zijn gekomen. Op het wolcorso in Lievelde. Paulien was nog steeds vrijgezel en had zich al eens ingeschreven voor 'Boer zoekt vrouw', maar daar werd ze zelfs al afgewezen. Ik met haar naar het wolcorso toe, heel toevallig eigenlijk. Liep ze daar letterlijk Aloys tegen het lijf. Wat heet, hij had zijn sandalen los zitten en zijn Noorse sokken waren naar beneden gezakt. Zat hij op zijn hurken toen Paulien letterlijk op hem viel. En ik ken Aloys heel toevallig ook. Ja, zo kan 't goan," lacht Nijhoff. Dan ziet hij een trouwjurk die hem wel iets lijkt voor zijn nichtje. "Dissen lik mien wal wat, wijst 'Ome Henk' naar een trouwjurk. "Is den duur? Ik mot berappen namelijk. Ik heb ze an ne kearl motten helpen, en no ok nog an ne jurk, moar dat ha'k beloafd."

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bruna Groenlo, Schuurman Schoenen Lichtenvoorde en Spar Zieuwent.


Facebook Roomse Herrie