RKZVC juicht voor één van de doelpunten. Foto: PR
RKZVC juicht voor één van de doelpunten. Foto: PR Foto:

Longa figurant in voetbalshow RKZVC

Vervolg van de voorpagina

ZIEUWENT - Zaterdag vond de wedstrijd RKZVC-Longa '30 plaats. Op het spel stond de koppositie in de eerste klasse en natuurlijk de eer.

De wedstrijd voltrok zich in een zeer gemoedelijke sfeer, al werden er binnen 'de kalklijnen' over en weer wel eens tikjes uitgedeeld. Longa probeert vanaf het begin het heft in handen te nemen, maar moet al vrij snel capituleren. Na 11 minuten is het Sjors Storkhorst die 1-0 aan te laat tekenen, met een beheerste schuiver in de verre hoek, na aan pass van Jouke Knippenborg. De ban is dan gebroken.

'Slachtofferrol'
Na rust wordt een gretige oranje zwarte brigade verwacht, maar het team van trainer Erik Zandstra kan wederom niet imponeren, lijkt onherkenbaar. Het speelt slechts een 'slachtofferrol.' Onder leiding van een ontketende Sjors Storkhorst geeft het vlaggenschip van de Rooms Katholieke Zieuwentse Voetbal Club een ware voetbalshow weg. 'Local hero' Storkhorst scoort in de 50ste en 85ste minuut nogmaals, en bezorgt ook Joey Belterman 'en passant' nog een cadeautje dat hij met veel plezier uitpakt; 4-0. Kwam ook de 3-0 in de 67e minuut ook eerst op naam van Storkhorst, een dag later blijkt uit beelden echter dat Jens Schutten het beslissende zetje gaf. Storkhorst kan er mee leven, en ere wie ere toekomt. Drie doelpunten en twee assists veranderen het hoge rapportcijfer niet. De voetbalgrootmacht uit Lichtenvoorde rest de tweede helft niets anders dan naar het eindsignaal uit te zien. Storkhorst haalt het einde echter niet. Trainer Laurens Knippenborg gunt de Zieuwentse held 'de rode loper' door hem een publiekswissel te gunnen in de 87ste minuut. Bij de middencirkel staat hij hem al op te wachten. Een innige knuffel zorgt voor een mooi plaatje. Na 90 minuten geeft de felrode ledverlichting op het scorebord een 5-0 eindstand aan. In het zaterdagavonddonker nog scherper zichtbaar. Het staat er echt. Ongekend, maar volkomen terecht.

Reacties
Nadat spelers en begeleiding van Longa de opponent sportief feliciteren en de kleedkamer opzoeken ontstaat op het veld, ter hoogte van de kantine een groot volksfeest. Uit de speakers klinkt Tina Turner's 'Simply the best'. En zo was het. Laurens Knippenborg slaat het tafereel lachend maar euforisch gade. "Hier droom je van. We hadden van te voren gezegd 'laten we er een show van maken.' Wat de jongens vandaag hebben gepresteerd is geweldig. Het had zelfs nog 6-0 of 7-0 kunnen worden. Longa heeft maar één mogelijkheid gehad. Mijn team stond als een huis. Complimenten aan de jongens. We hebben de kwaliteiten en dat hebben we laten zien. We hebben het gewoon perfect gedaan. Sjors was magistraal vandaag. Hij heeft afgelopen week niet getraind. Hij was licht geblesseerd. Donderdagavond hebben we hem bewust niet laten trainen. Dan moest ie maar een iets mindere wedstrijd spelen. Dat pakte vanavond heel positief uit. Dit is geweldig. Een geweldige ervaring. Zoveel mensen en dan ook nog zo'n wedstrijd spelen."

