Bots speelt vrijdag bij Taste. Foto: PR
Bots speelt vrijdag bij Taste. Foto: PR Foto:

Slag om Grolle in Taste met Bots en de Retro's

GROENLO - Aankomend weekend vindt het prachtige evenement de Slag om Grolle weer plaats in Groenlo en uiteraard ook in Taste. Overdag is de kroeg volledig aangepast aan het evenement en beide avonden is er een geweldige liveband, bands die exact bij de slag passen.

Vrijdag 20 oktober: 'Wat zullen we drinken, 7 dagen lang, wat zullen we drinken, wat een dorst...... ' Dat is Bots. Hoe toepasselijk tijdens de Slag om Grolle. Bots is al veertig jaar Nederlandstalig, progressief, opstandig en vol compassie voor de medemens, in de jaren 70 opgericht door gitarist/zanger Hans Sanders en Nout Janssen die voorheen beiden in de Zuid-Nederlandse fanfare speelden en besloten de liedjes van Hans te gaan spelen die hij als afstudeerproject voor de sociale academie had geschreven en ziedaar, meteen een hit, omdat naast zangers Koelewijn en De Groot er nog geen enkel band in onze moerstaal zong. Daarna op 'Rock Gegen Rechts' in Duitsland opgepikt en de teksten werden vertaald door bekende Duitse tekstschrijvers en daarna verbleef Bots hoofdzakelijk bij de oosterburen en speelde zowel in Oost- als in West-Duitsland. Eind jaren 80 waren ze het toeren een beetje beu en wilden ze weer in Holland en België optreden wat spaarzaam gebeurde en wegens allerlei werkzaamheden zakte de band een beetje in de vergetelheid om in 2001 tijdens het Folkwoodsfestival ineens weer de geest te krijgen, 2005 uitgenodigd bij de vrienden van Amstel en de liedjes begonnen weer te komen. Helaas overleed Hans Sanders in 2007 en werd de laatste cd van zijn hand afgemaakt met bekende Nederlandse zangers als Huub van de Lubbe, Freek de Jonge ,Maarten van Roosendaal en anderen.
2014 was het jaar waar de hernieuwde formatie met oudgedienden Nout Janssen, Kees Buenen en Sjoerd van Bommel wederom met een compleet nieuwe cd uitkwam," Vallen en Opstaan" geheten en waar alle leden een aantal nummers hebben geschreven waardoor weliswaar het Botsgeluid is gebleven maar waar voor het eerst echt een bandproduct is gemaakt met inbreng van de hele band. Ook Duitsland toonde weer belangstelling en daar wordt ook weer gespeeld, kortom, Bots is 40 jaar en nog steeds zijn de onderwerpen waarover gezongen wordt nog van alle tijden en blijkt de band nog steeds relevant. De band begint om 22.00 uur te spelen en de entree is vrij.

De Retro's
Op zaterdag 21 oktober beklimmen de Retro's het podium bij Tast. De band brengt Ierse Folk, met onder andere Ernst Langhout in de gelederen. Tijdens de voor Taste eerste Slag om Grolle, in 2012, stonden de heren er ook al, en wat een feest. Het hele café vol met re-enactors en Grollenaren. Het dak ging eraf. Daarom, na overweldigend succes, boekte Taste de band in 2015 weer. Dat 2012 nog overtroffen kon worden hadden de uitbaters van Taste niet durven dromen, maar het lukte de heren om een nog groter feest te veroorzaken. Daarom worden de Retro's dit jaar weer gehaald en komt Ernst Langhout dit jaar met zijn broer Sjirk Langhout. Ook op zaterdag aanvang 22.00 uur en entree vrij.


De Retro's komen zaterdag voor een feestje zorgen. Foto: PR