Hans Brons en Peter Kraaijenbrink (rechts) in hun Winterswijkse kantoor. Foto: Leander Grooten
Hans Brons en Peter Kraaijenbrink (rechts) in hun Winterswijkse kantoor. Foto: Leander Grooten Foto:

Tactus biedt verslavingszorg in de Achterhoek

Taboe doorbreken is de missie

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK - Tactus is sinds vijf jaar de specialist in verslavingsbehandeling in Winterswijk, Aalten, Berkelland en Oost Gelre. Afgelopen januari namen zij de cliënten over van Iriszorg. Het volume steeg daarmee in een mum van tijd naar boven de honderd cliënten. Het zeskoppige team van Tactus Achterhoek kan de druk prima aan en ziet nog vele kansen liggen die opgepakt kunnen worden.

Voor cliënten uit de hele regio houden Hans en Peter kantoor in Winterswijk. "Maar we zoeken naar een nieuwe, grotere locatie met meer spreekkamers. Omdat de meeste cliënten hiervandaan komen, zal dat waarschijnlijk wel in Winterswijk zijn." Hans Brons is maatschappelijk werker van het team. Net als Peter Kraaijenbrink, verpleegkundig specialist, werkt hij fulltime voor Tactus in de Achterhoek. Het team bestaat verder uit een GZ-psycholoog, psychiater, verpleegkundige en een secretaresse.

Cijfers en feiten
Van de cliënten kampt meer dan de helft met een alcoholverslaving. Driekwart is man. "We zien forse problematiek. Veel problemen lijken zich eerst jaren achter de voordeur te hebben afgespeeld, voordat de stap naar de hulpverlening wordt gezet."

Kwart van de cliënten is in de twintiger jaren

De meeste cliënten zijn tussen de veertig en zestig jaar oud, maar wat ook opvalt is dat een kwart in zijn twintiger jaren is. In de Achterhoek daalt het alcoholgebruik onder jongeren minder hard dan in de rest van Nederland, zo blijkt uit onderzoek.
Het Kompas Volksgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland geeft op basis van bevolkingsonderzoek aan dat een kwart van de ouders geen afspraken over alcoholgebruik maakt met hun kind. Dit, ondanks de landelijke 'Onder de 18-NIX'-campagne. "We zien hier verslaving in alle soorten en maten. Er is geen drug die niet in de Achterhoek wordt gebruikt."

Typisch Achterhoeks
De GGD stelt tevens in haar rapport van mei 2017 dat twaalf procent van de Achterhoekers aangeeft zware drinker te zijn. Is dat een Achterhoeks fenomeen? Hans Brons: "Kenmerkend voor deze regio is dat men niet snel naar de huisarts gaat. Op verslaving rust een taboe. En een biertje hoort er in de volksaard van de Achterhoek eerder bij. Dat wordt minder snel als een probleem gezien. Vaak spelen er al problemen op financieel vlak of in het hebben van een dagbesteding. Het sociale functioneren is dan al verminderd. De aanpak moet daardoor integraal zijn."

Het leidt ertoe dat er snel wordt doorverwezen naar andere instanties, om erger te voorkomen. "De korte lijntjes tussen instellingen werken erg goed, dat is het positieve van het dorpse karakter van de Achterhoek. We hebben goede contacten met zorginstellingen waar cliënten snel terecht kunnen."

Via huisarts of ziekenhuis
De doorverwijzing naar Tactus Verslavingszorg gaat via de huisarts. Daarna volgt een intake en wordt er meteen met een behandeling gestart. Verschillende modules kunnen van toepassing zijn, soms ook na elkaar. "Kort of lang, ambulante of klinische detox of een langdurige klinische behandeling. De meeste behandelgesprekken zijn op ons kantoor, soms gaan we op huisbezoek."
Iedere huisartsenpraktijk in de Achterhoeks heeft folders liggen en kan doorverwijzen. Dat gebeurt in sommige gemeenten meer dan in andere. "We investeren in onze doorverwijzers om kenbaar te maken wie Tactus is."

Samenwerking
Sinds januari dit jaar werkt Tactus nauw samen met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Peter Kraaijenbrink legt uit: "Cliënten die wij spreken, zijn vaak vergevorderd in hun verslaving. We willen er vroeger bij zijn." Het ziekenhuis ziet al snel of er sprake is van alcoholvergiftiging of een leveraandoening als gevolg van overmatig gebruik. Voor Tactus is het van belang dat er meteen kan worden doorgepakt. "Dan komt het voor dat ons eerste gesprek aan het ziekenhuisbed is." Kraaijenbrink legt zijn missie helder uit: "Het taboe willen we eraf halen en de vroegsignalering bij collega's in de gezondheidszorg bevorderen."

Snel doorverwijzen om erger te voorkomen

In datzelfde licht geeft Tactus trainingen aan professionals binnen de (licht-) verstandelijk gehandicaptenzorg van de Achterhoek. "We legden contact met deze instellingen en er bleek behoefte te zijn aan meer kennis op dit vlak. Daar werken wij graag aan mee."

Pionieren
Vanuit het niets begon Tactus haar werk te doen. Eerst in Winterswijk om cliënten die uit klinieken kwamen een vervolgbehandeling te bieden. En onderweg is het team en het cliëntenbestand alleen maar gegroeid. "Het is prachtig werk in een mooie werkomgeving. We pionieren hier nog echt, van het koffiezetapparaat schoonmaken op kantoor tot overleggen met gemeenten over de financiering. En gelukkig krijgen we er de ruimte voor om te investeren in mensen en netwerk."


www.tactus.nl

088-3822887