De hoofdrolspeler lijkt zelf nauwelijks te kunnen bevatten welke hoofdrol hij deze avond speelde. "Het was ongelofelijk. Vorige week voelde ik in de eerste helft mijn onderrug al. In de rust dacht ik al 'da's niet best'. Zes weken geleden ook al gehad. Het was net weer goed. Deze week veel fysio gehad, niet getraind. Naar de groep toe ben ik daar niet heel trots op. Niet trainen maar dan wel spelen. Als het dan zo'n dag wordt! Dit is ongekend. Alles lukt dan. Dat slaat helemaal nergens op. Ik denk dat ik volgende week weer niet ga trainen," lacht de zoon van oud eerste elftalspeler Bennie Storkhorst. 'Derbydruk' zegt hij niet te hebben gevoeld. "Dit soort potjes is het mooiste wat er is. Ik voelde minder druk als voor andere derby's, zoals vorig jaar tegen FC Winterswijk. De sfeer was geweldig, met vuurwerk en fakkels. Vooraf ook met Longa, maar nu wonnen wij." Naast Sjors een blije RKZVC-voorzitter. Als het lied 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht' deze avond op één iemand van toepassing is, dan is hij het wel. Hij is trots op het kind van zijn club, het gehele team, de gehele club. "De voorspelling was niet helemaal goed wat de goals van Sjors betreft. "'t Bunt d'r meer e-worden. Het was een prima avond. Ik ben een paar keer rond gelopen. Iedereen heeft op elke plek goed kunnen zien. Geen enkele wanklank. We hadden het perfect voor elkaar. En dan met 5-0 winnen, tja. Sommige dagen gaat gewoon alles goed."

Wouter Pillen kan zijn geluk eveneens niet op. Hij speelde samen met Sjors Storkhorst al eerder de derby tegen Longa, toen echter nog in het blauw-wit van Grol, in de tweede klasse, twee jaar geleden. Volgens Johnny Cuppers verloor Pillen beide wedstrijden toen en had hij iets recht te zetten. "Ik heb niet beide keren verloren. Dat klopt niet," corrigeert hij Cuppers. "Voor zulke potjes doe je het. Ook nog eens beide koploper vooraf, dat is een fantastische affiche. Dat het dan zo uitpakt, dat kun je van te voren niet bedenken, al hadden we er vooraf wel op gehoopt. Longa begon vrij offensief maar na de 1-0 van ons kwamen ze er eigenlijk niet meer aan te pas. Ze hebben constant achter de bal aan moeten rennen."

Tegenover de euforie aan Zieuwentse zijde, grote teleurstelling bij Longa-trainer Erik Zandstra. "Het was voor ons een pijnlijke avond. We moeten ons kapot schamen. We begonnen nog aardig aan de wedstrijd, maar na de 1-0 kantelde de wedstrijd volledig. Het is echt geen schande om van zo'n goede tegenstander te verliezen, maar 5-0 mag natuurlijk nooit gebeuren. Dat ze een goede ploeg hadden wisten we vooraf al wel. Natuurlijk was ik boos en teleurgesteld, maar de jongens weten het zelf ook wel. Het was doodstil in de kleedkamer na afloop. Dan heeft het niet zo veel zin om veel te zeggen." In de rust probeerde de jonge trainer het tij nog te keren. "Ik vroeg ik nog aan de jongens 'wie kan mij vertellen waar mijn ploeg gebleven is?' Ik herkende de ploeg niet meer. We hebben veel kwaliteit, hadden er zin in, maar het leek wel alsof de beleving er niet was. Ik weet het niet. Het was een collectief falen, een dramatische wedstrijd. Na rust probeer je nog wat, want het was nog steeds een wedstrijd, maar de 2-0 was de nekslag voor ons."

Waar de offday aan te wijten valt, is voor Zandstra gissen. "Was het de spanning misschien, of toch te veel respect voor de tegenstander? Dit mag ons gewoon niet gebeuren. Als wij spelen, zoals wij kunnen spelen, dan kunnen we het hun wel heel moeilijk maken. Hopelijk is het een leerschool geweest en kunnen we volgende week revanche nemen op ons zelf en kunnen we iets recht zetten richting onze toeschouwers die vanavond massaal naar Zieuwent zijn gekomen." Terneergeslagen over het vervolg van de competitie is Zandstra echter geenszins. "We gaan het deze week bespreken met elkaar. Het mooie van voetbal is dat je volgende week weer een kans hebt om iets recht te zetten. Over vier wedstrijden gezien hebben we nog steeds een goede competitiestart, maar de komende twee, drie wedstrijden bepalen pas echt of je een goede competitiestart hebt gehad." De nederlaag zal nog wel even nadreunen in Lichtenvoorde en de humor vanuit Zieuwent zal niet temperen, zeker is wel dat de regio zich op een heerlijke return in Lichtenvoorde kan gaan verheugen.


Business Club RKZVC is een uitstekend gastheer

Ontvangst Longa '30 in een gezellige ambiance

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - Dat RKZVC een ambitieuze business club heeft, werd afgelopen zaterdag bewezen. Voorafgaande aan de competitiewedstrijd RKZVC - Longa '30, gelanceerd als dé voetbalderby van Oost Gelre, presenteerde de inmiddels 55 leden tellende club zich als een uitstekend gastheer. In het Parochiehuis aan de Dorpsstraat van Zieuwent werden de leden van Business Club Longa '30 en andere gasten onder het genot van een natje en een droogje vermaakt met een bijzonder gezellig samenzijn.

Joris Wassink, voorzitter van BC RKZVC, heette de talrijke aanwezigen, waaronder wethouders Jos Hoenderboom en Vincent van Uem, welkom bij de aanloop naar zoals hij het noemde 'De wedstrijd van het jaar'. "Wij zijn hier met 180 gasten bij elkaar en hebben daarmee een nieuw record gevestigd, hetgeen ons het predicaat 'De grootste familie van Nederland' oplevert", aldus Wassink, die verder met een knipoog richting Longa '30-trainer Erik Zandstra opmerkte dat je geen trainer hoeft te zijn om vast te stellen dat RKZVC ten opzichte van grote broer Longa '30 een duidelijke underdogpositie bekleedt.

Joris Wassink maakte aan de hand van enkele vergelijkingen duidelijk waarin kleine broer RKZVC in de wedstrijd tegen grote broer Longa '30 eigenlijk het onderspit zou moeten delven. "RKZVC telt 350 leden tegenover Longa '30 1.150, wij doen het met zes seniorenteams en Longa '30 met negen, wij hebben veertien jeugdteams en zij maar liefst 65 en last but not least onze BC telt 55 leden en die van Longa '30 150." Om daar met een brede lach aan toe te voegen "Maar wat het betalen van spelers betreft, is dat bij Longa '30 schijnbaar veel minder."

Gaandeweg het informele samenzijn was het de beurt aan de beide clubvoorzitters: Johnny Cuppers van RKZVC en Marcel Eekelder van Longa '30, die met diverse vragen en stellingen aan de tand werden gevoeld door Theo Hulshof, voorheen zelf actief voetballer en trainer. Hulshof verloochende daarbij niet zijn achtergrond als leerkracht in het basisonderwijs door de beide voorzitters in een denkbeeldige schoolbank te manoeuvreren, hetgeen hem op kostelijke wijze lukte. Daar waar Cuppers aantekende dat hij na vijftien jaar voorzitterschap voor een nieuwe periode van drie jaar heeft bijgetekend, maakte Eekelder bekend dat hij aan zijn tiende en laatste seizoen bezig is als preses van de Lichtenvoordse voetbalclub. Ondanks het grote verschil in omvang van beide clubs, kwam uit de verdere reacties overduidelijk naar voren dat het hier gaat om twee dorpsclubs, waar zaken als vrijwilligerswerk, onderlinge band, saamhorigheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan.


'Losers, jammer'

ZIEUWENT - Langs het veld zo'n 3000 toeschouwers, jong en oud, uit de gehele regio. Op de aangrenzende velden tientallen jonge voetballertjes die de wedstrijd schijnbaar niet kan bekoren en zelf maar een balletje zijn gaan trappen.

Door Henri Walterbos

Voetballertjes van beide verenigingen, apart, maar ook door elkaar heen en tegen elkaar. Een mooie aanblik. Als de duisternis intreedt begeeft een groep Zieuwentse voetballertjes zich naar de Streekbus van Den Timp, alwaar ze vanaf 'het dakterras' de laatste 20 minuten van de wedstrijd volgen. Ze beleven de grootste lol met elkaar. De wedstrijd is er naar. Boefjes, maar ook meisjes in prinsessenjurkjes. Een schattig plaatje. Als een van de boefjes onder hem een groep Longa-supporters richting de uitgang denkt te zien lopen, bij een 4-0 tussenstand, roept deze hard naar beneden. "Losers, jammer." Een van hen kijkt naar boven en lacht. "We gaan nog niet weg hoor. We gaan alleen maar bier halen." Het jongetje trekt er een vies gezicht bij. Bier lijkt hem nog niets. Of dat altijd zo zal blijven is maar de vraag. Als een groepje in oranje gestoken Longa-spelertjes ook het dakterrras betreedt en naar het veld kijkt, roept een van de Zieuwentse voetballertjes 'Hee, geen Longa-ers hier' in hun richting. "Hee, mond dicht," tikt zijn moeder haar zoon licht aan. De kleine 'Zieuwenthooligan' kan alleen maar ondeugend lachen.


'Een goede aanloop nemen, en hellig kieken'

ZIEUWENT - De vreugde aan Zieuwentse zijde is in de rust al groot. In het koffie- en bierintermezzo is het speaker Stefan Beerten die de onmacht van de Lichtenvoordse ploeg er nog eens extra inwrijft bij de massaal aanwezige toeschouwers uit het Keidorp.

Door Henri Walterbos

Zeer gevat kondigt hij het penaltyschieten voor Zieuwentse jeugdvoetballertjes aan. De kleintjes mogen aanleggen op de reservedoelman Wesley Keegstra, in het doel staand waar de eerste helft RKZVC-doelman Huib Jonkman nog zijn plek had en vooral een van de 3000 toeschouwers was. "Dan nu voor het eerst schoten op deze goal vandaag," roept Beerten gevat, hierbij enkel één vrije trap van Longa-aanvoerder Simon Klein Goldewijk van 35 meter in de 44ste minuut over het hoofd ziend. De deelnemende voetballertjes genieten van de ambiance. Beerten becommentarieert de schoten. Voor een aantal deelnemers heeft hij dezelfde tip. "Een goede aanloop nemen, en hellig kieken." Niet bij iedere speler werkt het. Het is uiteindelijk Lynn Aagten die zich tot winnaar uit mag laten roepen. "Voor Lynn de voetbal, gesigneerd door Wesley Keegstra. Wie wil dat nou niet," aldus de speaker van dienst.

Het Longa-publiek laat De Greune Weide een beetje oranje kleuren. Foto: PR
De warming up. Foto: PR
Het RKZVC-publiek zorgt voor veel 'greun' op de Greune Weide. Foto: PR
RKZVC-voorzitter Johnny Cuppers en Longa ’30-voorzitter Marcel Eekelder worden ondervraagd door Theo Hulshof. Foto: Theo Huijskes
De voetbalderby RKZVC - Longa '30 werd bijgewoond door circa 3 duizend toeschouwers. Foto: Theo Huijskes
RKZVC zorgde ervoor dat de 3000 toeschouwers op iedere plek een goed zicht hadden.
Sjors Storkhorst wordt geknuffeld na de 2-0. Foto: Henri Walterbos
Het penaltyschieten. Foto: Henri Walterbos
Zelf voetballen blijft het allerleukste. Foto: Henri Walterbos